V šestnástich vytvorila aplikáciu s umelou inteligenciou, aby si uľahčila štúdium. Teraz je vďaka nej milionárka a na výšku neplánujeTwitter/hix_ai_/
StoryEditor

V šestnástich vytvorila aplikáciu, aby si uľahčila štúdium. Teraz je vďaka nej milionárka a na školu sa vykašľala

Michal Čiernik13.10.2023., 12:00h

16-ročná Pranjali Awasthi založila AI pomocníka na vyhľadávanie na internete, aby si uľahčila štúdium počas Covid pandémie. Teraz má jej firma odhadovanú hodnotu cez 11 miliónov eur. Mladá študentka sa preto rozhodla nepokračovať v štúdiu a naplno sa venovať svojmu projektu.

Lajkuj Brainee.sk na

Jej otec inžinier ju naučil programovať už v siedmich rokoch. V jedenástich sa presťahovali z Indie na Floridu a v trinástich začala stážovať na na Floridskej medzinárodnej univerzite. „Keď som mal 13 rokov, začala som stážovať v univerzitných výskumných laboratóriách na Floridskej internej univerzite, kde som popri štúdiu na strednej škole pracovala na projektoch strojového učenia,“ povedala pre Insider.

Kvôli prísnym opatreniam spôsobených pandémiou Covid, bola vtedajšia stredoškoláčka nútená študovať online, čo jej umožnilo stážovať až 20 hodín týždenne. Za úlohu mala vyhľadávanie a získavanie údajov a vytváranie prehľadov literatúry.

image

Periodickú tabuľku vedel naspamäť už v šiestich. Mladý génius má vyššie IQ ako Stephen Hawking či Albert Einstein

Hoci na stáži strávila len krátky čas, uvedomila si, aké ťažké je nájsť to, čo potrebovala, prostredníctvom dostupných internetových vyhľadávačov. Pranjali bola preto zvedavá, či umelá inteligencia môže ponúknuť riešenie. Založila teda aplikáciu Delv.AI, ktorá využíva strojové učenie na extrahovanie údajov.

Start-up za 425-tisíc eur

O rok neskôr sa zúčastnila Hack Week v Miami, kde sa stretla sa s investormi z Back End Capital, ktorí jej chceli pomôcť rozšíriť jej nápad.

Výmenou za malú časť svojej budúcej spoločnosti bola tínedžerka pozvaná, aby sa pripojila na 12-týždňový pobyt pre nadaných inžinierov s perspektívnymi projektami HFØ, aby si zdokonalila svoje technické zručnosti.

Jej projekt v reálnom živote fungoval a v roku 2021 debutovala online beta verzia Delv.AI. Odvtedy si táto 16-ročná slečna získala viacero podporovateľov a pre svoj start-up vyzbierala viac ako 425-tisíc eur.

image

Má IQ 145, jeho rovesníci chodia na základku. On získal titul z kvantovej fyziky

Keďže odborníci teraz oceňujú jej firmu na približne 11 miliónov eur, nie je prekvapujúce, že Awasthi už so školou nepočíta. O zrušení štúdia však najprv musela presvedčiť svojich rodičov. „Moji rodičia sú Indovia, takže akademici sú pre nich prioritou. Moje rozhodnutie neísť na vysokú školu je pre nich ťažké, ale rozumejú mi,“ povedala 16-ročná milionárka.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 01:50