AlkoholizmusCanva/
StoryEditor

Abstinuje už desať rokov: Bývalá alkoholička opísala päť znakov, podľa ktorých zistila, že je závislá. Znejú ti povedome?

rev31.05.2024., 09:00h

Podľa prieskumu má s alkoholom problém až 600-tisíc Slovákov. Patríš medzi nich? Ak sa nájdeš v týchto piatich znakoch, mal by si spozornieť.

Lajkuj Brainee.sk na

Catherine Gray si svoj problém s alkoholom uvedomila pred 11 rokmi. Precitla, že jej závislosť je naozaj vážna, a rozhodla sa s alkoholom nadobro skoncovať. Podľa nej to bolo „najlepšie rozhodnutie v živote“. Teraz prezradila päť znakov, podľa ktorých zistila, že je závislá, píše portál LadBible.

image

Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo

Snažíš sa kontrolovať svoju spotrebu

Keď mala Catherine pocit, že jej spotreba alkoholu presahuje hranice normy, začala si viesť záznamy. Niekoľko mesiacov si zapisovala počet drinkov, ktoré vypila, s tým, že sa snažila neprekročiť hranicu 30 pohárikov týždenne. Podarilo sa jej to len dvakrát. „Dnes viem, že táto fáza počítania a kontroly je u alkoholikov veľmi bežná,“ hovorí. Snaha o kontrolu je podľa nej znakom toho, že človek kontrolu stratil.

Piješ sám a v tajnosti

Catherine hovorí, že jedným z varovných signálov je, keď človek pije osamote a svoj návyk sa snaží skrývať. V minulosti pre ňu bolo bežné, že vypila sedem fliaš vína za týždeň. Prázdne fľaše chodila vyhadzovať v noci, aby nebudila pozornosť susedov. Ak teda čoraz častejšie siahaš po poháriku, aj napriek tomu, že na to nie je príležitosť a piješ sám, mal by si spozornieť.

image

Desivé zistenia vedcov. Ľudia, ktorí vapujú, majú v tele vyššie hodnoty uránu a olova

Hovoríš, že piješ príležitostne

Catherine hovorí, že práve ľudia, ktorí o sebe vehementne pred ostatnými tvrdia, že pijú s mierou, majú najčastejšie problémy s alkoholom. „Ak by nemali čo skrývať, nemuseli by sa obhajovať,“ hovorí. V minulosti to robila aj ona sama. V skutočnosti však len klamala samú seba. Podľa Catherine ľudia, ktorí majú problém so závislosťou na alkohole, vyhľadávajú spoločnosť ľudí, ktorí pijú viac ako oni. Zakrývajú tak svoje „vlastné toxické pitie“.

Piješ viac, ako máš v úmysle

Stalo sa ti niekedy, že si si povedal, že ostaneš pri jednom pohári piva a nakoniec z neho boli štyri? Z času na čas sa to môže stať každému. Ak sa ti to ale deje pravidelne, nie je to dobrým znamením. 

image

Pozeráš pri jedle do mobilu alebo tabletu? Chyba. Podľa vedcov máš väčšiu pravdedpodobnosť, že budeš obézny

Googliš: Som alkoholik?

Človek, ktorý má svoje pitie pod kontrolou nebude zisťovať, či má problém s alkoholom. Ak si sa už niekedy obrátil na Google s touto otázkou, môže to znamenať, že určitý problém s alkoholom máš.

Kedy vzniká závislosť?

Alkohol patrí ku každej rodinnej oslave. Od príležitostného vypitia si však môže človek veľmi jednoducho skĺznuť k závislosti. Mnohí pred svojím problémom zatvárajú oči a varovné signály ignorujú alebo podceňujú.

Odborníci varujú, že závislosť na alkohole môže vzniknúť, ak si denne dopraješ viac ako pol litra piva, dve deci vína alebo viac ako pol deci tvrdého alkoholu. Pri tejto dennej dávke môže vzniknúť závislosť už po roku. 

ANKETA
Myslíš, že máš problém s alkoholom?

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 07:07