Vlani to bolo 7,1 milióna litrov a v roku 2019 na 7,3 milióna litrov.Čtk/
StoryEditor

GALÉRIA Takto vyzeral tohtoročný Oktoberfest. Padol rekord v návštevnosti, nechýbalo hajlovanie na nacistickú pieseň

iDnes.czMichal Čiernik06.10.2023., 08:00h

Mníchovský pivný festival Oktoberfest tento rok navštívilo podľa predbežnej bilancie rekordných 7,2 milióna ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Sedemmiliónovú hranicu sa podarilo prekonať prvýkrát od polovice 80. rokov. Festivalu pomohlo mimoriadne pekné počasie aj to, že trval 18 dní, teda o dva dni dlhšie ako obvykle. „Zažili sme Oktoberfest ako vymaľovaný, vyznačoval sa letnou uvoľnenou náladou,“ povedal šéf Oktoberfest Clemens Baumgärtner.

Záujem návštevníkov bol mimoriadny. Vlani festival po dvojročnej pauze vynútenej pandémiou navštívilo 5,7 milióna ľudí, v predchádzajúcom ročníku v roku 2019 to bolo 6,3 milióna. 

Piva sa však vypilo menej

Zatiaľ čo návštevnosť bola rekordná, na spotrebe piva sa to neodrazilo. Výčapníci odhadujú, že sa tento rok na Tereziánskej lúke, dejisku Oktoberfestu, vypilo 6,5 milióna litrov piva. Vlani to bolo 7,1 milióna litrov a v roku 2019 na 7,3 milióna litrov.

image

Budúcnosť je pred dverami. Umelá inteligencia už navrhuje aj potraviny, toto všetko zatiaľ vytvorila

Návštevníci sa museli vyrovnať s tým, že oproti minulému roku zaplatili za pivo viac. Zatiaľ čo v minulom roku stál litrový pohár od 12,6 do 13,8 eur, tento rok sa cenovka vyšplhala až na 14,9 eur. Lacné v pivných stanoch neboli ani ostatné nápoje, liter vody prišiel na desať eur a limonáda na viac ako 11 eur.

Hajlovanie

Tohtoročný Oktoberfest však ukázal aj jednu poburujúcu stránku. Na sociálne siete sa totiž dostalo video ako účastníci festivalu hajlujú na nacistickú pieseň.

Na videu je vidno troch mužov a ženu v tradičných kostýmoch z Oktoberfestu, ako zdanlivo niekoľkokrát salutujú Hitlerovi. V pozadí sa ozýva pochodová pieseň „Erika“, ktorá bola obľúbená medzi vojenskými silami nacistického Nemecka.

Zatiaľ čo pieseň zakázaná nie je, zobrazovanie nacistických symbolov a väčšina iných verejných prejavov podpory nacizmu je v Nemecku nezákonné. Polícia už prípad prešetruje.

Tohtoročný ročník bol v poradí 188. Začiatok festivalu spadá do októbra 1810, kedy po svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausen pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konskými dostihmi. Akcia mala úspech a začala sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj potom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 21:05