Muž na vozíčku prekonal rekord, utiahol desaťtonový kamión.Dave Walsh - The World Strongest Disabled Man/Twitter
StoryEditor

Nový svetový rekord ťa chytí za srdce. Muž na vozíku sám odtiahol kamión

iDnes.cz20.06.2023., 11:00h

Ťažkú mašinu na lane za sebou uviedol do pohybu a ťahal ju, centimeter po centimetri. Desaťtonový kamión odtiahol celkom o sedemnásť a pol metra. Spoliehať sa pritom mohol predovšetkým na silu svojich rúk a chrbta. 45-ročný Dave Walsh je na vozíku. A zapísal sa do Guinessovej knihy rekordov.

Lajkuj Brainee.sk na

Niekdajší profesionálny vojak sa siláckych súťaží začal zúčastňovať v roku 2010. O štyri roky neskôr sa jeho život obrátil hore nohami, diagnostikovali mu roztrúsenú sklerózu, nakoniec skončil na vozíku. A dnes neskrýva, že sa s ochorením vyrovnával ťažko. „Keď som sa o ochorení dozvedel, upadol som do depresie. Vôbec som si nebol istý tým, čo bude, netušil som, ako tým preplávať,“ uviedol, píše sa na portáli iDnes.

Začal s tréningom a prekonal rekord

Potom spoznal športový svet vozíčkarov. Začal zas so silovým tréningom. „Strongmanstvo ma vytiahlo z depresie a dalo mi späť sebavedomie. Nasmerovalo ma viac k tomu, čo môžem, než k tomu, čo nemôžem robiť,“ uviedol v roku 2022 pre BBC.  Dodal: „Okrem rodiny, samozrejme, je pre mňa svet strongmanov všetko.“

@sitting_bull_uk Guinness World Record… completed it mate ☑️ Old record: 2 ton Daves record: 10 ton #strongman #gym #motivation #fyp #trucks #disability #disabled #armday #disabledveteran ♬ Department of Transportation - The Franklin County Trucking Company

A potom mu jeho kamarát povedal, že by nikdy neroztiahol desaťtonový kamión. „Chcel som mu dokázať, že sa teda mýli,“ uviedol Walsh pre Nation World News. Pri príprave sa zameral hlavne na silu chrbta a rúk. 

„Keď to podstupujete na vozíku, záleží hlavne na rukách,“ vysvetlil. Priznával však, že obtiažne bolo vyhnúť sa pri tak špecifickom tréningu zraneniu. 

Desaťtonovú výzvu nakoniec zdolal. Ďalej premýšľa na dvakrát tak ťažký kamión. A potom? „Potom počkám, až ma niekto skúsi prekonať – a potom dám 25,“ plánuje. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 09:36