Olympijské hry v Paríži zatiaľ pripomínajú skôr zle zorganizovaný punkový festival ako vrcholovú oslavu športu.X/Chklaue/
StoryEditor

Orgie, krádeže a málo jedla. Olympiáda zatiaľ pripomína skôr zle zorganizovaný punkový festival ako vrcholovú oslavu športu

Letné olympijské hry vo Francúzsku ešte ani poriadne nezačali a už plnia titulky po celom svete. Žiaľ v tom negatívnom svetle.

Lajkuj Brainee.sk na

Olympijská dedina mi dala za dva týždne viac sexu ako zvyšok môjho života, tvrdí bývalý olympionik a vtedajšia britská stolnotenisová jednotka Matthew Syed. „Často sa ma pýtajú, či je olympijská dedina, ktorá počas hier hostí tých najlepších športovcov sveta, naozaj takým jedným veľkým sexuálnym festivalom, ako sa často traduje. Moja odpoveď je vždy rovnaká: áno, vaša predstava je veľmi správna. Na svojich prvých olympijských hrách som bol v Barcelone v roku 1992. Musím priznať, že za dva a pol týždňa som mal sex viackrát, než za zvyšok môjho vtedajšieho života,“ zveril sa Matthew Syed denníku The Times.

Podľa dvojnásobnej zlatej olympijskej medailistky, americkej futbalistky Hope Solovej, idú vrcholoví športovci na takomto podujatí naplno vo všetkom. „Na zážitky, ktoré máte mať na celý život, si chcete vytvoriť silné spomienky – či už ide o sex, párty alebo šport,“ hovorí pre ESPN. 

image

Skvelá správa pre všetkých gamerov. Saudská Arábia bude budúci rok hostiť premiérové ​​olympijské hry v e-športoch

Za športovými orgiami však nestojí len roztopašnosť atlétov. Podľa sexuálnej expertky a vzťahovej terapeutky Tammy Nelson za tým môže byť aj kus vedy. Ukazuje sa, že súťaženie na vrcholom podujatí – a potenciálne aj zisk medaily alebo prekonanie rekordu – môže rozprúdiť hormóny, ktoré zvyšujú sexuálny apetít.

„Určité množstvo adrenalínu a dopamínu môže potlačiť stres a dokonca znížiť negatívne myšlienky a pocity viny a stresu. Môže to prispieť k zvýšenému uvedomeniu si našich pocitov a zintenzívniť našu sexuálnu túžbu,“ vysvetlila pre Ladbible expertka.

Kondómy zadarmo a papierové postele

Proti sexuálnym radovánkam a tak trochu aj kvôli ekologickým a ekonomickým zámerom sa v roku 2020 rozhodlo Tokyo zaviesť takzvané anti-sex postele. Tie sú vyrobené z kartónu, sú plne rozložiteľné a pôvodne mali športovcom sťažiť sex. To sa však nepodarilo.

Paríž ich tento rok vo svojej olympijskej dediny použil tiež, tentokrát však upustil od oficiálneho antisexuálneho charakteru, pretože ich pevná konštrukcia, ako niektorí športovci stihli demonštrovať na videách, vydrží naozaj veľa. Zostali tak už len ako ekologický odkaz udržateľnosti.

Zrušenie neoficiálneho zákazu sexuálnych radovánok, ktoré zaviedlo Tokyo, hlavne kvôli pandémii covidu, potvrdilo Francúzsko aj dodržaním tradície kondómov zadarmo, ktorá siaha až do 80. rokov minulého storočia.

Tento rok Laurent Dalard, ktorý bude koordinovať služby prvej pomoci a zdravotnícke služby pre parížske hry, na tlačovej konferencii uviedol, že v olympijskej dedine bude k dispozícii 200-tisíc mužských kondómov, 20-tisíc ženských kondómov a 10-tisíc rúšok na orálny sex. Všetko s tematikou Olympijských hier. Pri 10 500 športovcoch to vychádza približne na 20 kondómov na osobu.

Málo jedla

Paríž síce kondómov poskytol dosť, pozabudol však na jedlo. Reštaurácia v olympijskej dedine s 3 500 miestami, ktorá denne musí vydať 40-tisíc porcií jedla, je najväčšia na svete. Napriek tomu to hladným športovcom nestačí. Tí sa sťažovali, že je jedla extrémne málo a niektoré druhy museli kuchári vydávať na prídel. Ako prvé došli vajíčka a klobásky a švédske stoly na raňajkách nestíhali dokladať.

image

Reštaurácia v olympijskej dedine s 3500 miestami, ktorá denne musí vydať 40-tisíc porcií jedla, je najväčšia na svete.

Instagram/Sodexolive/

Paradoxom je, že v olympijskej kuchyni varia aj štyria kuchári s prestížnou michelinskou hviezdou. Menu hviezdnych šéfkuchárov bolo podľa organizátorov pripravené v úzkej spolupráci s odborníkmi na športovú výživu a dostatočne zahŕňa aj rastlinné alternatívy mäsa.

Podľa Philippa Wurza, šéfa stravovania počas OH, bude 30 percent z jedálneho lístka na hrách rastlinného pôvodu a až 80 percent zo všetkého jedla bude francúzskeho pôvodu, vrátane širokého výberu syrov a pečiva. Žiaľ pri množstve sa asi prepočítal.

Výtržnosti a krádeže

„Bezpečnosť je pre Paríž 2024 prioritou číslo jeden,“ povedal prezident organizačného výboru OH v Paríži Tony Estanguet. V deň otváracieho ceremoniálu má byť podľa v Paríži k dispozícii 45-tisíc príslušníkov bezpečnostných síl. Žiaľ kriminalita prišla na olympiádu skôr.

Najprv v stredu 24. júla nezvládli organizátori (a ani rozhodcovia) futbalový zápas medzi Argentínou a Marokom. Kvôli invázii fanúšikov na hraciu plochu, ktorý hádzali na hráčov kamene, zapaľovače a pyrotechniku, ho museli na dve hodiny prerušiť.

image

Najprv v stredu 24. 7. nezvládli organizátori (a ani rozhodcovia) futbalový zápas medzi Argentínou a Marokom.

Thaier Al-sudani/Reuters

Tento incident mal zrejme dohru, pretože na ďalší deň vykradli olympijský tréningový komplex v ktorom sa zdržuje argentínska futbalová reprezentácia. Tréner mužstva Javier Mascherano dodal, že delegácia podala trestné oznámenie na políciu v Lyone. „Prišli do našej tréningovej základne a vykradli nás na olympijských hrách,“ prezradil.

Podobne dopadli aj austrálski cyklisti. „Do našej dodávky sa cez noc vlámali. Našťastie väčšina našich vecí bola v našej izbe a podarilo sa nám ich tiež veľa získať späť. Stratil som peňaženku, batoh a pár ďalších vecí, ale celkovo to neskončilo tak zle. Je nešťastné, keď ľudia cítia potrebu robiť také veci,“ napísal k príspevku na Instagrame Logan Martin.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 18:07