The BeatlesArchív HN
StoryEditor

Legendárni Beatles sa vracajú. Vypočuj si ich novú skladbu, pri jej vzniku pomáhala umelá inteligencia

TASR03.11.2023., 09:00h

Očakávaná posledná nahrávka skupiny The Beatles, ktorú pomohla dotvoriť umelá inteligencia (AI), je oficiálne dostupná. O jej vzniku predtým informovali bývalí členovia skupiny Paul McCartney a Ringo Starr.

Lajkuj Brainee.sk na

Pieseň s názvom Now And Then, ktorú pôvodne napísal a naspieval exbeatle John Lennon v 70. rokoch minulého storočia, sa teraz podarilo McCartneymu a Starrovi dokončiť pomocou AI. Pôvodná demonahrávka obsahovala iba spev s klavírovým sprievodom.

image

Najväčší fanúšik Beatles žije v Bardejove. Svoj dom a okolie premenil na unikátnu poctu legendárnej kapele

Predstavili ju 2. novembra o 15.00 h SELČ spoločnosti Apple Corps, Capitol and Universal Music Enterprises (UMe). Hudobný videoklip zverejnili o deň neskôr (3. novembra).

Návraty 

V tejto súvislosti vyšiel aj 12-minutový dokumentárny film, ktorý napísal a režíroval Oliver Murray, známy najmä vďaka životopisnej minisérii o skupine Rolling Stones z roku 2022. Film mal premiéru na YouTube v deň odhalenia skladby.

„Je tam – hlas Johna (Lennona), krištáľovo čistý,” komentoval vychádzajúcu skladbu McCartney. „Je to dosť emotívne a hráme v nej všetci, ide o nefalšovanú nahrávku The Beatles.” McCartney a Starr dokončili skladbu minulý rok, pričom do nej zahrnuli aj elektrickú a akustickú gitaru exbeatla Georgea Harrisona, ktorú nahrali ešte v roku 1995.

Dokopy sa už nikdy nedali

V spolupráci s Petrom Jacksonom, režisérom dokumentárneho seriálu The Beatles: Get Back (2021), sa zároveň za použitia AI podarilo oddeliť Lennonov hlas od zvuku klavíra.

The Beatles – Lennon, McCartney, George Harrison a Ringo Starr – sa rozišli v roku 1970 a každý z nich pokračoval v sólovej kariére. Slávna skupina sa už nikdy nedala opäť dohromady. Lennona zastrelili v New Yorku v roku 1980 vo veku 40 rokov, Harrison zomrel na rakovinu pľúc v roku 2001 vo veku 58 rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 09:39