Pripíjanie s alkoholom.Pixlr/Bridgesward/
StoryEditor

Používa tvoj kamoš často tieto výhovorky, keď pije? Môžu značiť nábeh na alkoholizmus, varujú odborníci

sar25.10.2024., 08:00h

Ak si sa niekedy pokúsil rozprávať s niekým o jeho záľube v alkohole, určite vieš, že to nie je jednoduchá úloha. Ty sa trápiš starosťami a premýšľaš, ako začať, zatiaľ čo tvoj spoločník sa vrhne do monológu plného výhovoriek.

Lajkuj Brainee.sk na

Odborníci z Addictions.com pripravili zoznam 12 najčastejších výhovoriek, ktoré alkoholici používajú na obhájenie svojho pitia, informuje portál LADbible. Ak poznáš niekoho vo svojom okolí, kto to zjavne preháňa s alkoholom a nechce si to priznať, možno ti táto séria prekvapivých ospravedlnení bude známa.

1. „Všetci pijú!“ Kamarát, ujo, babka z vedľajšej bytovky, pes, ktorého každé ráno venčíš, dokonca aj tie kvety na balkóne si každé ráno dávajú shot vody... alebo vodky? Samozrejme, že nie. Pitie len preto, že „všetci to robia“, je asi tak rozumné, ako skákať z útesu, lebo skočili aj ostatní. Ľudia závislí na alkohole môžu obhajovať svoje pitie tvrdením, že robia len to, čo aj ostatní.

2. „Ja nemám problém.“

Klasika – jednoducho popierajú, že by mali problém. Aj keď to môže mať vážne následky, často tvrdia, že ich sa to netýka, pretože všetko majú pod kontrolou. Alkoholik ti bude s kamennou tvárou tvrdiť, že jeho život je úplne v poriadku. Veď kto iný by sa predsa dokázal s takou eleganciou dostať domov bez straty telefónu, klúčov či oblečenia, že?

image

Opitosť.

Pixabay/Jarmoluk/

3. „Nikomu tým neubližujem.“

Nikomu, len sebe. Akoby robiť si zle bolo úplne v poriadku. Veď koho by už trápilo, že si v piatok zas chodil po štyroch? Aj keď občas priznajú, že možno pijú viac, než by mali, budú tvrdiť, že tým nikomu neubližujú. Ale to nie je vždy pravda.

image

VIDEO Pred viac ako rokom prestal piť alkohol. Ako vyzeral prvý mesiac abstinencie a čo bolo na celom procese najťažšie?

4. „Sľubujem, že je to naposledy!“

Tento sľub už vyslovil asi každý, či už alkoholik, alebo len občasný konzument alkoholu. Aj keď to v tej chvíli môže človek myslieť úprimne, tí, ktorí sú závislí, do toho opäť spadnú. Je to rovnaká výhovorka ako: „Od zajtra už naozaj držím diétu.“

5. „Zaslúžil som si to!“

Ťažký deň v práci, niekto ťa nahneval, a zrazu prichádza osvedčená výhovorka – zaslúžim si drink. Alkoholici sa na to často odvolávajú, akoby každý náročný moment vyžadoval tekutú odmenu. Keď sa však nad tým zamyslíš, nie každý deň je dokonalý, a tak tento „odmeňovací systém“ funguje takmer nepretržite. „Dnes som mal ťažký deň, zaslúžim si jeden drink.“ Potom má ťažký deň celý týždeň, ba dokonca aj celý mesiac... A vlastne každý deň sa zdá byť ťažký, keď na teba v rohu vykúka fľaša vína, ktorá ti má pomôcť zvládnuť všetko.

6. „Musím piť, aby som to zvládol.“

„Ako inak mám zvládnuť firemnú párty plnú nudných rečí? Ako sa baviť a tancovať?“ Niektorí alkoholici sú presvedčení, že bez pohárika v ruke by sa celý svet zrútil. Alebo aspoň tá firemná párty.

                                                  Daľšie výhovorky si prečítaš na druhej strane.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. október 2024 09:32