Toto sú najdivnejšie strany kandidujúce v blížiacich sa eurovoľbách.X/Paula44212447/
StoryEditor

Švédske Zlé kurča, či česká strana mimozemšťanov. Toto sú najdivnejšie subjekty kandidujúce v eurovoľbách

Michal Čiernik22.05.2024., 11:00h

Voľby do Európskeho parlamentu sú za rohom a spolu s nimi prichádzajú aj bizarné strany, ktoré bojujú o hlasy voličov. Niektoré z nich sú satirické či protestné, iné to myslia naozaj vážne a dokonca majú vysoké ciele.

Lajkuj Brainee.sk na

Už v júni si Európania budú voliť 720 poslancov do Európskeho parlamentu, ktorí budú určovať smerovanie Únie najbližších päť rokov. Niektorí kandidáti však tieto voľby neberú tak vážne a často vytvárajú protestné či priam bizarné politické strany.

Tu je výber tých najdivnejších strán, ktoré budú môcť voliči od 6. do 9. júna krúžkovať.

Navždy mladý

Neoddeliteľnou súčasťou každých volieb je aj kampaň plná viac či menej reálnych sľubov. Asi najdivnejší sľub, na ktorom nemecká strana Partei für schulmedizinische Verjüngungsforschung postavila celé svoje fungovanie, je zastavenie starnutia.

image

Nemeckí klimatickí aktivisti kandidujú do europarlamentu. Otrasieme ním, sľubujú

Na svojom webe píšu, že chcú rýchlejší rozvoj omladzovacích terapií, ktoré napravia škody spôsobené starnutím a umožnia ľuďom žiť zdravý život po tisíce rokov. Na podporu tohto výskumu chcú dokonca vyčleniť ročne až 40 miliárd eur z rozpočtu EÚ.

Nevoľte nás

To je hlavné motto českej protestnej strany s celým názvom Nevolte Urza.cz. Založil ju v roku 2021 anarchokapitalista Martin Urza, ktorý chce svojou stranou bojovať proti súčasnému štátnemu politickému zriadeniu.

Jeho anarchistické politické smerovanie sa zakladá na väčšej slobode jednotlivca, voľnému neregulovanému obchodu a znížení regulácií zo strany štátu. Slogany ako „nechceme vaše hlasy“ či „k slobode sa nedá dostať voľbami,“ sú vo volebnej kampani však naozaj paradoxom.

Českí mimozemšťania

U našich západných susedov ešte zostaneme. Strana „ANO lepší EU s mimozemšťany“ je podľa jeho zakladateľa Tomáša Franěka profesionálna strana a z volieb si určite nechcú robiť srandu.

V programe majú zastavenie vojny medzi pravicovými a ľavicovými politikmi, ktorí sa podľa nich len stále hádajú a nič neriešia. Oni, ako mimozemšťania, však majú nadhľad, ktorý im v tomto má pomôcť.

Zlé kura

Jednou zo 114 politických strán, ktorá sa uchádza o miesto v Európskom parlamente, je aj Ond Kyckling Partiet (Zlé kura). „Pôvodne bolo Zlé kura len akýmsi žartom,“ povedal pre Euronews zakladateľ strany Svante Strokirk, ktorý je tiež na vrchole jej volebného zoznamu. „Nepamätám si presne prečo, ale nejako sa to zmenilo vo vážnu stranu,“ dodal.

Zlé kura má vo svojom programe reformu autorského zákonu v krajine, väčšej voľnosti na internete a hlavne zabezpečiť, aby sa do ich parlamentu mohli jednoduchšie prebojovať aj menšie strany. Do teraz sa zúčastnili jedných parlamentných volieb, kde nazbierali 39 hlasov.

Dvojchvostý pes

Pri bizarných názvoch ešte zostaneme. V Maďarsku totiž už 20 rokov funguje Strana maďarského dvojchvostého psa, ktorá vznikla v Szegede.

Zo začiatku sa rozhodla len zosmiešniť tradičnú politiku prostredníctvom vtipných umeleckých kúskov. Teraz je to podľa strany oveľa viac ako vtip.

Napriek tomu, že si strana zachováva svoj pôvodný satirický jazyk, vedúca kandidátka Marietta Le pre Euronews povedala, že dvojchvosté psy „upozorňujú na problémy vo verejnom živote a politike prostredníctvom komunitného dlhodobého myslenia.“ Le je však presvedčená, že jej strana získa aspoň jedného zákonodarcu EÚ, a ak sa tak stane, rokuje o tom, aby sa pripojila k parlamentnému zoskupeniu Zelených.

Protestná nemecká strana

Azda najznámejšia a podľa výsledkov aj úspešná protestná strana je z Nemecka, nazývaná jednoducho Die Partei (Strana). Tento rok v júni sa komik a zakladateľ Martin Sonneborn snaží získať tretie funkčné obdobie v Európskom parlamente s manifestom, ktorý zahŕňa prísľub prestavby Berlínskeho múru a obmedzenie cien piva a kebabov.

Podľa internetovej stránky parlamentu Sonneborn počas svojich desiatich rokov vo funkcii poslanca Európskeho parlamentu nenapísal ani nepredložil parlamentu jedinú správu alebo návrh. A tomuto správaniu presne odpovedá aj ich ironický program. „Zdá sa, že miliónom občanov, ktorí sledujú moje prejavy na internete, sa zatiaľ páčia,“ povedal Sonneborn pre Euronews. „Je dôležité, aby sme znovu nezvolili strany, ktoré priviedli Európu do vojny a krízy,“ dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 11:44