V Ríme sa hailovalo ako za Mussoliniho.X/bbbb1_2_/
StoryEditor

VIDEO V Ríme sa hailovalo ako za Mussoliniho. Stovky prívržencov extrémistickej pravice si pripomenuli fašistickú minulosť

Michal Čiernik11.01.2024., 12:30h

Sociálne siete zaplavili videá zo stovkami ľudí hailujúcimi v uliciach Ríma. Išlo o spomienkový ceremoniál krajnej pravice v Taliansku.

Lajkuj Brainee.sk na

Stovky krajne pravicových aktivistov v nedeľu 7. januára na ceremónii v Ríme vzdávali fašistický pozdrav na pripomenutie si smrti troch tínedžerov, ktorí zomreli pred takmer 50 rokmi.

Na záberoch je vidieť, ako dav dvíha ruky v nacistickom pozdrave pred bývalým sídlom zaniknutej neofašistickej strany Talianske sociálne hnutie (MSI). Vystavený bol aj keltský kríž, symbol bielej nadvlády.

image

Putin je vrah, jeho vojaci sú fašisti. Ruskú novinárku poslal súd do basy na 8,5 roka, z krajiny stihla ujsť

Scény sa odohrali ako súčasť každoročnej spomienky na obete vrážd v Acca Larentia v roku 1978, pri ktorých boli zabití traja dospievajúci priaznivci MSI. Dvaja z tínedžerov, 13-ročný Franco Bigonzetti a 17-ročný Francesco Ciavatta, obaja členovia mládežníckeho krídla MSI, boli zastrelení zo krajne ľavicovými militantmi, keď opúšťali sídlo strany. Tretí, 19-ročný Stefano Recchioni, bol zabitý zablúdenou guľkou počas následných stretov s políciou.

K vraždám došlo počas vrcholného obdobia talianskych takzvaných rokov olova. Desaťročia trvajúceho obdobia nepokojov, ktoré sprevádzalo terorizmus a politické násilie páchané krajnou pravicou a krajnou ľavicou.

S podporou vládnej strany

Na oficiálnej ceremónii kladenia vencov obetiam, ktorá sa konala niekoľko hodín pred fašistickými salvami, sa zúčastnili mnohí vysokopostavení politici vrátane členov premiérky Giorgie Meloniovej a jej krajne pravicovej vládnucej strany Bratia Talianska. Vraždy v Acca Larentia majú pre Bratov Talianska osobitný význam, keďže mnohí členovia strany sú bývalými členmi MSI; samotná Meloniová začala svoju kariéru v krajne pravicovom aktivizme ako členka Frontu mládeže, mládežníckeho krídla MSI, ku ktorému patrili aj zabití aktivisti.

image

Teroristi z Hamasau zabili stovky nevinných, na hudobnom festivale našli 250 mŕtvych. Medzi nimi aj veľa cudzincov

​Scény z pamätníka, ktoré podporili neofašistické skupiny ako CasaPound, vyvolali odsúdenie zo strany opozičných politikov. Elly Schleinová, členka talianskej Poslaneckej snemovne a tajomníčka stredoľavej Demokratickej strany, uviedla, že v parlamente vznesie otázky týkajúce sa tohto incidentu.

„Rím, 7. januára 2024. No podobá sa to skôr na rok 1924,“ napísala na Facebooku s odkazom na fašistickú minulosť Talianska, ktorá sa začala prebratím moci Národnou fašistickou stranou Benita Mussoliniho v roku 1922. „Neofašistické organizácie musia byť rozpustené, ako to stanovuje ústava,“ dodala.

Napriek takýmto výzvam ani Meloni, ani žiadny z poslancov bratov Talianska v čase zverejnenia pozdravy neodsúdili, pričom jediná kritika od predstaviteľa vlády prišla od podpredsedu vlády Antonia Tajaniho zo strany Forza Italia. „Každý, kto sa dopustil takéhoto správania, musí byť odsúdený,“ povedal.

Emanuela Droghei, členka regionálnej rady zo stredoľavej Demokratickej strany, kritizovala premiérku za jej prítomnosť na predchádzajúcom podujatí pri kladení vencov. „Pripomínať si mŕtvych je jedna vec, inštitucionálne kryť fašistické zhromaždenia je druhá,“ napísala Droghei na sociálnych sieťach.

Polícia v pondelok uviedla, že sa prípadom zaoberá a pripraví správu pre prokurátorov.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:38