Ivan Korčok Prezidentské voľb- voľby prezidenta SR 23.3.2024Peter Mayer/
StoryEditor

Svet reaguje na naše prezidentské voľby. Na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, píšu zahraničné médiá

Miroslav Kamody24.03.2024., 13:17h

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Ako na výsledky reaguje svet?

Lajkuj Brainee.sk na

Prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku si všímali aj zahraničné médiá. Niektoré hovoria o prekvapení, iné spomínajú rozdielne názory Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho ohľadne vojny na Ukrajine. Prinášame ti vybrané reakcie.

Reuters (Veľká Británia)

Bývalý slovenský minister zahraničných vecí, ktorý je proúnijný, prekvapivo zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb, keď sa v druhom kole volieb stretne s kľúčovým spojencom populistického premiéra Roberta Fica, píše Reuters.

„Slovenské prezidentské voľby sú šancou pre Fica, ktorého názory na Ukrajinu nahnevali kritikov za prílišné približovanie sa k Rusku, aby posilnil svoju moc. Opozičné sily chcú protiváhu k jeho vláde.”

image

GALÉRIA Slovenský internet reaguje na výsledky prezidentských volieb. Běž domů, Ivane! Ví-ťaz je len je-den

Reuters pripomína zahraničnopolitický posun vlády, pokusy o prepracovanie trestných zákonov v krajine a strety s médiami, ktoré viedli k sérii protestov a kritiky zo strany prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá bola tvrdou oponentkou Fica, no nový mandát nežiadala.

„Ivan Korčok, kariérny diplomat, ktorý bol ministrom v minulej vláde, sa ju snaží nasledovať a v prvom kole získal najviac hlasov spomedzi deviatich kandidátov.”

Gazeta Wyborcza (Poľsko)

V prezidentských voľbách na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza (GW). Víťazstvo Petra Pellegriniho, dávneho straníckeho súdruha premiéra Roberta Fica, by viedlo k centralizácii moci podľa maďarského vzoru, tvrdí denník a dodáva, že Pellegriniho víťazstvo by tiež terajšej vládnucej skupine zaručilo beztrestnosť.

image

Prezidentské voľby

Miroslava Spodniaková/

Pre pochopenie, čo všetko je vo voľbách v stávke, je podľa denníka nevyhnutné vrátiť sa do roku 2018, keď najatý vrah na objednávku mafie zastrelil novinára Jána Kuciaka, ktorý odhaľoval prepojenie vlády s organizovaným zločinom - až podľa poľského komentátora odhalil, že „ide o jedno a to isté”.

Denník následne zrekapituloval vývoj od pouličných protestov, cez Ficovo odstúpenie z čela vlády, kde ho nahradil práve Pellegrini, „tváriaci sa ako európsky demokrat”. Ako premiér vydržal až do volieb 2020, ktoré Ficov Smer prehral. Pellegrini v presvedčení, že Ficov čas skončil a dni jeho strany sú spočítané, si založil vlastné zoskupenie Hlas. Pre bývalých súdruhov sa stal zradcom, píše poľský denník.

ČT24 (Česká republika)

Podľa spravodajcu ČT Lukáša Mathého pôjde o to, či sa Korčokovi podarí presvedčiť niektorých voličov Štefana Harabina, maďarských voličov, ale aj podporovateľov zvyšných kandidátov, ktorí ale získali len jednotky percent. „Pôjde teda predovšetkým o mobilizáciu voličov na oboch stranách, to znamená ako u Ivana Korčoka, tak u Petera Pellegriniho,“ myslí si.

image

Pellegrini alebo Korčok? Pozri si profily kandidátov, z ktorých jeden sa stane budúcim prezidentom Slovenskej republiky

Korčok kritizuje politiku súčasnej vlády premiéra Roberta Fica, Pellegrini je s ňou naopak spätý. ČT píše nie je jasné, kto z postupujúcich kandidátov má väčšiu šancu na víťazstvo. Dá sa očakávať tesný výsledok, ktorému bude predchádzať vyhrotenejšia kampaň.

24 (Maďarsko)

V prvom kole sobotňajších prezidentských volieb na Slovensku prekvapivo zvíťazil bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok pred predsedom NR SR Petrom Pellegrinim. Na štvrtom mieste skončil Krisztián Forró, predseda SZÖVETSÉG – ALIANCIA so ziskom 2,9 percenta hlasov. 

Najnižšia účasť bola v okrese Komárno s 34 percentami - tento okres vyhral Krisztián Forró s výsledkom 36 percent. Na víťaznej tlačovej konferencii Korčok na otázku, ako mieni osloviť maďarských voličov, odpovedal:

„Veľmi si váži Maďarov na Slovensku, ich identitu, ich jazyk a veľmi ho bolí, keď ho vykresľujú ako protimaďarského politika. Korčok tvorbu menšinového zákona podporuje, vyhlásil, že chce moderný zákon, ktorý zohľadňuje medzinárodné štandardy,” píše maďarský portál.

image

Prezidentské voľby

Peter Mayer/

AFP (Francúzsko)

Slovenský exminister zahraničných vecí Ivan Korčok a súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini sa stretnú v aprílovom kole prezidentských volieb, ukázali v sobotu takmer konečné výsledky.

Korčok, podporovaný opozíciou, je pevne proukrajinský ako odchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová, vládna kritička, ktorá sa rozhodla neusilovať o druhý mandát.

Bývalý premiér Pellegrini je súčasťou vládnuceho tábora nakloneného Rusku pod vedením premiéra Roberta Fica, ktorý spochybňuje suverenitu Ukrajiny a vyzýva na mier s Ruskom.

image

Politici reagujú na výsledky prvého kola prezidentských volieb. Zatiaľ ide všetko podľa plánu, odkazuje Fico

Ukrajinská pravda (Ukrajina)

Bývalý minister zahraničných vecí a prozápadný kandidát Ivan Korčok vyhral v sobotu prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku. Jeho protikandidát, poslanec vládnej koalície a predseda parlamentu Peter Pellegrini, obsadil druhé miesto.

Pellegriniho strana Hlas obsadila v posledných parlamentných voľbách tretie miesto. Do koalície vstúpila so Smerom - SD premiéra Roberta Fica a nacionalistickou SNS. Ich vláda ukončila vojenskú podporu pre Ukrajinu a iniciovala kontroverznú reformu justície, ktorá viedla k masovým protestom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:57