StoryEditor

Odborník na informačnú bezpečnosť Tomáš Kriššák: Facebook je komplicom v hybridnej vojne

15.03.2022, 15:26
V rozhovore vysvetľuje, ako sa ruskej propagande podarilo polarizovať slovenskú spoločnosť a vybudovať robustný informačný ekosystém.

„Facebook sa stal hlavným nástrojom na efektívne a lacné šírenie propagandy, dezinformácií a vôbec polarizujúceho obsahu na Slovensku. Dá sa povedať, že nebyť tejto súkromnej spoločnosti, tento problém na Slovensku by bol ďaleko, ďaleko menší a úplne iného rozmeru,“ objasňuje Tomáš Kriššák.

Momentálne pracuje v slovenskej technologickej firme Gerulata technologies. Mimo to rád ďalej šíri osvetu a odolnosť voči dezinformáciám vo svojich vzdelávacích projektoch zameraných na kritické myslenie a mediálnu gramotnosť. Okrem workshopov a prednášok pre študentov, dospelých či seniorov vytvoril vzdelávaciu platformu Projekt HOPE. Ako aktivista vedie komunitu Sebavedomé Slovensko a je spoluautorom prvého chatbota, Checkbota, schopného odhaľovať dezinformácie na Facebooku.

V súvislosti s aktuálnou situáciou sa dnes veľa hovorí o hybridnej vojne. Ako vnímate jej dôsledky na Slovensku?

Výsledky hybridnej vojny vnímam tak, že strane, ktorá ju vedie, sa podarilo polarizovať spoločnosť a vybudovať naozaj robustný informačný ekosystém, kde už v podstate mnoho osôb vykonáva svoju činnosť vyslovene s pocitom, že konajú správne – sú jednoducho silne indoktrinovaní. Majú plne vypestované konšpiračné myslenie, svet identifikujú a rozoznávajú na základe konšpiračných teórií.

V čom sme podľa vás ako spoločnosť urobili chybu?

Povedal by som, že sme naozaj veľmi dávno, pred mnohými rokmi zlyhali v tom, ako tomuto stavu predísť, ako s týmto niečo urobiť. Momentálne sa naozaj nachádzame v kritickej situácii, kedy je v susednej krajine zločinná invázia a na Slovensku je veľké množstvo ľudí, ktorí sa upínajú k ruskej propagande. Želajú si, aby tu prišiel Putin, ktorý by spravil poriadok, a jeho vojská, ktoré by nás rozstrieľali tak, ako to robia na Ukrajine – a to aj napriek tomu, že sme v bezpečí, v mieri, v prosperite, v NATO a EÚ. Jednoducho je to úplne iná atmosféra ako na Ukrajine, kde okolo 97 percent ľudí stojí za prezidentom Zelenskym a uvedomujú si, čomu čelia.

Prečo si myslíte, že na Slovensku toľko ľudí verí propagande, hoaxom či dezinformáciám?

Propaganda je dosť závislá od životnej reality. Zraniteľnosť spoločnosti voči propagande, voči dezinformáciám nie je len o kvalite informačného priestoru, je to vlastne o tom, v akom duševnom rozpoložení a kondícii sú jednotlivé osoby, a v konečnom dôsledku aj celá spoločnosť.

Na Slovensku to dlhodobo nie je žiadna sláva. Máme tu problémy so školstvom, s tým, ako komunikuje štát. V podstate tu máme informačné a hodnotové vákuum, ktoré sa v určitom časovom úseku podarilo vyplniť rôznym manipulátorom.

Mnoho ľudí sa jednoducho potrebuje prirodzene upínať k niečomu väčšiemu, keď to nie je náboženstvo, tak je to štát či spoločenstvo ľudí. Potrebujú si formovať svoju krehkú identitu okolo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
13. apríl 2024 02:52