Česká kaviareň ide bojovať proti budúcoročnému zdražovaniu nápojovFacebook/cafe Prostoru/
StoryEditor

Zaplať teraz, vypi budúci rok. Česi bojujú proti budúcoročnému zdražovaniu nápojov

Pražský podnik Cafe Prostoru sídliaci v priestoroch Národnej technickej knižnice v Dejviciach ponúka svojim zákazníkom do Vianoc finančný derivát, teda predplatné na nápoje, ktoré skonzumujú až v budúcom roku, zaplatia však hneď. Nápoje totiž od Nového roka prechádzajú v Česku do vyššej 21-percentnej sadzby DPH, a tak zdražia v prepočte o niekoľko eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Na špeciálnu ponuku upozornil ekonóm Petr Bartoň na sociálnej sieti X, rovnakú ukážkovú účtenku zdieľal aj sám podnik Cafe Prostoru. Na nej je započítané ako pivo, tak aj káva v celkovej hodnote 1 070 korún (43,70 eur). Od nového roka po prechode do 21-percentnej sadzby DPH budú rovnaké položky v prepočte až o 4,50 eur drahšie, budú teda stáť 1 181 korún (48,30 eur.)

image

Známe streamovacie platformy zdražejú. Zvyšovanie cien sa dotkne aj Slovenska

Finančný derivát si zatiaľ kúpil jeden zákazník v hodnote 30 eur, tým ušetril necelé tri eurá, uviedol majiteľ Cafe Priestora. „Platnosť derivátov je po celý rok 2024 a predpokladáme, že najviac zákazníkov si pre svoj tovar príde ešte v januári. Nie je potrebné držať na to väčšie ako obvyklé množstvo zásob,“ opisuje Tomáš Haase.

Chcú byť féroví

Dôvodov ponúkať svojim zákazníkom takúto možnosť bolo podľa majiteľa kaviarne viac, predovšetkým sa však chcú vyvarovať predčasnému zdražovaniu.

„Niektoré podniky už zdražujú, aby neprepásli vianočné tržby alebo aby postupne na nové DPH pripravili zákazníkov. Našim zákazníkom chceme ukázať, že s nimi rokujeme na rovinu a že sú v tom s nami. Vyššia DPH bude platná až od januára, a preto my budeme zdražovať až od januára, navyše zdražuje štát, nie my,“ opisuje Haase. Dodáva, že sa podnik zdraženiu nevyhne a zvýšené náklady spojené s vyšším DPH nemôže vziať na seba.

„Zákazníci vďaka našim derivátom skutočne ušetria. Ušetrenie je ekvivalentom toho, keby dostali zadarmo každé desiate pivo alebo každú ôsmu kávu,“ hovorí Haase.

image

Kebab čaká masívne zdražovanie. Po novom môžeš za milované pouličné jedlo zaplatiť aj dvojcifernú sumu

Už v minulosti na seba kaviareň upozornila iným recesným kúskom. Počas pandémie covidu, kedy bol povolený predaj kávy so sebou len do auta, pred kaviareň umiestnili auto, do ktorého mohol ktokoľvek nastúpiť, kúpiť si kávu a zase odísť.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:02