Česko vo veľkom rozpredáva svoj majetokWikipedia/Pastorius, Kralpilot
StoryEditor

Česko spustilo gigantický výpredaj štátu. Na predaj je cez 30-tisíc nehnuteľností, medzi nimi sú hrady, pozemky aj cintoríny

iDnes.cz18.07.2024., 12:30h

Pokiaľ sa chystáš v budúcnosti investovať do nehnuteľností, zbystri. Česko sa chce zbaviť viac ako pätnásť tisíc nepotrebných objektov, polí, vodných plôch, ale aj lesov. V zozname položiek na odkúpenie niektoré upútajú pozornosť, je tam vedľa domov či chát, ale aj zámok či cintorín rómskeho koncentračného tábora.

Lajkuj Brainee.sk na

V štátnej ponuke nie sú len bežné rodinné domy, chaty alebo chalupy. Nájdu sa tam aj také perly ako bývalé rekreačné a školiace stredisko Českej pošty horný zámok v Rožmberku alebo areál okolo novogotickej Schwarzenberskej hrobky na brehu rybníka Svět. Výraznou položkou na zozname je však aj dostihové závodisko vo Veľkej Chuchli v Prahe, na ktorom dnes za štát hospodári Zemský žrebčinec v Písku, píše Alida Horváthová z portálu iDnes.

Pri väčšine nehnuteľností však nejde o žiadne lukratívne záležitosti. Na predaj budú aj časti brehov rieky Doubravy pod žlebským zámkom, chodníky v Lednici na južnej Morave, parcela po zbúraných verejných záchodoch na diaľničnom odpočívadle pri Dobríši, kus hatí v Libochoviciach alebo pozemok pri železničnom násype v Bolevci pri Plzni.

image

FOTO Toto sú najlacnejšie byty na predaj v Bratislave. Stoja necelých 60-tisíc, no spája ich neslávne známa lokalita

Päťsto inštitúcií a milión položiek

Pri kontrole potrebnosti bolo preverovaných približne 1,37 milióna štátnych nehnuteľností zapísaných na takmer 500 štátnych inštitúcií. „Celkom 137 z nich označilo ako nepotrebných rekordných 30 252 nehnuteľností,” uviedol v reakcii na otázku MF DNES Stefan Fous z tlačového odboru ministerstva financií. Išlo o bezmála 29-tisíc pozemkov, 1 340 stavieb a 47 jednotiek.

„Z celkového počtu nepotrebných nehnuteľností by ich 51 percent, teda 15 287 nehnuteľností, malo byť prevedených na Úrad pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových,” doplnil k tomu Fous s tým, že v prípade nových nepotrebných nehnuteľností bude úrad v súlade so zákonom hľadať nových vlastníkov.

Záujemcovia by mali mať možnosť nehnuteľnosti získať prostredníctvom elektronickej aukcie. Rezort financií verí, že ojedinelá akcia v nasledujúcich rokoch vygeneruje prínos rádovo stoviek miliónov až jednotiek miliárd korún.

image

Schwarzenberská kniežacia hrobka u Domanína síce na predaj nie je, no celé jej okolie áno

Wikipedia/Kralpilot

Na zoznam sa však podľa zistení MF DNES dostali aj parcely, ktoré naň rozhodne nepatria. V Hodoníne pri Kunštáte fungoval medzi rokmi 1940-1944 rómsky koncentračný tábor. Obete neľudského zaobchádzania boli pochované v lese za táborom na malom cintoríne.

A práve parcela, na ktorej cintorín leží, sa dostala medzi nehnuteľnosti na predaj. „O predaji uvedenej parcely určite neuvažujeme. Preto predpokladám, že sa jedná o administratívnu chybu,“ vysvetľuje Karolina Spielmannová z Múzea rómskej kultúry. Múzeum sa podľa nej spýta ministerstva kultúry, ako sa cintorín na zoznam dostal

Rovnakým prípadom ako v Hodoníne pri Kunštáte bude aj parcela v katastri obce Dolní Jadruž pri Planej v západných Čechách. Za 1. svetovej vojny tu bol jeden z najväčších zajateckých táborov, ktorý poňal 16-tisíc ľudí. Do dnešných dní z neho zostal len cintorín.

image

FOTO Na Slovensku je na predaj historický vojenský bunker. Stojí len pár tisíc a ponúka veľa možností využitia

„Majetok nepotrebný nie je,” odpovedala Ivana Navrátilová z tlačového oddelenia ministerstva obrany na otázku, či sa armáda chce zbaviť pohrebiska, kde ležia tri stovky Poliakov, Rusov alebo Talianov. Podľa informácií MF DNES sa naopak pripravuje jeho obnova. Medzi miestnymi sa lokalite hovorí „Ruský cintorín“ a dlhé desaťročia chátrala.

Celkovo je na zozname sedem pohrebísk. U zvyšných sa ale jedná o menšie parcely alebo pozemky, na ktoré nadväzuje cintorínsky múr.

Prvé sú na rade iné úrady

Nehnuteľnosti na zozname štátneho majetku teraz Úrad pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových ponúkne iným štátnym inštitúciám. Napríklad Horného zámku v Rožmberku, ktorý patril pošte, sa najskôr oslovia pamiatkari. Tým patrí zvyšok areálu. V prípade ich nezáujmu potom bude úrad hľadať nového vlastníka mimo štátu.

image

Hrad Rožmberk

Wikipedia/Pastorius

„Úrad bude tiež pripravený na to, aby takto nadobudnutými nehnuteľnosťami podporil rozvojové aktivity jednotlivých územných samosprávnych celkov,” povedal hovorca Fous. Nepotrebný štátny majetok sa totiž dá ľahko prevádzať aj na obce a kraje.

Dvadsať pozemkov v parku pri rybníku Svět v Domaníne pri Třebone okolo Schwarzenberskej hrobky si najskôr naozaj budú môcť kúpiť aj súkromníci. Areál pôvodne patril Národnému pamiatkovému ústavu. Potom o jeho vydanie požiadali Schwarzenbergovci. Súd im ale vrátil len hrobku.

Zvyšok areálu, teda napríklad strážny domček alebo rozsiahly anglický park, zostal Úradu pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových. Zatiaľ o neho nikto neprejavil záujem, je pamiatkovo chránený a jeho údržba je nákladná.

image

Švédske mestečko rozpredávalo pozemky za 10 centov. Záujem bol z celého sveta, totálne ho to ochromilo

„Národný pamiatkový ústav o získanie areálu okolo Schwarzenberskej hrobky v Domaníne neusiluje,“ potvrdila hovorkyňa pamiatkarov Blanka Černá. Podľa skorších vyjadrení nemá záujem ani mesto Třeboň.

Ďalšie ponúkané objekty:

  • Polovica objektu Múzea skla v Harrachove
  • Autobusová zastávka v Snežníku na Děčínsku
  • Administratívna budova na pražských Vinohradoch
  • Chalupa v Bielej pod Pradedem
  • Horská chata v Peci pod Sněžkou
  • Horská chata v Špindlerovom Mlyne
  • Historická vila v pražskej Bubenči
  • Parcela pod hradom v Pomezí pod Landštejnom
  • Parcela v Nových Mlynoch
  • Finančný úrad v Moravských Budějoviciach
  • Secesná vila v Litoměřiciach

 

Pošty na predaj

Mnoho položiek na zozname nepotrebných nehnuteľností vzniklo vďaka úsporným opatreniam posledných rokov. Na zozname možno nájsť množstvo bývalých pôšt, napríklad na pražských Vinohradoch alebo v Klatovoch. Je tam aj budova bývalého Finančného úradu v Mníchove Hradišti či bývalý Úrad práce v Třeboni.

Mnoho objektov pochádza aj z majetku ministerstva zdravotníctva, napríklad bývalá hygienická stanica v Děčíne. „Ide vždy o nehnuteľnosti, ktoré sú pre danú organizáciu trvalo nepotrebné a nie je predpoklad ani ich iné využitie v rámci nášho rezortu,” povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Ondřej Jakob.

image

Zámek Štiřín

Wikipedia/Radovan Zítko

Úrad pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových sa dlhodobo zaoberá predajom štátneho majetku. Napríklad v minulosti ponúkal aj známy dom U Hybernů​ na námestí Republiky v Prahe, a to s cenovkou 790 miliónov korún (31,2 milióna eur).

Najdrahšia nehnuteľnosť na trhu

Aktuálne Úrad pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových ponúka na predaj napríklad zámok Štiřín pri Prahe. Za 3,3 miliardy (130,5 milióna eur) je k dispozícii baroková rezidencia, moderný hotel, zámocký park a golfové ihrisko. Štířín je najdrahšou nehnuteľnosťou, ktorú kedy štát prostredníctvom majetkového úradu ponúkal.

Ďalšou neprehliadnuteľnou položkou sú Hanácka kasáreň v Olomouci za 111 miliónov (4,4 milióna eur). Štvorkrídlová budova v centre mesta je pamiatkovo chránená. Niekedy sa ale aukcia nevydarí. Za cenu okolo miliardy korún (39,5 milióna eur) sa dlhodobo snaží úrad neúspešne predať Palác Broadway v Prahe.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. august 2024 09:31