Ted SarandosWikipedia/Daniel Benavides
StoryEditor

Riaditeľ Netflixu reaguje na kritiku fanúšikov: Nikdy sme nezrušili úspešný seriál, rozhodnutie podlieha tejto zásadnej metrike

Miroslav Kamody25.01.2023., 08:00h

Vieme, akým spôsobom Netflix rozhoduje o pokračovaní svojich seriálov. Aj keď ťa niektorý z nich nadchol a recenzie sú tiež viac-menej pozitívne, stále môže prísť stopka. Za všetko môže jedna zásadná metrika.

Lajkuj Brainee.sk na

Medzi predplatiteľmi Netflixu posledné mesiace bujnie zlosť z toho, že streamovacia platforma ruší jeden ich obľúbený projekt za druhým. Naposledy sa náhleho ukončenia dočkal seriál 1889 či obľúbená séria Warrior Nun, ktorá mala nadšené recenzie.

Ted Sarandos, spoluvýkonný riaditeľ spoločnosti Netflix, však trvá na tom, že streamovací gigant nikdy nezrušil žiadnu úspešnú šou. Okrem toho pre Bloomberg dodal, že každé ukončenie muselo byť opodstatnené.

image

Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch

Ak to robíte dobre, môžete to robiť navždy

„Nikdy sme nezrušili úspešnú šou. Mnohé z týchto relácií boli dobre mienené, ale rozprávali sa s veľmi malým publikom s veľmi veľkým rozpočtom. Kľúčom k tomu je, že musíte byť schopní hovoriť s malým publikom s malým rozpočtom a veľkým publikom s veľkým rozpočtom. Ak to robíte dobre, môžete to robiť navždy.”

Netflix je koniec koncov stále len firma, ktorej buduje úspešný biznis, a tak vedenie príliš nezaujímajú nadšené recenzie a kultové hity, ktoré vo výsledku nezarobili veľké peniaze. Diváci však úplne nesúhlasia.

image

Netflix

Unsplash/Venti Views

Podľa nich dal totiž Netflix stopku aj tým projektom, ktoré mali pomerne silnú sledovanosť, pričom menej sledované seriály dostali zelenú na pokračovanie. Na túto dilemu však ponúka odpoveď Forbes.

Miera dokončenia

Podľa magazínu je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa Netflix rozhodol ukončiť alebo obnoviť projekt, metrika nazývaná „miera dokončenia“, ktorá meria, koľko divákov skutočne sledovalo seriál až do úplného konca.

image

Hviezda seriálu Stranger Things priznala, že je gej. Známy herec spravil coming out v osemnástich rokoch

Pretože zatiaľ čo celkový počet hodín pozerania relácie ti môže poskytnúť predstavu o tom, ako dlho diváci pri seriáli strávili, miera dokončenia môže naznačovať, či by sa tieto čísla premietli do silnej diváckej základne pre budúce série.

Dobrým príkladom je podľa LadBible seriál First Kill, ktorý bol zrušený po prvej sérii aj napriek tomu, že mal viac hodín sledovania v porovnaí so sériou Heartstopper, ktorá bola obnovená na ďalšie dve série.

image

Netflix

Unsplash/Thibault Penin

Takto Netflix rozhoduje o budúcnosti projektov

Diváci Netflixu síce strávili viiac času sledovaním First Kill, no len približne 44 percent seriál skutočne dopozeralo. V prípade Heartstopper sa až 73 % divákov dostalo až na koniec poslednej epizódy.

Forbes predpokladá, že magickou hranicou niektorého z projektov od Netflixu je 50-percentná miera dokončenia. Seriál 1899 však dosiahol iba 32 %, čo aj napriek zväčša pozitívnym recenziám skončilo pre streamovacieho giganta fiaskom.

image

Vatikán znovuotvára prípad zmiznutia Emanuely Orlandiovej z roku 1983. Môžu za to aj zistenia v minisérii od Netflixu

Samozrejme, ide len o jeden z mnohých bodov, ktoré Netflix sleduje a na základe ktorých sa potom rozhoduje o budúcnosti niektorého zo svojich projektov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:41