Bezruký šampión dostal za výhru hodinky.Profimedia.cz/
StoryEditor

Toto organizátorom majstrovstiev sveta v cyklistike nevyšlo. Bezruký šampión dostal ako výhru hodinky

iDnes.cz09.08.2023., 10:00h

Hviezdou cyklistického multišampionátu v Glasgowe sa stal španielsky paracyklista Ricardo Ten. Štyridsaťsedemročný športovec, ktorý má po úraze amputované obe ruky a nohu, získal v Škótsku už tri zlaté medaily. Celý svet však zaujala jeho neskrývaná radosť pri preberaní ceny za prvé miesto – hodiniek od sponzora majstrovstiev.

Lajkuj Brainee.sk na

Od usporiadateľov to vyzeralo ako netaktný prešľap. Bezruký cyklista hodinky zrejme nevyužije a bude ich musieť niekomu venovať. Trápny okamih ale prešiel a radoval sa akoby nič. Od publika sa mu dostalo obrovských ovácií. „Bez ohľadu na to, aký ťažký život môže byť, stojí za to skúsiť si ho užiť, aj keď len na pár okamihov, snažiť sa ich intenzívne prežívať,“ prezradil svoje motto.

Ricardovi sa život zmenil v ôsmich rokoch. „Dotkol som sa drôtov vysokého napätia. Lekári mi museli amputovať obe ruky a ľavú nohu. Sedemdesiatpäť percent môjho tela skončilo s popáleninami tretieho stupňa,“ poznamenal Ten svoj osud pre web Cycling Weekly.

Bol zázrak, že vôbec prežil. Zotavoval sa dva roky. A mnoho ďalších rokov trvalo, kým sa adaptoval na nový život.

K cyklistike v štyridsiatich

Dlhé roky sa venoval plávaniu. Zúčastnil sa piatich paralympiád od Atlanty 1996 po Rio 2016, na ktorých vyhral tri zlaté medaily. Pred siedmimi rokmi, vo svojich štyridsiatich rokoch, začal pretekať aj na bicykli, aby získal novú motiváciu.

image

Štyridsaťsedemročný športovec, ktorý má po úraze amputované obe ruky a nohu, získal v Škótsku už tri zlaté medaily.

Twitter/diariojaenes/

„Veľa ľudí ma podceňovalo, že som vo svete cyklistiky nováčik. Ale už ako malý chlapec som stále jazdil na bicykli. Na plavecké tréningy som na kúpalisko tiež jazdil na bicykli, vo Valencii to bol môj jediný spôsob dopravy,“ opisuje svoj prerod z plavca na cyklistu.

Špeciálny bicykel

Na veľdrome potrebuje špeciálne upravený bicykel. „Našťastie je veľmi jednoduchý na ovládanie, pretože nemá na rozdiel od iných disciplín prevody ani brzdy,“ vysvetľuje.

image

Na riadidlách má bezpečné chyty vyrobené vyrobené presne na mieru, ktoré sú pripevnené k tyčiam.

Reuters/

Na riadidlách má bezpečné chyty vyrobené vyrobené presne na mieru, ktoré sú pripevnené k tyčiam. „Mám tiež špeciálne vyrobenú protetickú nohu bez chodidla, ktorá sa zapína priamo do pedála,“ dodáva Ten.

image

Športovkyne si nasadzujú inteligentné prstene. Nórske futbalistky si pomocou nich sledujú menštruáciu

Španiel ale jazdí aj na cestných pretekoch, kde získal zlato v časovke. „Cestný a časovkársky špeciál sú trochu zložitejšie na ovládanie, pretože potrebujem brzdiť a radiť. Ale na to mám tlačidlá pripevnené na riadidlách,“ popisuje zvláštnosti svojho vybavenia.

Po úspechoch v Glasgowe si ako ďalšiu métu vytýčil svoju šiestu letnú olympiádu. V Paríži 2024 sa prvýkrát pod piatimi kruhmi predstaví ako cyklista.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 20:26