Iránske protesty si vyžiadali doposiaľ už stovky obetí a stále pokračujú, vláda sa neplánuje vzdať svojej moci.Unsplash/
StoryEditor

Protivládne protesty v Iráne stále pokračujú, vyžiadali si už stovky obetí

Marek Moravčík05.11.2022., 15:47h

Počas celoštátnych protestov v Iráne prišlo o život už 314 ľudí. Protesty v krajine trvajú od septembra a sú reakciou na smrť mladej Kurdky Mahsy Amini.

Lajkuj Brainee.sk na

Medzi obeťami, o ktorých ľudskoprávne organizácie informovali, bolo 47 mladistvých osôb a 38 príslušníkov bezpečnostných zložiek, informuje TASR. Viac než 14 000 osôb bolo vládou zadržaných.

 

 

Protesty začali 16. septembra po smrti len 22 ročnej Mahsy Amini, tá zomrela len pár dni pred tým v hlavnom meste po tom, čo ju zadržala polícia za údajne nevhodné oblečenie. Nepokoje sa následne rozšírili do viac než 130 miest po celej krajine a pre vládu predstavujú teraz jednu z najväčších výzviev. Tá je tvorená najmä náboženskými predstaviteľmi, ktorí sa k moci dostali po prevrate v roku 1979. 

Strieľali ostrými

Iránsky študenti a študentky neustále protestujú a prevádzkovatelia obchodov vstupujú do štrajkov. Bezpečnostné zložky prijali nové opatrenia, ktoré sú mierené najmä proti študentom, ktorý neustále organizujú nové a nové protesty v Teheráne. Študentsvo však aj napriek tomu vyšlo do ulíc vo viacerých mestách. Aj keď viacerých z nich polícia zatkla, ostatných to neodradilo od toho, aby pokračovali vo svojej misii a požadovaní spoločenskej zmeny. 

V rôznych mestách v Iráne ulice po zotmení žiarili ohňom revolúcie. Protestujúci blokujú cesty, skandujú protivládne heslá a bojujú s vládou o to svoje vlastné ľudské práva. Ozbrojení príslušníci režimu začali do ľudí strieľať ostrými nábojmi. Baucestan, zahedanský sunnitský imám, v deň paľby na demonštrantov vyzval vládu na referendum a opätovne odsúdil zásahy Islamskej republiky voči ľuďom. Zomrelo 16 protestujúcich, desiatky ich bolo zranených.

Vo videu je ukážka brutality režimu, ktorý má krajinu pevne v zovretí. Rodine nedovolili pochovať ich maloletého syna. Tí potom museli presunúť jeho telo do susedného mesta a pochovať ho tam. 

Po tom, čo vláda nechala vojakov strieľať do civilistov, nechala v štátnej televízií odvysielať staré záznamy z osláv výročia zajatia amerických diplomatov z roku 1979. Nepodarilo sa im totiž zmobilizovať dostatok ľudí na to, aby robila zábery z miest a ulíc. Strácajú totiž veľkú časť svojej základne podporovateľov. Takže v televízii si ľudia mohli pozrieť procesie v daždi, zatiaľ čo vonku bolo slnečno a ani stopa po oblakoch. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:37