Ilustračná fotka.Brainee/canva/
StoryEditor

Aaraw, Makar, Solomia či Rea. Aj takéto mená zapisovali minulý rok na slovenských matrikách

Michal ČiernikTASR10.01.2024., 12:00h

Slovenské pôrodnice sa podelili o obľúbené, ale aj netradičné mená detí, ktoré minulý rok prišli a svet.

Lajkuj Brainee.sk na

Od Neymara a Síriusa cez Aimeeho a Yevu, až po Zamiu či Shanayu. V slovenských pôrodniciach sa aj minulý rok rodili deti s naozaj netradičnými a zaujímavými menami.

image

Frajerovi pípal mobil vždy, keď ma oslovil. Žena menom Siri si kvôli Apple asistentovi musela zmeniť meno

V bratislavskom Starom Meste sa napríklad stále rodí o čosi viac chlapcov ako dievčat. V minulom roku sa tam narodilo 919 detí, z toho 462 chlapcov. A núdzu o netradičné mená tu veru nemali. „Multikultúrnosť sa zrkadlí aj vo zvláštnych menách, ktoré matrikárky zapisujú do rodných listov. Napríklad Aaraw, Aimee, Danilo, Daphne, Gallo, Kaia, Makar, Matvii, Rishi, Sheina či Yeva,“ dopĺňa mestská časť.

Sírius a Varvara z Košíc

V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) sa v minulom roku narodilo spolu 2422 detí. Z toho je 52 percent chlapcov a 48 percent dievčat, 38-krát sa narodili dvojičky.

image

Ilustračná fotka.

Unsplash/christian-bowen/

„Najviac chlapcov dostalo v UNLP meno Oliver, Jakub, Šimon a Michal. Medzi dievčatami už niekoľko rokov vedú Natália, Viktória a Eliška,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková. Medzi netradičnými menami, ktoré sa vlani objavili v rodných listoch chlapcov, sú Zachari, Taylor, Selym, Ryuto, Marwan, Sírius či Lilian. U dievčat zaujali nevšednosťou mená Varvara, Rea alebo Tamia.

Noura a Umud z Prešova

V knihe narodení Matričného úradu Prešov bolo vlani zapísaných 2479 detí, z toho 1242 chlapcov a 1237 dievčat. Narodilo sa aj 33 dvojičiek.

Okrem najpoužívanejších mien ako Sofia a Tomáš sa v Prešove narodili aj deti z originálnymi menami. Narodili sa dievčatká s menami Aisha, Lori, Amelly, Latife, Noura, Nazli aj chlapci s menami Miron, Deron, Levi, Sinan, Umud, Korado.

image

Ilustračná fotka.

Brainee/canva/

Na kreatívnom východe sa však zoznam netradičným mien nekončí. V Humennom sa napríklad narodili dievčatká ako Cynthia, Evelyn, Shanaya, Kaitlyn, Damla, Ayla, Tamia, Zamia, Letty, Aysha a Kylie. Medzi chlapcami bola voľba Maison, Emir, Nathan, Emiliano, Arkan a Elias.

Prekvapilo a stredné Slovensko

V Banskej Bystrici dievčatká najčastejšie dostali mená Jasmína, Melisa, ale aj tradičné ako Eva, Hana a Júlia. K najzaujímavejším menám, ktoré im dali rodičia, patria Panni, Solomia, Dalia, Zya či Anuk. Populárnymi chlapčenskými menami sú v banskobystrickej pôrodnici Oliver, Damián, Marko a Leo. Objavili sa však aj mená Djoris, Noel, Asan a Luca.

Rodičia dávali svojim deťom menej tradičné mená aj v Liptovskom Mikuláši, u dievčat napríklad Tiffany, Melany, Zuna, Ariana, Layla, Aurora, Tamia či Nancy. Rovnako to platilo aj pri menách chlapcov ako Alan, Matvey či Noel.

Mená, ktoré v slovenskom kalendári nenájdeme, sa našli aj v Ružomberku. Medzi chlapcami to boli napríklad Matteo, Nathan či Neymar. Medzi dievčatami sa objavili mená Elliana, Cynthia, Aurora, Lina, Loriana, Aysha či Tamia.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 16:09