Násilné protesty otriasli aj v noci na piatok mestečkami na predmestí Paríža po tom, čo polícia zastrelila počas dopravnej kontroly tínedžera a klamala o okolnostiach jeho úmrtia. Christophe Ena/Tasr
StoryEditor

Rabovanie, požiare, útoky. Policajt zastrelil mladého Alžírčana, Francúzsko pohltili plamene a strach

iDnes.czČTK30.06.2023., 11:00h

Francúzsko zažilo tretiu nepokojnú noc plnú požiarov a výtržností, kedy predovšetkým mladí Francúzi vyšli do ulíc protestovať kvôli smrti sedemnásťročného mladíka.

Lajkuj Brainee.sk na

Situácia bola podľa agentúry AFP najhoršia v Paríži a okolí, kde v ulici k múzeu Louvre došlo k rabovaniu obchodov. Rušnú noc hlásili úrady aj v severofrancúzskom Lille, kde plamene zachvátili obchody, radnicu, alebo aj školu.

Okolo piatkovej tretej hodiny rannej bolo po celej krajine zatknutých 667 ľudí, z ktorých väčšine bolo od 14 do 18 rokov, uviedla kancelária ministra vnútra. Bezpečnostné zložky sa teraz podľa správy citovanej policajným zdrojom AFP obávajú, že sa násilie v priebehu niekoľkých nasledujúcich nocí stane „plošným“. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal kvôli nepokojom na popoludnie rokovania krízového štábu.

V Paríži na ulici Rivoli, ktorá vedie k múzeu Louvre, ľudia vyrabovali niekoľko obchodov a ďalšie zapálili. Požiare, rabovanie a ohňostroje sprevádzali v noci obyvateľov nielen v centre, ale aj na väčšine predmestí, kde protestujúci zábavnou pyrotechnikou strieľali na policajtov a zapaľovali všetko od košov cez autá po autobusy.

V Lille zapálili radnicu, divadlo či školy

Pernú noc zažili hasiči v Lille, ktorí sa presúvali od jedného požiaru k druhému. Plamene zachvátili obchody, domy, kancelárie, radnice či divadlo, ale aj niekoľko základných škôl, ľudia – najmä „veľmi mladí“ tiež vo veľkom rabovali obchody a supermarkety, uviedli miestne úrady.

„Incidentov sme zaznamenali po celom Francúzsku, ale situácia v regióne Île-de-France av Paríži bola mimoriadne napätá, polícia nebola schopná vzhľadom na veľký počet prípadov všetko zvládnuť,„ povedal AFP vysoko postavený policajný zdroj.

Všetko odštartovalo zastrelenie mladíka

Sedemnásťročný Nahel prišiel o život v utorok ráno krátko po tom, čo ho polícia zastavila pri riadení vozidla. Keď odmietol poslúchnuť jej výzvu a znovu sa rozbehol, jeden z policajtov po ňom z bezprostrednej blízkosti vystrelil. Mladý muž, ktorý má severoafrické korene, zraneniu krátko potom podľahol.

Video streľby sa rýchlo rozšírilo na sociálnych sieťach a Francúzov hlboko šokovalo, napísala agentúra AP. Nahelova rodina a jej právni zástupcovia síce priamo nepovedali, že incident súvisel s ich etnickou príslušnosťou, najväčší vplyv ale napriek tomu mal najmä v prisťahovaleckých štvrtiach.

image

Protivládne protesty v Iráne stále pokračujú, vyžiadali si už stovky obetí

Deti miestnych obyvateľov, ktoré sú už narodené vo Francúzsku, sa sťažujú, že sú vystavené častejším policajným kontrolám, ako bieli Francúzi či obyvatelia bohatších oblastí. Správanie polície kritizujú aj ľudskoprávne skupiny a aktivisti bojujúci proti systematickému rasizmu.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 23:21