Ruská novinárka Marina Ovsjannikovová sa stala známou vďaka protestu proti vojne na Ukrajine.Twitter/josé Luis Sastre/
StoryEditor

Putin je vrah, jeho vojaci sú fašisti. Ruskú novinárku poslal súd do basy na 8,5 roka, z krajiny stihla ujsť

Nikola Michalkova04.10.2023., 12:00h

Súd v Moskve poslal ruskú novinárku na osem a pol roka do väzenia. Dôvodom je, že údajne šírila nepravdivé informácie o ruskej armáde.

Lajkuj Brainee.sk na

Novinárku Marinu Ovsjannikovovú, rebelku, ruský súd uznal vinnou zo šírenia údajných klamlivých informácií týkajúcich sa ruskej armády. Novinárka sa na súd nedostavila keďže z Ruska odišla a momentálne žije v zahraničí, informuje agentúra TASS. Preslávila sa protestom proti ruskej invázii na Ukrajinu počas živého vysielania v televízii.

„Súd ju zbavil práva vykonávať činnosť súvisiacu so správou elektronických stránok alebo informačných a telekomunikačných sietí, vrátane internetu, na dobu štyroch rokov,“ cituje agentúra prokuratúru. Tá pre novinárku žiadala trest vo výške deväť a pol roka vo väzení. 

image

Rusi idú sami proti sebe. Tehotnú vojačku odsúdili na šesťročné väzenie, lebo nenastúpila do služby

Súdny proces

Zaoberal sa obvinením, ktoré sa týka incidentu z júla minulého roka. Novinárka zverejnila na svojich sociálnych sieťach video či fotografie, kde bol vidieť plagát, na ktorom boli, podľa vyšetrovateľov, napísané vedome nepravdivé informácie týkajúce sa ruských vojakov počas špeciálnej vojenskej operácie.

Nezávislý ruský portál Meduza pripomína Osvjannikovovej protest proti Kremľu, keď držala plagát s nápisom: „Putin je vrah. Jeho vojaci sú fašisti. Zomrelo 352 detí. Koľko detí ešte musí zomrieť, aby ste prestali?“ Okrem toho si k nohám položila aj bábiky, ktoré boli postriekané červenou farbou. 

image

Ruská novinárka Marina Ovsjannikovová sa stala známou vďaka protestu proti vojne na Ukrajine.

Twitter/josé Luis Sastre/

Polícia po tomto incidente novinárku zadržala a poslali ju do domáceho väzenia. Odtiaľ ale spolu so svojou dcérou utiekla. Jej účty na sociálnych sieťach naznačujú, že sa má nachádzať v Paríži, pričom sa nachádza na zozname medzinárodne hľadaných osôb.

Minulý marec prvýkrát vyjadrila odpor

Novinárka Ovsjannikovová prvýkrát svoj odmietavý postoj k vojne na Ukrajine vyjadrila minulý rok v marci. Urobila to počas živého vysielania najsledovanejšej ruskej televízie Pervyj kanal. V hlavnom vysielacom čase sa totiž objavila za chrbtom moderátorky, pričom vysielanie narušila aj plagátom, kde bolo napísané: „Zastavte vojnu, neverte propagande, tu vám klamú.“ Televízia následne novinárku vyhodila a úrady jej uložili pokutu. 

Okrem toho sa 45-ročná novinárka zúčastnila niekoľkých protivojnových akcií. Taktiež trikrát dostala pokutu za „diskreditáciu“ ruskej armády. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 10:29