Michelle na južnom póleInstagram/wandereatwrite
StoryEditor

Najlepšia vianočná tradícia? Prebehnúť cez všetkých 24 časových pásiem, hovorí Michelle, ktorá strávila rok na južnom póle

Miroslav Kamody08.12.2023., 09:00h

Michelle strávila na mieste, kam sa mnohí z nás nikdy nedostanú, viac ako rok. Na južnom póle získala prácu snov.

Lajkuj Brainee.sk na

Michelle Endo je jednou z veľmi mála ľudí, ktorí si môžu povedať, že strávili celý jeden rok na južnom póle. A nemáme tým na mysli len Antarktídu, ale skutočný južný pól. Ako pripomína portál Unilad, na tomto kontinente sa nachádzajú tri stále stanice, pričom jedna je blízko (doslova sto metrov) od geografického južného pólu. Práve sem sa Michelle podarilo dostať.

Stanica je pomenovaná podľa vodcov dvoch expedícií, ktorí sa na južný pol dostali - Amundsenovi a Scottovi. 32-ročná rodáčka zo San Francisca prirovnala život na tomto mieste k práci na výletnej či vesmírnej lodi. Stanica je počas zimných mesiacov úplne sebestačná, pretože pre lietadlá je príliš nebezpečné pristáť tu, pokiaľ samozrejme nenastane krízová situácia.

image

Smrdel som ako opičí pavilón, expedíciu som si platil sám, stála ma 90-tisíc. Hovorí o expedícii na južný pól Martin Navrátil

Vianočný beh okolo sveta

Aj napriek tomu, že tu nájdeš telocvičňu, hudobnú miestnosť či knižnicu, aby sa obyvatelia mali čím zabaviť, ľudia stále prichádzajú s kreatívnymi spôsobmi, ako tráviť voľný čas. Nechýba každoročná súťaž vo vážení hlavy a ani unikátny beh v každom časovom pásme.

„Ráno na Vianoce na našej stanici robíme zábavný beh s názvom ‚Race Around the World‘. Je to kruh, ktorý obopína geografický južný pól, takže účastníci môžu bežať ‚okolo sveta‘ cez všetkých 24 časových pásiem,“ spomína Michelle.

„Niektorí účastníci to berú vážne, zatiaľ čo iní sa radi obliekajú do zábavných kostýmov. Sú to malé veci, ktoré robia rozdiel tam dole a skutočne zvyšujú morálku,“ hovorí. V podstate teda bežíš v čase, respektíve začneš v jednom dni a skončíš v ďalšom.

Záujemcovia sa len hrnú

Na južnom póle nežijú žiadni trvalí obyvatelia, na stanici však pracujú tímy vedcov, ktorí tam žijú a vykonávajú výskum. Okrem nich však stanica potrebuje ľudí, ktorí ju spravujú, kým sa vedci sústredia na prácu. To zahŕňa kuchárov, mechanikov, medikov, elektrikárov, inštalatérov, IT technikov a v podstate kohokoľvek, kto sa stará o to, aby veci hladko fungovali.

Michelle sa sem dostala ako manažérka pohostinstva, pričom pracovala šesť dní v týždni spolu s ostatnými zamestnancami. Dostať sa sem podľa nej môžeš aj ty, no je tu jeden háčik. Tieto zamestnania sú mimoriadne žiadané, a to najmä na tejto stanici v bezprostrednej blízkosti južného pólu. Dostať sa sem je mimoriadne náročné, no zároveň to nie je nemožné.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:06