Nebezpečné diétyBrainee X Canva/
StoryEditor

Ak máš nutkanie sa hneď po Novom roku pustiť do diét, kašli na ne. Hlavne tieto by ti mohli doslova ublížiť

Nikola Michalkova18.12.2023., 09:00h

Nový rok sa pomaly blíži a ty opäť premýšľaš, že chceš schudnúť? Hľadáš diéty na internete a hľadáš tie najúčinnejšie? Účinok neznamená hneď aj zdravý spôsob. Spísali sme pre teba najnebezpečnejšie diéty, ktoré ľudia vymysleli, a rozhodne ti nepomôžu. Aby si sa im vyhol.

Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia prirodzene vyhľadávajú najjednoduchšie a najrýchlejšie spôsoby, ktoré väčšinou vôbec nie sú bezpečné. Človek síce rýchlo schudne, ale telo a celkové zdravie trpí. Preto si veľmi dobre rozmysli, či ti to stojí za to. My ti v článku predstavíme nebezpečné diéty, ktoré rozhodne neskúšaj.

HCG diéta

Najviac rozšírená bola v 50. rokoch 20. storočia. Diétu navrhol britský lekár Albert T. W. Simeons. Odporúčal ľuďom, aby dodržiavali len 500 kalórií denne a okrem toho mali prijímať doplnky hormónu ľudského choriogonadotropínu (HCG). Hormón sa vstrekoval priamo do krvného obehu, prípadne sa vmasíroval do pokožky vo forme krému. HCG sa ale používa pri liečbe problémov s plodnosťou a je na predpis. Hoci niektoré druhy sú voľnopredajné, neexistujú žiadne dôkazy, že by pomáhal s chudnutím a rovnako nie sú ani bezpečné.

Telo pri prijímaní 500 kalórií denne začalo rýchlo chudnúť. Problém ale je v tom, že telo nedostáva žiadne dôležité minerály a vitamíny. To môže byť veľmi nebezpečné a môže to spôsobiť ďalšie zdravotné problémy. Niektoré výskumy produkty obsahujúce HCG na chudnutie spájajú so zvýšením rizika rakoviny.

image

Extrémny pôst skúša čoraz viac ľudí. Odborníčka vysvetľuje, prečo jedno jedlo denne prináša viac problémov ako pozitív

Očistný program

Jedlo je pre telo a celkové fungovanie veľmi dôležité. Túto diétu používajú aj slávne osobnosti ako Beyoncé, Pink či Ashton Kutcher. To ale neznamená, že sú aj dobré. Je to v podstate tekutá pôstna diéta, ktorá sa pripravuje z limonády, javorového sirupu a kajenského korenia. Neznie to príliš chutne a odporúča sa, aby netrvala viac ako desať dní. Len veľmi ťažko sa dá predstaviť, kto by niečo také pil takú dobu.

Diéta, ktorá sa v originálnom znení nazýva ako „Master Cleanse“, nie je rozumná. Výsledky sa síce rýchlo dostavia, ale pri jej používaní svoje telo oberieš o potrebné živiny a pevné potraviny. Trpí pri tom nielen tvoje telo, ale aj celková pohoda. Keďže jedlo ti dodáva aj energiu, pri tejto diéte jej veľa neprijmeš. Budeš len unavený, čo výrazní ovplyvní aj tvoje každodenné fungovanie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/auto/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:38