Workácia začína byť čoraz populárnejšiaUnsplash/Anastasia Nelen
StoryEditor

Nemáš čas na poriadku dovolenku? Čoraz častejšie ľudia volajú po workácii, pomôcť by mohla mnohým aj na Slovensku

Miroslav Kamody12.10.2024., 09:00h

Ako udržať mladých ľudí v jednom zamestnaní? Odpoveďou môže byť workácia.

Lajkuj Brainee.sk na

Len si to predstav - leňošíš na pláži a v pozadí sa rozbíjajú vlny. Na stole vedľa tvojej ľadovej kávy je notebook. Medzi pracovnými povinnosťami a „callmi” sa ponoríš do oceánu alebo preskúmaš zákutia turistického chodníka. Ako píše portál The Conversation, takto vyzerá ideálna workation (alebo workácia) - zmes práce sa dovolenky, ktorá získava celosvetovú popularitu.

„Množstvo firiem umožňuje zamestnancom pracovať na diaľku z miesta dovolenky a je súčasťou väčšieho posunu smerom k flexibilnejším pracovným opatreniam, ktoré urýchlila pandémia koronavírusu a nárast digitálnych technológií. Workácie môžu trvať niekoľko dní až niekoľko týždňov,” vysvetľuje docentka stratégie a organizácie manažmentu Mariachiara Barzotto z Univerzity v Bath.

image

Letuška Nina: Pasažieri netušia, keď do lietadla udrie blesk. Prezradila, prečo sa v lietadle určite nepresádzaj inde

Lákadlo pre obe strany

Tento koncept môže byť príťažlivý pre zamestnancov aj spoločnosti, no prináša aj výzvy. Najzrejmejším prínosom pre zamestnancov je užívanie si nového prostredia a zároveň pritom zostať produktívni. Typické pracovné prostredie sa môže stať monotónnym, čo môže viesť k vyhoreniu, zníženiu kreativity a nespokojnosti.

„Workácia ponúka únik z tejto každodennej driny a poskytuje osviežujúcu zmenu prostredia. Spája duševnú prestávku na dovolenke s flexibilitou práce na diaľku, čo umožňuje pracovníkom zosúladiť svoj profesionálny a osobný život a zvýšiť ich kreativitu. Táto flexibilita môže byť výhodná najmä pre tých, ktorí majú vysoké pracovné zaťaženie alebo nabité plány, pretože už nemusia obetovať čas mimo práce na oddych,” hovorí Barzotto.

Získať na tom môžu aj firmy. Jednou z najvýznamnejších výhod je udržanie zamestnancov. Flexibilné pracovné podmienky patria medzi hlavné priority zamestnancov na dnešnom trhu práce a pomáhajú znižovať fluktuáciu zamestnancov.

image

Workácia začína byť čoraz populárnejšia

Unsplash/Kristin Wilson

Ponuka workácií by mohla zatraktívniť spoločnosť aj pre potenciálnych zamestnancov. A pracovníci, ktorí môžu pracovať z inšpiratívnych miest, sa môžu vrátiť k svojim úlohám menej vystresovaní, viac motivovaní a angažovaní. Štúdie ukazujú, že remote pracovníci často preukazujú zvýšenú organizačnú angažovanosť.

„Ďalšou výhodou je možnosť úspory nákladov. S väčším počtom zamestnancov pracujúcich na diaľku môžu spoločnosti znížiť potrebu veľkých kancelárskych priestorov alebo drahých výhod ponúkaných v podnikových prostrediach, ako sú telocvične, jedálne a personál, ktorý s nimi súvisí.”

Problémy aj rozdiely

Samozrejme, nie je to len ružové. Hranica medzi prácou a voľným časom sa môže rozmazať a pre niektorých zamestnancov môže byť ťažké odpojiť sa od práce, alebo naopak - nesústredením sa. Problémom môžu byť aj rozdiely v časových pásmach. 

image

Influencerka Natália: V Dubaji si necháte peňaženku na stole, odídete na wc a nikto vás neokradne. Muži tam chlípne nezazerajú

„Pre spoločnosti je jednou z hlavných výziev zabezpečiť, aby zamestnanci zostali produktívni. Monitorovanie výkonu bez toho, aby ste sa cítili rušivo, môže byť pre manažérov zložitým problémom.” Ďalším veľkým problémom je bezpečnosť. Práca na diaľku často zahŕňa prístup k podnikovým sieťam a manipuláciu s citlivými informáciami. 

Nakoniec, workácie rozhodne nie sú pre všetky typy zamestnaní. To môže viesť k rozdielom v tom, kto môže využiť príležitosť, čo môže viesť k zlým pocitom medzi ostatnými zamestnancami.

„Aby bola koncepcia práce úspešná, zamestnanci aj zamestnávatelia by si mali stanoviť jasné očakávania, stanoviť hranice a zamerať sa na udržanie produktivity a zároveň poskytnúť čas na relaxáciu. Ak sa však správne spravujú, môžu sa stať základom modernej pracovnej kultúry. Vo svete, kde sa čoraz viac oceňuje flexibilita a blahobyt, pracovné príležitosti ponúkajú jedinečnú príležitosť spojiť produktivitu s osobným naplnením a zmeniť spôsob, akým uvažujeme o práci a voľnom čase,” dodáva docentka na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. október 2024 14:08