Ako nakupovať na Vianoce čo najlacnejšie?Brainee x Canva
StoryEditor

Ako nakupovať na Vianoce čo najlacnejšie? Máme pre teba návod, ktorý nezruinuje tvoju peňaženku

Miroslav Kamody09.12.2023., 14:00h

Je čas konečne sa naučiť pripraviť na Vianoce poriadne. Lepšie sa budeš cítiť nielen ty, ale aj tvoja peňaženka.

Lajkuj Brainee.sk na

Vianoce sú bližšie, ako by mnohí chceli, aby boli. Začína sa typický predsviatočný zhon, zháňanie darčekov, nákup výzdob, jedla či ďalších pochutín, bez ktorých si Vianoce nevieme predstaviť. Dá sa s tým niečo robiť? Samozrejme!

Máme pre teba návod, ako sa pred sviatkami nezblázniť a nezruinovať celý svoj rozpočet. Budeš sa však musieť zmierniť s istými škrtmi.

Základom je rozpočet

Mame kúpim toto, sestre hento a otcovi zase tamto. A čo mi zostane, to miniem na jedlo. Takto sa vianočné darčeky rozhodne nekupujú. V prvom rade je dôležité stanoviť si rozpočet. Na základe peňazí, kto máš, si všetko dopredu zadeľ a podľa toho nakupuj.

image

Vianoce s ohľadom na planétu: Je viac ekologický živý alebo umelý stromček? Poznáme definitívnu odpoveď

Že ti z vyhradenej sumy nevyjde na nákup darčekov, ktoré si vybral pre svojich blízkych? Budeš sa hold musieť poobzerať po lacnejších alternatívach. Dôležité je si aj ujasniť, čo pre teba znamená dávanie darčekov - chceš ukázať, že máš peniaze, cítiš sa povinný niekomu niečo kúpiť alebo chceš proste potešiť niekoho tým, že na neho myslíš.

Predbežne sleduj svoje výdavky

December neznamená, že môžeš rozhádzať všetky svoje peniaze len tak s vedomím, že to bude problém „tvojho januárového ja”. Na internete nájdeš hneď niekoľko bezplatných aplikácií, ktoré ti uľahčia prehľad o tvojich financiách. 

Tie tak budeš môcť udržať na uzde. A samozrejme, pokiaľ ich budeš používať pravidelne, pred ďalšími Vianocami si už budeš môcť presne vypočítať, koľko peňazí ti „zhltnú” ostatné výdavky. Budeš tak pripravený neporovnateľne lepšie.

image

Vianoce

Archív HN

Nakupuj v predstihu

Pokiaľ nemáš nič nakúpené a čítaš tento bod, tak ti gratulujeme - robíš to zle. Je dôležité, aby si svoje nákupy na Vianoce rozdelil v čase, aby si nárazovo minul čo najmenej peňazí. Čakať na Black Friday sa skutočne neoplatí. 

Pokiaľ máš možnosť, kupuj niektoré z darčekov (či surovín na štedrovečernú večeru) skôr. Voňavka, sada na maľovanie či med sa ti nepokazia. Hlavne ale potom nezabudni, kde si darčeky schoval. Môže sa ti to vypomstiť, ver nám. 

Dávaj menej darčekov

Naozaj potrebuje úplne každý, koho poznáš, dostať nejaký malý darček? Zamysli sa nad tým, koho (a čím) chceš skutočne obdarovať. Ostatným, ktorí cez tvoje sito neprejdu, sa pripomeň inak.

image

Najlepšia vianočná tradícia? Prebehnúť cez všetkých 24 časových pásiem, hovorí Michelle, ktorá strávila rok na južnom póle

Ľudí rozhodne poteší aj to, že na nich myslíš. Namiesto ponožiek či hrnčeka preto radšej pošli pekný vinš, prípadne pohľadnicu, v ktorej popraješ pekné sviatky. Pre niektorých to bude viac ako drobnosť. A koniec koncov, kedy si ty naposledy dostal list či pohľadnicu?

Objednávaj online (no nie z prvého obchodu)

Nakupovanie darčekov a potravín v dostatočnom predstihu prináša množstvo výhod. Jednou z nich je, že nemusíš nabehnúť do prvého obchodu a vyhodiť svoje ťažko zarobené peniaze len tak. Na internete máš možnosť vyhľadávať rôzne druhy toho istého tovaru, a tak sa môže ľahko stať, že natrafíš na lacnejší. 

Skontroluj si preto poriadne ceny, prečítaj si recenzie od (ne)spokojných zákazníkov, no zároveň mysli na to, že dodanie môže trvať o čosi dlhšie. Kuriéri sa pred Vianocami idú doslova zblázniť, len aby všetko stihli doručiť. Pozor, aby si na to nedoplatil práve ty.

image

Vianoce

Dreamstime

Spoj svoje objednávky do jednej

Aj tvojej susede denne pred domom zastaví päť kuriérov s jednou krabicou? Je možné, že niekde robí chybu. Samozrejme, pokiaľ je doprava zadarmo, príliš sa nad tým nezamýšľame (a gratulujeme, zbytočne ničíš planétu). Ak však platíš, je rozumné spočítať si, čo sa oplatí viac.

Možno niekde nejaký tovar stojí o pár eur menej, no preplatíš na doprave. Skús sa preto pozrieť, či sa ti náhodou neoplatí nakúpiť viac vecí na jednom webe. Keď si k tomu prirátaš/odrátaš dopravu, možno zistíš, že sa ti oplatí kúpiť viac vecí v jednom obchode.

Ako ušetriť najviac?

Sem ti nazbierame hneď niekoľko tipov. Prvým z nich je zapojenie sa do skupinového darčeku. S rodinnými členmi sa môžeš dohodnúť, že sa na darček zložíte. Tvoja mama tak konečne bude mať tú vytúženú teplovzdušnú fritézu, ktorú by si si sám dovoliť nemohol.

image

FOTO Na Bratislavu stačí? Boli sme na vianočných trhoch a toto sú naše dojmy aj PREHĽAD cien

Okrem toho môžeš skúsiť darčeky vyrobiť. Vieme, môže to byť ošemetné, hlavne pokiaľ nemáš cit pre vyrábanie vecí. Ak patríš do tejto skupiny, môže vyskúšať takzvaný regift. Môže to byť ošemetné, no v podstate ide o znovudarovanie niečoho, čo si dostal. Netrafil sa tvoj známy s knihou či veľkosťou ponožiek? Posuň ich ďalej a urob niekomu naozaj radosť.

A ako získať viac peňazí?

V prvom rade môžeš vyskúšať predať niektoré zo svojich starých vecí. Máš prečítanú sériu kníh, ku ktorej sa už nevrátiš? Niekomu ešte urobí radosť, aj keď sú už ošúchané. Takto môžeš získať nejaké peniaze navyše a dopriať blízkym krajšie darčeky.

Aby toho nebolo málo, môžeš vyskúšať originálne balenie darčekov do starých novín namiesto predraženého papiera. A na záver rada, ktorá nie je príjemná, no keď sa nad ňou zamyslíš, dáš nám za pravdu - vzdaj sa niektorých vianočných tradícií. No a čo, že to tak robili aj tvoji starí rodičia, sú veci, ktoré sú dnes už zbytočne drahé a ty ich robíš len zo zotrvačnosti a často ťa ani nebavia. Zbav sa ich!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 06:38