Švédsko sa môže stať prvou nefajčiarskou krajinou na svete.Brainee/canva/
StoryEditor

Švédsko sa môže stať prvou nefajčiarskou krajinou na svete. Cigaretám holduje len päť percent populácie

iDnes.czČTK01.06.2023., 11:00h

Švédi patria medzi premiantov v prevencii fajčenia. Severskej krajine, ako prvému štátu na svete by sa mohlo podariť dokončiť prerod v takzvanú smoke-free spoločnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Švédov je hlavný predpoklad na vytvorenie spoločnosti bez dymu a tabaku celkovo otvorený prístup k alternatívnym výrobkom. Tento prístup podporujú aj vyššie spotrebné dane vychádzajúce z konceptu harm reduction. To znamená, že klasický tabak je zdanený najviac a jeho menej škodlivé alternatívy naopak menej. Aj vďaka tomu sa zo Švédska môže stať nefajčiarska krajina o 17 rokov skôr ako zvyšok Európskej únie, na čo upozorňuje aj osvetová kampaň Smoke Free Sweden 2023.

Dáta, ktoré švédske úrady zverejnili v novembri roku 2022, nasvedčujú, že škandinávskej krajine chýba už len krôčik na prekročenie hranice tzv. smoke-free society. Týmto označením sa môže pochváliť štát, ktorému sa podarilo znížiť podiel fajčiarov v populácii pod päť percent. Švédsko sa momentálne nachádza na 5,6 percentách s tým, že nastolený trend sa podľa všetkého len tak nezastaví.

Za posledné roky prestalo fajčiť 60 percnet fajčiarov

Najvyššie počty fajčiarov Švédsko evidovalo v roku 1963. Historické štatistiky hovoria o tom, že vtedy fajčilo cigarety až 36 percent obyvateľov. Medzi mužmi to bolo dokonca 49 percent. V nadchádzajúcich rokoch ale nastal obrat, ktorý možno pripísať hlavne otvorenosti krajiny, politikov i obyvateľov k všemožným viac-menej tradičným tabakovým a nikotínovým alternatívam.

image

Zisťovali, ktorý národ v Európe najviac prepadol fajčeniu. Pozri sa, ako je na tom Slovensko

Medzi rokmi 2006 až 2020 poklesol počet fajčiarov o neuveriteľných 60 percent, čo je suverénny rekord medzi všetkými štátmi Európskej únie. S tým súvisí fakt, že aj aktívni fajčiari vo Švédsku spotrebujú menej cigariet ako ich kolegovia z ďalších únijných krajín.

Európska únia sa so Švédskom čo do priemerného počtu fajčiarov rozhodne nemôže porovnávať. Na úrovni Únie je táto miera momentálne ustálená na 23 percentách, čo je skoro päťkrát viac ako v škandinávskej krajine. Navyše ide o jediný európsky štát, kde sa reálne podarilo vychovať celú smoke-free generáciu. Počet mladistvých fajčiarov je ustálený na 3 percentách, čo je opäť menej ako v ktorejkoľvek ďalšej európskej krajine.

Alternatívy k cigaretám

Jedna z možných odpovedí sa skrýva v tradícii, ktorá sa nazýva snus. Ide o švédsky výrobok s dlhou históriou, ktorý je domácimi cenený natoľko, že si krajina po svojom vstupe do EÚ vyjednala exkluzívnu výnimku zo zákazu predaja tohto výrobku. Zatiaľ čo v iných krajinách ho legálne nezoženiete, vo Švédsku ide stále o jednu z najpopulárnejších alternatív ku klasickým cigaretám. Snus je vlhký a pasterizovaný bezdomový tabakový výrobok, ktorý sa používa už od 70. rokov minulého storočia. Jeho užívanie je považované za jeden z hlavných dôvodov nízkeho počtu fajčiarov aj nižšia incidencia vážnych ochorení.

image

Kávový klystír či jedenie popola zosnulých. Neuveríš, aj na týchto veciach sú ľudia závislí

Odborné štúdie naznačujú, že užívanie snusu so sebou nesie podstatne menšie riziko rozvoja závažných ochorení spojených s užívaním tabaku. V tejto súvislosti sa švédskym príkladom inšpirujú aj ďalšie krajiny mimo Európy. Všeobecne sa odhaduje, že ak by sa všetky krajiny sveta postavili k tabakovým a nikotínovým alternatívam rovnako ako Švédsko, bolo by možné ročne zachrániť 355-tisíc ľudských životov.

Daňové zaťaženie

Posledným dielom skladačky na ceste bez dymu je samotná zdravotnícka legislatíva, ktorá stavia na komplexnej previazanosti a otvorenom prístupe k menej rizikovým alternatívam typu snusu, nikotínových vrecúšok, nahrievaného tabaku a elektronických cigariet. Švédi ich môžu nakupovať on-line aj v kamenných predajniach s tým, že tabakové firmy nie sú pri ich marketingu zväzované žiadnymi extrémnymi zákazmi a obmedzeniami. To prispieva k ich všeobecnej známosti a popularite.

 

Zaťaženie tohto typu produktov spotrebnou daňou je špecifickou kapitolou. Alternatívne výrobky sú všeobecne dostupnejšie za cenovo priaznivejších podmienok, čo úzko súvisí práve so sadzbou spotrebnej dane. Zahrievaný tabak je zaťažený daňou, ktorá predstavuje iba 36 percent štandardnej spotrebnej dane, ktorá je uvalená na klasické cigarety, u nikotínových vrecúšok je to dokonca iba osem percent. Ide o logiku vychádzajúcu z hodnotenia rizík a prístupu harm reduction. Čím menej je výrobok škodlivý, tým menšou sadzbou je zaťažený.

image

Po rokoch sa mi podarilo prestať fajčiť: Ako vyzerali moje absťáky a čo mi najviac pomohlo?

Slováci sa zhoršili. Dlhodobý trend, ktorý ukazoval, že počet fajčiarov na Slovensku klesá, v minulom roku opäť stúpol. Počet fajčiarov vzrástol na 21,2 percent. V praxi to teda znamená, že aktívne fajčí viac ako 1 150 000 Slovákov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:37