Anonymný aktivista sa rozhodol pre pavúčí kostým ako poctu svojmu priateľovi, ktorého zabili pri protestoch.Twitter.com/sami Tamim/
StoryEditor

Vyhýba sa vodným delám a guľkám. V Sudáne bojuje proti prevratu muž prezlečený za Spider-Mana

Michal Čiernik13.09.2022., 12:00h

Aktivista v ikonickom kostýme Spider-Mana je vzorom a symbolom civilných demonštrácií proti vojenskému prevratu v Sudáne. Jeho odvaha a odhodlanie inšpirovalo aj the Guardian, ktorí o ňom nakrútili dokument.

Lajkuj Brainee.sk na

Sudán sa už dlhé roky zmieta v politických nepokojoch, čelí hospodárskej kríze a náraste etnických stretov vo svojich odľahlých regiónoch. Nepomohlo ani zosadenie 30 rokov vládnuceho poľného maršala Omara al-Bašíra. Štátny prevrat proti Bašírovej vláde tkvel hlavne v jeho obvineniach z genocídy, zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov spáchaných v sudánskej občianskej vojne v Darfúre. Etnické čistky, vyvražďovanie a presídľovanie nearabských obyvateľov si vyžiadalo odhadom 300 tisíc mŕtvych a tri milióny vysídlených obyvateľov.

Stále nespokojní obyvatelia

Sudánska revolúcia nakoniec v roku 2019 ukončila krutovládu Omara al-Bašíra, pokoj v krajine však nepriniesla. Prechod k demokracii a zvolenie nového civilného premiéra znovu vnieslo rozkol medzi sudánske obyvateľstvo, ktoré v protestoch pokračovalo.

Ďalší vojenský prevrat

Tieto nepokoje chcela znovu vyriešiť Sudánska armáda, ktorá minulý rok prevzala moc od dočasnej civilnej vlády. Ako uvádza Reuters, po vojenskom prevrate generál Abdel Fattah al-Burhan prisľúbil na rok 2023 demokratické voľby a velenie chce predať zvolenej civilnej vláde.

Žiaľ, ani tento vojenský prevrat nepriniesol vytúžené ovocie. Práve naopak, demonštrácie ešte zosilneli a nenávisť voči armáde sa ešte viac prehĺbila. „Celá vec zlyhala a všetko sme iba zhoršili,“ povedal Buhranov zástupca pre Africanews.

Superhrdina v boji za demokraciu

Civilné obrodenie v krajine však dalo priestor pre zrod nečakaného hrdinu. Na čele najväčších protestov v boji za práva obyčajných ľudí sa objavil Spider-Man. „Spidey“ bol medzi stovkami tisíc ľudí, ktorých protesty v roku 2019 viedli k pádu diktátora Omara al-Bašíra a vytvoreniu prechodnej vlády, ktorá bola sama zvrhnutá vojenským prevratom v októbri 2021. „Vojenské a kontrarevolučné strany ukradli Sudánsku revolúciu. Sú ako bývalá 30-ročná vláda, medzi nimi a Bašírovou stranou Národného kongresu nie je žiadny rozdiel,“ povedal pre The Guardian aktivista v pavúčom prestrojení.

Anonymný aktivista sa rozhodol pre pavúčí kostým ako poctu svojmu priateľovi, ktorého zabili pri protestoch bezpečnostné sily. Má to byť symbol jeho straty a rozprávania, ktoré spolu s kamarátom počuli ako deti, o pavúkovi, ktorý chráni proroka Mohameda jeho spoločníka.

image

Zuzka žijúca v Keni: Svokor si myslel, že v Afrike lovím zajačikov ako niektoré obstarožné Európanky

Hrdina v ikonickom kostýme, ktorý často stojí sám v prednej línii a akrobatickými kúskami sa vyhýba slznému plynu, vodnému delu či projektilom upútal aj filmárov. Podľa režiséra Phila Coxa sa Spidey stal predstaviteľom atmosféry v krajine. Zdá sa, že jeho charakteristický oblek povzbudzuje protestujúcich okolo neho a symbolizuje odpor. Oblečený vo svojom čoraz ošúchanejšom obleku a maske sa stal vzorom nie len pre miestny národ ale aj inšpiratívnym námetom pre dokumentárny film od Guardianu.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:04