Americký prezident Joe Biden.Evelyn Hockstein/Reuters
StoryEditor

VIDEO Boh ochraňuj kráľovnú! Bidenov prejav vyvolal pochybnosti o jeho zdraví

joliDnes.cz17.06.2023., 15:00h

Americký prezident Joe Biden v piatok vystúpil na Národnom samite o bezpečnejších komunitách v Connecticute, kde vyzval na prísnejšie zákony o kontrole zbraní. Svoje vystúpenie ukončil britským heslom „Boh ochraňuj kráľovnú“, čím znepokojil publikum. Videozáznam zmätočného prejavu, ktorý opäť vyvolal rozpaky nad prezidentovým zdravotným stavom, koluje po sociálnych sieťach.

Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia sa na internete pýtajú, čo presne tým chcel Biden povedať. Veď britská kráľovná Alžbeta II. je už takmer rok mŕtva. Navyše – tieto slová nemali nič spoločné s témou jeho prejavu.

Zástupkyňa tlačového oddelenia Bieleho domu Olivia Daltonová neskôr novinárom vysvetlila, že prezident „komentoval niekoho v dave“. Nespresnila, komu konkrétne bol výrok adresovaný.

Biden však v prejave urobil niekoľko ďalších trochu nejasných vyhlásení. „Toto je pre vás najmenej dôležitá časť, dobre?“ povedal tesne pred vyslovením britského hesla, po ktorom, ako ukazujú zábery, so zmätenou gestikuláciou odišiel z pódia.

Podľa USA Today prezident počas svojho piatkového prejavu vyjadril znechutenie nad tým, že k násiliu páchanému strelnými zbraňami dochádza v Amerike „každý prekliaty deň“. Povedal, že Američania sú „unavení zo súčasnej situácie“ a že si želajú, aby sa nemuseli obávať o svojich blízkych vždy, keď idú na verejné miesta, ako sú nákupné centrá, kiná alebo školy.

image

Došli mi krajiny, tak som si vytvoril vlastnú. Muž, ktorý precestoval celý svet, založil vlastný národ. Korunoval sa za sultána

Osemdesiatročný Joe Biden je najstarším prezidentom Spojených štátov v histórii, téma jeho zdravotného stavu nie je raritná. Začiatkom júna napríklad spadol, keď sa potkol o vrecia s pieskom počas prejavu ku kadetom na Akadémii vzdušných síl USA v Colorade.

Bidenov osobný lekár však po jeho poslednej lekárskej prehliadke vo februári uviedol, že prezident „je zdravým, energickým 80-ročným mužom, ktorý je schopný úspešne vykonávať prezidentské povinnosti“. Doktor Kevin O‘Connor vtedy okomentoval aj prezidentovu strnulú chôdzu, ktorá je podľa O‘Connora dôsledkom artritídy v chrbtici, predtým zlomenej nohy a neuropatie v Bidenových chodidlách.

Aj napriek tomu sa Biden plánuje opäť uchádzať o prezidentský úrad, a to v budúcoročných voľbách. V dôsledku toho v súčasnosti čelí nielen obavám straníckych kolegov a voličov o svoju spôsobilosť pokračovať vo funkcii, ale napríklad aj škandálu okolo jeho držby tajných dokumentov.

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 21:32