Kaštieľ v NecpalochTASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

FOTO Kaštieľ za cenu dvojizbáku? Pri Martine je na predaj stavba, v ktorej sa budeš cítiť ako hlavná postava z Bridgertonu

Miroslav Kamody22.05.2024., 12:00h

Historický modrý kaštieľ za cenu malého bytu v hlavnom meste? Objavila sa ponuka, ktorá z teba môže urobiť pána honosného sídla.

Lajkuj Brainee.sk na

Život na zámku či kaštieli? Muži a ženy si ho predstavujú inak, no každý z nás aj napriek tomu aspoň raz premýšľal, aké by to bolo vlastniť historickú stavbu a byť jej pánom. Takýchto budov nájdeš na Slovensku nespočetne a pomerne často sa objavujú aj v ponuke na predaj.

Problémom je však často cena, ktorá bez problémov prekonáva (minimálne) miliónovú hranicu. Teraz sa však objavila ponuka, ktorá svojou cenou ľahko poráža aj dvojizbové byty v hlavnom meste. Takzvaný Modrý kaštieľ sa nachádza v Necpaloch pri Martine a čaká na svojho nového majiteľa.

image

FOTO Na Slovensku je na predaj historický vojenský bunker. Stojí len pár tisíc a ponúka veľa možností využitia

Historická stavba aj detský domov

Modrý kaštieľ na námestí patril rodine Justhovcov. „Pri pohľade spredu vyzerá byť zachovalý, ale je v dezolátnom stave. Kaštieľ bol vystavaný niektorým z príslušníkov rodu Justhovcov v 17. storočí. Svoj názov získal podľa svetlomodrej barokovo-klasicistickej fasády, ktorú získal pri úpravách v 2. polovici 18.storočia. Po vzniku samostatného Československa bol kaštieľ zoštátnený a upravený na potreby detského domova. Po odchode detského domova zostal kaštieľ opustený a nevyužívaný,” píše sa na webe obce.

„Objekt nie je až tak v žalostnom stave, bol však doteraz voľne prístupný (otvorený) čo sa podpísalo pod rabovaním interiéru a ďalším znehodnocovaním. Momentálne je vo vlastníctve spoločnosti EKSO s.r.o. a kaštiel pripravujú na renovaciu,” písalo sa na facebookovej stránke kaštieľa koncom roku 2021.

Aj keď sa odvtedy vymenila strecha, kaštieľ je ďalej na predaj. Podľa dostupných informácií ho predáva práve spoločnosť EKSO. Kaštieľ sa nachádza na pozemku o výmere 3 324 metrov štvorcových.

Priprav sa na rekonštrukciu

„Jedná sa o chránenú nehnuteľnosť v pôvodnom stave s rekonštrukciou strechy. Objekt pozostáva z pivnice, v ktorej sa nachádza studňa, prízemného podlažia so zastavanou plochou 319,10 metra štvorcového, prvého nadzemného podlažia a podkrovia o výmere 460,40 metra štvorcového,” píše sa v inzeráte kancelárie Realitné Očko.

image

Objavila sa ponuka na predaj celého mesta aj s jeho obyvateľmi. Cena je viac než lákavá, no čaká ťa tu kopa práce

Ako je ďalej uvedené, objekt nie je napojený na inžinierske siete a vo dvore sa nachádza stavba pôvodne využívaná ako kotolňa. Kaštieľ má najlepšie roky za sebou, no predáva sa za lákavú sumu 179-tisíc eur.

Samozrejme, potrebovať budeš ešte poriadny balík peňazí, aby si dal celú stavbu pekne dokopy, nehovoriac o tom, že vzhľadom na jej chránený status budeš musieť všetko konzultovať s odborníkmi. Nakoniec však z kaštieľa môže byť honosné sídlo, ktoré ti bude závidieť doslova každý a ty sa budeš cítiť ako hlavná postava zo seriálu Bridgerton.

ANKETA
Chcel by si niekedy vlastniť historickú stavbu?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 20:20