Martin ShkreliWikipedia/house Committee On Oversight And Government Reform/
StoryEditor

Cenu život zachraňujúceho lieku zdvihol o vyše 5-tisíc percent. Najnenávidenejší muž Ameriky vyšiel z väzenia

kam28.07.2022., 14:00h

Ponúkal 5-tisíc dolárov za vlasy Hillary Clintovej a zneužil celý farmaceutický priemysel pre svoj osobný prospech. Teraz je späť z väzenia a tvrdí, že chce robiť presný opak. Verí mu len málokto.

Lajkuj Brainee.sk na

Kto je podľa teba najnenávidenejší žijúci človek na Zemi? Príkladov by sme asi mnohí vymenovali hneď niekoľko, no mnohí sú presvedčení, že to je Martin Shkreli. Ako informuje portál Futurism, po príliš krátkom pobyte vo väzení za podvody s cennými papiermi podobnými Ponziho schéme je tento muž nielen na slobode, ale už aj stihol začať podnikať.

A prečo ho toľko ľudí nenávidí? „Pharma Bro“, ako znie jeho prezývka, sa stal neslávne známym po tom, čo jeho farmaceutická spoločnosť získala výrobnú licenciu na život zachraňujúce antiparazitikum Daraprim. Následne na to zdvihol cenu lieku z 13,5 dolára na 750, čo predstavuje nárast o 5455 percent.

image

Muž celé mesiace užíval 400-násobnú dávku vitamínu D. Toto sa udialo s jeho telom

Chce urobiť niečo, čo sám zneužil

Tentokrát sa tento bývalý manažér hedžového fondu, ktorý v minulosti ponúkal 5-tisíc dolárov na vlasy Hillary Clinton, rozhodol spoluzaložiť Web3 platformu na objavovanie liekov s názvom Druglike. Tá sa podľa informácií na webovej stránke snaží „demokratizovať“ proces hľadania a vývoja nových liekov.

Ako pripomína Futurism, je to zaujímavý krok pre niekoho, kto sa stal najnenávidenejším mužom Ameriky za mimoriadne nedemokratické správanie vo farmaceutickom priemysle. Pre zaujímavosť, tento muž v roku 2015 zakúpil za dva milióny dolárov jediný výlisok albumu Once Upon a Time in Shaolin od skupiny Wu-Tang Clan.

Objav liekov je v skratke proces, ktorým sa vyvíjajú nové lieky a schvaľujú sa na predklinické štúdie. Je to dlhý a únavný proces, ktorý si vyžaduje veľa času, peňazí a zdrojov. Podľa tlačovej správy Druglike zjavne buduje „decentralizovanú“ počítačovú sieť na objavovanie liekov, ktorá ponúka bezplatnú platformu na podporu ich vývoja.

Odstránenie bariér pri objavovaní liekov

„Spustili sme Druglike, pretože podľa našich skúseností je používanie tradičného softvéru na objavovanie liekov príliš náročné a drahé,“ tvrdí Shkreli v tlačovej správe. „Druglike odstráni bariéry v počiatočnom štádiu objavovania liekov, zvýši inovácie a umožní širšej skupine prispievateľov zdieľať odmeny.“

Tvrdenia tohto úsilia sú zakorenené v niečom, čo sa nazýva „Proof-of-Optimization“, čo tlačová správa popisuje ako „nový mechanizmus konsenzu blockchainu“, ktorý údajne umožňuje študentom, výskumníkom, aktivistom a iným bezpečne spolupracovať na vývoji molekúl.

Znie to až príliš dobre

„Po prvýkrát môže byť akýkoľvek počítač alebo telefón s prístupom na web zodpovedný a odmenený za objavenie ďalšieho prelomového lieku,“ píše sa Shkreliho poznámkach. „Narušíme ekonomiku  farmabiznisu tým, že umožníme širokému okruhu inovátorov a prispievateľov, a nie iba farmaceutickým gigantom, aby profitovali z objavovania liekov.“

image

Nová tabletka proti opici vraj odbúra až 70 percent alkoholu za hodinu. Môže skutočne zachrániť pred ťažkým ránom?

Celé to znie ako skvelý nápad, no mnohí sú zhrození hlavne z toho, že na čele celého projketu stojí práve Martin Shkreli, ktorého mnohé považujú za superzloducha. Je skutočne nepríjemné počúvať muža, ktorému zakázali farmáciu, kázať o demokratizácii priemyslu. Hlavne, ak ho preukázateľne zmanupuloval pre svoj osobný prospech.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:07