Diktátor Kim dorazil vo svojom obrnenom vlaku do Ruska.Čtk/
StoryEditor

Diktátor Kim dorazil vo svojom obrnenom vlaku do Ruska. S Putinom má rokovať o nových zbraniach

iDnes.czČTK12.09.2023., 08:00h

Severokórejský vodca Kim Čong-un prvýkrát po štyroch rokoch opustil územie svojho štátu a prišiel svojim obrneným vlakom do Ruska.

Lajkuj Brainee.sk na

Severokórejské štátne médiá v pondelok potvrdili, že Kim vyšiel vlakom z Pchjongjangu a mieri do Vladivostoku, kde by sa mal stretnúť s Putinom. Termín schôdzky zostáva nejasný. Zatiaľ čo niektoré zdroje hovoria už o utorku, hovorca Kremľa uviedol, že k nej dôjde v najbližších dňoch.

Podľa skorších informácií denníka The New York Times bude Putin od Kima žiadať delostrelecké granáty a protitankové strely. Severokórejský vodca sa bude zase usilovať o pokročilé technológie pre satelity a ponorky s jadrovým pohonom, o potravinovú a energetickú pomoc a tiež podporu na medzinárodnej scéne. Washington sa domnieva, že potreba kupovať zbrane od KĽDR je dôkazom zlyhania ruskej invázie na Ukrajinu.

Prvá cesta do zahraničia po štyroch rokoch

Kremeľ pred očakávanou schôdzkou Kima s prezidentom Vladimirom Putinom odkázal do Spojených štátov, že ho nezaujímajú hrozby Washingtonu, aby Rusko nekupovalo severokórejské zbrane. „Keď napĺňame vzťahy s našimi susedmi vrátane Severnej Kórey, sú pre nás dôležité záujmy našich dvoch krajín, nie varovania z Washingtonu,“ povedal podľa Reuters hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Pre Kima je to prvá zahraničná misia od začiatku pandémie covidu-19, počas ktorej KĽDR úplne uzavrela svoje hranice. Schôdzka by sa mala odohrať vo Vladivostoku, kde je Putin prítomný na ekonomickom fóre, ktoré sa končí v stredu. Práve v meste na samom východe Ruska sa Kim s Putinom zišli aj v roku 2019.

image

Najväčšia automobilová krádež v histórii. Severná Kórea kúpila tisíc áut, už 50 rokov ich odmieta zaplatiť

Podľa portálu BBC News má Kimov vlak 20 nepriestrelných vagónov, je ťažší ako bežné železničné súpravy a jeho rýchlosť je okolo 50 kilometrov za hodinu. Kvôli pomalému tempu odhadla britská stanica dobu jeho cesty z ruskej hranice do Vladivostoku na päť hodín.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 01:05