Guinejský princ Teodorin Nguem Obiang.X/Vice/
StoryEditor

Takto si žijú deti najväčších diktátorov a oligarchov. Študujú na najlepších školách a na ich párty pozývajú celebrity

Michal Čiernik17.01.2024., 10:00h

Počul si už o nepo babies? Tých šťastných synoch a dcérach známych osobností a hollywoodskej elity? Tak oproti takzvaným kleptobrats sú len slabý odvar. Ide o deti najznámejších diktátorov a oligarchov, ktoré disponujú nepredstaviteľným, no špinavo získaným bohatstvom.

Lajkuj Brainee.sk na

Kleptokracia je akýmsi skratkovým termínom pre vlády, kde lídri uprednostňujú vlastnú prestíž a osobné obohatenie pred blahobytom obyvateľstva. Diktátori a oligarchovia vládnu cez násilie, oberajú miestne zdroje a využívajú peniaze, ktoré mohli ísť na rozvoj ich krajiny. Často tieto peniaze míňajú na svoje deti, takzvaných kleptobrats.

image

Diktátor Kim dorazil vo svojom obrnenom vlaku do Ruska. S Putinom má rokovať o nových zbraniach

Zatiaľ čo občania žijú v extrémnej chudobe, oni doprajú svojim deťom luxusný životný štýl na Západe s najlepšími školami, vilami, autami a párty, ktoré sa dajú kúpiť.

Najprestížnejšie školy na svete

Vezmime si napríklad rovníkového guinejského princa Teodorina Nguemu Obianga, ktorý využil medzery v zákone o vlastenectve a za ulúpené peniaze išiel študovať do USA, kúpil si sídlo v Malibu, súkromné lietadlo, jachtu, flotilu áut, zabával sa s najväčšími americkými hudobníkmi a stal sa najväčším svetovým zberateľom pamiatok po Michaelovi Jacksonovi - vrátane bielej krištáľovej rukavice. Tento príbeh môžeš sledovať aj na YouTube, v najnovšej epizóde relácie Offshore:

Ale to je len špička ľadovca. Ďalším príkladom je terajšia hlava Severnej Kórei Kim Čong Un, ktorý v 14 rokoch začal študovať na strednej škole vo švajčiarskom Berne. Bo Xilai, notoricky skorumpovaný a mocný čínsky politik, poslal svojho syna na Harvard s Porsche, potom do Oxfordu, kde sa na pódiu bavil s Jackiem Chanom. A Si Ťin-pching, prezident Čínskej ľudovej republiky, zase poslal svoju dcéru Si Ming-ce na Harvard.

Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov poslal svoju dcéru do školy v Paríži, kde má spolu s matkou byt za 1,8 miliónov eur, uvádza CNN. Podľa nej je ruský vzdelávací systém „skutočné peklo“. Dcéra Sergeja Lavrova, Putinovho ministra zahraničných vecí, chodí do školy v Londýne s bytom za 5,3 miliónov eur. 

Saif Al-Islam, syn neslávne známeho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího, študoval na vysokej škole v Londýne. Salman bin Hamad bin Isa al-Khalifa, korunný princ Bahrajnu, študoval na vysokej škole v USA a Spojenom kráľovstve. Bashar Al-Assad, nepo dieťa diktátora Sýrie, zase študoval ako očný lekár v Londýne. Všetci traja sa stali súčasťou vlád, ktoré brutálne týrali svojich občanov. 

Miliónové párty

Mutassim Kaddáfí, zosnulý syn Muammara Kaddáfího, zaplatil Beyoncé 1 milión dolárov za vystúpenie na jeho silvestrovskej párty v Saint Barts, na ktorej sa zúčastnili aj Usher, Jay-Z, Russell Simmons a Jon Bon Jovi. V Kazachstane vystúpil Kanye West na svadbe diktátorovho vnuka za v prepočte za 2,7 miliónov eur, Elton John na narodeninách Nazarbajevovho zaťa za 1,4 milióna eur a Nelly Furtado zase pre jeho dcéru.

Isabel Dos Santos, Interpolom hľadaná dcéra angolského diktátora Josého Eduarda Dos Santosa, zorganizovala koncerty Mariah Carey a Nicki Minaj . „GIRL POWER!!!!!“ – napísala Nicki v príspevku na Instagrame. Nevedno či narážala na vyrabovanie ropného priemyslu v Angole vo výške troch miliárd eur, zatiaľ čo polovica krajiny žije za menej ako dve eurá na deň so 16. najhoršou priemernou dĺžkou života vo svete. Iste, každý chce dať svojim deťom čo najlepší život. Väčšina rodičov však kvôli tomu neochudobní a nezničí celé krajiny.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 20:36