Polícia zatkla poľského Josefa Fritzla spolu s jeho 20-ročnou dcérou.Twitter/filip_jurecki/
StoryEditor

Polícia zatkla poľského Josefa Fritzla spolu s jeho 20-ročnou dcérou. V pivnici ich domu objavili mŕtve telíčka novorodencov

iDnes.czČTK17.09.2023., 10:36h

Poľské úrady obvinili z vraždy dvadsaťročnú ženu po tom, čo polícia našla v pivnici domu v dedine na severe krajiny tela troch novorodencov. Žena bola tiež obvinená z incestu a zadržaný bol aj jej päťdesiatpäťročný otec.

Lajkuj Brainee.sk na

Polícia podľa televíznej stanice TVN 24 najprv v piatok našla telo jedného mŕtveho novorodenca, nasledovalo zadržanie päťdesiatnika a ženy, ktorá je jeho dcérou a zároveň matkou mŕtveho dieťaťa.

Neskoro večer sa v rovnakej pivnici našlo telo druhého novorodenca v stave pokročilého rozkladu. V sobotu pred poludním vyšetrovatelia informovali, že sa v pivnici našli zakopané pozostatky tretieho dieťaťa.

Prokurátor zatiaľ ženu obvinil z dvoch vrážd a z incestu, uviedol v sobotu Mariusz Duszyńki z gdanskej prokuratúry. Za vraždy hrozí žene doživotie. Za incest v Poľsku hrozí od troch mesiacov do piatich rokov odňatia slobody.

Televízia dodala, že prípad je teraz vo vývoji. Na mieste naďalej pracujú kriminalisti a zaisťujú stopy, ktoré môžu pomôcť s objasnením okolností zločinu. Policajná komisárka Karina Kamińská uviedla, že na mieste je aj psovod so psom vycvičeným v hľadaní mŕtvych. Policajti vypočúvajú svedkov. „Robí sa všetko, aby sme čo najrýchlejšie objasnili príčiny a okolnosti toho, čo sa tu dialo,“ povedala.

Druhá dcéra

Zadržaný otec obvinenej ženy, ktorá porodila pred troma týždňami, pred 15 rokmi ovdovel a staral sa o 12 detí, podotkol server Onet.

Denník Gazeta Wyborcza sa pýta, či "poľskému Jozefovi Fritzlovi" neporodila novorodenca, ktorého pozostatky sa našli, jeho ďalšia dcéry.

Kauza Rakúšana Jozefa Fritzla, ktorý po bezmála štvrťstoročí väznil a sexuálne zneužíval vlastnú dcéru, pútal mimoriadnu pozornosť médií ako v alpskej republike, tak aj za jej hranicami. Prípad incestu, z ktorého vzišlo sedem potomkov, sa na verejnosť dostal v apríli 2008. O necelý rok neskôr poslal súd Jozefa Fritzla na doživotie do väzenia.

Miestni zverstvá tušili

„Všetci sú v šoku, ale priznávajú, že všetci vedeli, čo sa v tom dome dialo,“ píše denník v reportáži z dediny Czerniki. Akonáhle sa rozšírila zvesť, že polícia hľadá novorodenca, „hneď každý vedel, o čo ide a u koho“, tvrdí jeden z miestnych obyvateľov. Lenže tentoraz, keď mladej žene zmizlo tehotenské brucho a žiadne dieťa nikto nevidel, ktosi informoval políciu.

image

Otrasný nález neďaleko slovenských hraníc. Marian žil s mŕtvou matkou v obývačke 13 rokov, jej telo vykopal a zabalzamoval

Tá miesto prehľadala a našla novorodencov zakopaných v plastových vreciach. Teraz sa ľudia dohadujú, či nemá na svedomí aj svoju manželku, ale s novinármi vraj nechcú veľmi hovoriť z obavy, že sa sused vráti.

Predpokladajú, že tretie mŕtve novorodeniatko by mohlo byť dieťaťom staršej dcéry, ktorú „tiež videli s bruchom“. Polícia a prokuratúra však v záujme vyšetrovania a rodiny neoznamujú podrobnosti prípadu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:39