Americký exprezident Donald Trump sa vydal úradom v štáte Georgia.Twitter/donaldjtrumpjr/
StoryEditor

Trump sa vydal úradom, zaplatil kauciu a po pol hodine odišiel. Fotku zo zatknutia zverejnil na sociálnej sieti

ČTKiDnes.cz25.08.2023., 09:00h

Americký exprezident Donald Trump sa vydal úradom v štáte Georgia, kde čelí obvineniu z nelegálnych zásahov do posledných prezidentských volieb.

Lajkuj Brainee.sk na

Šerifova kancelária v okrese Fulton vyhotovila fotografiu 77-ročného politika ako každého iného čerstvo zatknutého. Úrad ho eviduje ako väzňa číslo P01135809. Stal sa tak prvým exprezidentom USA, ktorý sa tomu musel podrobiť.

Kolóna politika a miliardára k zadnému vchodu do väzenia prišla vo štvrtok o 19:34 miestneho času, a teda zhruba 30 minút po tom, čo na letisku v Atlante pristálo jeho súkromné ​​lietadlo, uviedla agentúra Reuters. Pred väznicou čakali desiatky Trumpových priaznivcov i odporcov a ešte početnejšia skupina novinárov.

Vo väzení Trump odovzdal odtlačky prstov, bol vyfotený a úradníci zaznamenali aj ďalšie jeho údaje. Vo väzenských záznamoch je teraz podľa servera denníka The New York Times okrem iného uvedené, že má blond vlasy, je vysoký 190,5 centimetrov a váži 97,5 kilogramov.

Fotografia, ktorá vojde do dejín

Väzenská fotografia exprezidenta ukazuje v modrom obleku a červenej kravate so zamračeným výrazom a pozdvihnutým obočím. Podľa agentúry DPA by mohla vojsť do dejín.

Po približne 20 minútach Trump, ktorý bol prepustený na kauciu 200-tisíc dolárov, väznicu zase opustil a vydal sa späť na letisko. Aj keď to bolo už štvrtýkrát, keď sa kvôli niektorému z obvinení vydal úradom, skúsenosť s tým, že by sa tak stalo vo väzení - a ešte tak problematickom ako je podľa agentúry AP to v okrese Fulton - doteraz nemal. V trojici predchádzajúcich prípadov sa podobná procedúra vždy odohrala v budove súdu.

Voľby v roku 2020

Exprezidenta a 18 jeho spojencov prokuratúra viní zo zločinného zoskupenia s cieľom zvrátiť jeho volebnú porážku v roku 2020. V Georgii vtedy Trump prehral so súčasným prezidentom Joeom Bidenom o necelých 12-tisíc hlasov. Porážku nikdy neuznal a na miestnych činiteľov tlačil, aby výsledky zvrátili.

image

Súd uznal Trumpa za vinného zo sexuálneho útoku na novinárku. Nahnevaný exprezident USA sa odvolal

Trump, ktorý čelí obvineniu aj v trojici ďalších prípadov, hovorí o tom, že obvinenie je politicky motivované a má mu zabrániť v tom, aby sa vo voľbách budúci rok vrátil do Bieleho domu. Podobne sa vyjadril aj pred svojím odletom z Atlanty, keď dnešok označil za veľmi smutný deň pre Ameriku a vyhlásil, že sa ničoho nedopustil.

Napriek obvineniam je zatiaľ Trump v republikánskom poli jasným favoritom na to, aby získal nomináciu na prezidenta.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 02:12