Pripíjanie s alkoholom.Pixlr/Bridgesward/
StoryEditor

Používa tvoj kamoš často tieto výhovorky, keď pije? Môžu značiť nábeh na alkoholizmus, varujú odborníci

sar25.10.2024., 08:00h

Ak si sa niekedy pokúsil rozprávať s niekým o jeho záľube v alkohole, určite vieš, že to nie je jednoduchá úloha. Ty sa trápiš starosťami a premýšľaš, ako začať, zatiaľ čo tvoj spoločník sa vrhne do monológu plného výhovoriek.

Lajkuj Brainee.sk na

7. „Niektorí sú na tom horšie než ja.“

„Pozri sa na Paľa, ten pije oveľa viac!“ Porovnávanie so "závažnejšími prípadmi" je klasická výhovorka – alkoholik si vždy nájde niekoho, kto je na tom podľa neho horšie, a tým ospravedlňuje svoje správanie. Odborníci však upozorňujú, že v závislostiach neexistuje žiadna hierarchia.

8. „Nemám na to čas.“

Pri liečbe alkoholizmu sa vytvára plán, ktorý zohľadňuje pracovné záväzky. Ignorovanie zdravotných problémov spôsobených alkoholom môže mať vážne dôsledky, takže je lepšie čeliť realite skôr, ako bude neskoro.

9. „Nemôžem si dovoliť liečbu.“

Hoci niektoré liečebné postupy v liečbe alkoholizmu môžu byť drahé, odborníci tvrdia, že pomoc je dostupná. Odporúča sa začať u svojho obvodného lekára.

10. „Nemôžem opustiť prácu.“

Pri liečbe závislosti na alkohole sa vypracováva plán, ktorý zohľadňuje pracovné povinnosti. Ignorovanie zdravotných problémov spôsobených alkoholizmom môže mať vážnejšie následky.

11. „Môžem prestať, kedy chcem.“

Mnohí alkoholici veria, že by mohli prestať piť kedykoľvek, len zatiaľ nechcú. Niektorí prestanú napríklad počas Suchého januára a začnú pociťovať výhody. Avšak závislosť, ktorú veľa ľudí nemá pod kontrolou, to sťažuje.

12. „Detox je hrozný.“

Alkoholici často používajú túto výhovorku, keď sa im nechce vydržať a čeliť abstinenčným príznakom. No práve v týchto momentoch, ak vydržia, môžu objaviť skutočné výhody – zlepší sa im spánok, nálada a celkový pocit pohody.

V konečnom dôsledku tieto výhovorky odhaľujú hlboké problémy so závislosťou na alkohole. Pre tých, ktorí sa ocitajú v kolobehu popierania, je kľúčové hľadať pomoc a podporu. Ak poznáš niekoho, kto sa neustále uchyľuje k týmto ospravedlneniam, pripomeň mu, že cesta k uzdraveniu začína priznaním problému a otvorenou komunikáciou.
 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. október 2024 09:32