ilustračné foto
StoryEditor

Facebook má ďalšie problémy. Podľa uniknutého dokumentu netuší, ako spravovať používateľské dáta

kam27.04.2022., 13:00h
Facebook má obrovské problémy. A jedným z nich je, že o tých najväčších sa postupne dozvedáme z uniknutých dokumentov.
Lajkuj Brainee.sk na

Facebook sa topí v najväčších problémoch od svojho vzniku. Jasne to dokazuje aj fakt, že každá nová správa, ktorá sa s ním spája, je negatívna. Pripisuje sa mu experimentovanie s politickou polarizáciou, vyššia pravdepodobnosť vzniku depresie či deštruktívny vplyv na deti.

Len nedávno pribudla informácia, že si nevie poradiť s fotkami zneužívania detí. Aby toho nebolo málo, ďalší uniknutý dokument prezrádza, že spoločnosť vlastne ani netuší, ako spravovať používateľské dáta. Informácie o internom dokumente priniesol portál Engadget.

Facebook a Messenger Unsplash/Alexander Shatov

Nemajú žiadnu kontrolu nad správou dát

Správa je napísaná odborníkmi na ochranu súkromia z reklamného tímu Facebooku a bola odoslaná vedúcim predstaviteľom spoločnosti. Inžinieri podrobne opisujú, ako by sa Facebook mohol vysporiadať s miestnymi regulačnými orgánmi, ktoré žiadajú o nové opatrenia na ochranu osobných údajov na ochranu údajov používateľov.

Ako píše portál 9to5Mac, podľa dokumentu sa aj inžinieri Facebooku zhodujú, že spoločnosť nemá žiadnu kontrolu nad tým, ako sa interne spravujú používateľské dáta. Reklamný tím preto varoval riaditeľov sociálnej siete, že spoločnosť len ťažko bude vládam sľubovať akékoľvek zmeny v týchto aspektoch.

„Nemáme primeranú úroveň kontroly a vysvetliteľnosti toho, ako naše systémy používajú údaje, a preto nemôžeme s istotou vykonávať kontrolované zmeny v politike alebo externé záväzky, ako napríklad ‚nebudeme používať údaje X na účely Y‘,“ napísali autori správy.

„A predsa to je presne to, čo od nás regulačné orgány očakávajú, čím sa zvyšuje naše riziko chýb a zavádzania.“ Dokument ďalej odhaľuje, že databáza Facebooku má „otvorené hranice“, takže používateľské údaje prvej strany, údaje tretích strán a dokonca aj citlivé údaje sú uložené spolu.

Je to horšie, ako sa zdá

V dôsledku toho nie je kontrola konkrétnej časti týchto údajov jednoduchou úlohou. Hoci hovorca Facebooku poprel, že spoločnosť nedodržiava regulačné predpisy, anonymný zamestnanec opísal situáciu ako „úplnú sra*ku“.

Facebook Sociálna sieť Unsplash/Roman Martyniuk

​Začiatkom tohto roka Mark Zuckerberg oznámil, že Meta prebudováva svoju reklamnú infraštruktúru tak, aby sa zamerala na používateľov iOS. Od minuloročného spustenia App Tracking Transparency stratila sociálna sieť viac ako 10 miliárd dolárov na príjmoch.

Zároveň Facebook naďalej kritizuje zásady ochrany osobných údajov spoločnosti Apple, o ktorých spoločnosť tvrdí, že sú „škodlivé“ pre používateľov aj podniky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:45