Nadmerné fajčenie pritom nie je len problémom pre naše dýchacie cesty a zdravotníctvo, ktoré potom musí riešiť zvýšený nápor pacientov, ktorí na tabak doplatili.Daniel Becerril/Reuters
StoryEditor

Zisťovali, ktorý národ v Európe najviac prepadol fajčeniu. Pozri sa, ako je na tom Slovensko

mor14.01.2023., 13:00h

Slovensko síce nekraľuje rebríčku najprefajčenejších krajín, ale aj tak sme hlboko pod priemerom v rámci únie. Čo prieskum jasne ukázal je, že tabakové spoločnosti majú navrch najmä vo východnej Európe.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Eurostatu takmer štvrtina Slovákov a Sloveniek fajčí každý deň. Konkrétne sa jedná o 22,8 percent populácie. Predbehli sme aj bratov Čechov, u nich toto číslo predstavuje 21,3 percenta. Najviac sa fajčí v Bulharsku, tam cigaretám holduje 28,2 percent obyvateľstva. 

image

Fajčenie je ešte škodlivejšie, než sme si mysleli. Poškodzuje ti tento životne dôležitý orgán

V priemere podľa prieskumu fajčí až 19,7 percenta obyvateľov Európy. Najmenej sa fajčí vo Švédsku, tam toto číslo predstavuje len 9,3 percenta. Čo sa týka zrovnania medzi mužmi a ženami, fajčia viacej muži. Len vo Švédsku a Dánsku fajčí viac žien než mužov. 

Nadmerné fajčenie pritom nie je len problémom pre naše dýchacie cesty a zdravotníctvo, ktoré potom musí riešiť zvýšený nápor pacientov, ktorí na tabak doplatili. Je taktiež výzvou pre životné prostredie a verejné odpadové hospodárstvo. 

Španielsko v tom má jasno

Španieli sú o dve priečky pred nami, fajčí tam 23,1 percent obyvateľstva. Problém s nadmerným odpadom, ktoré tento zlozvyk vytvára, sa rozhodli riešiť naozaj svojsky. Prijali zákon, ktorý tabakovým spoločnostiam prikazuje uhrádzať náklady spojené s čistením nedopalkov v uliciach a plážach. Tento zákon bol prijatý v súlade so smernicou EÚ Gren Deal.

Podľa nového zákona budú musieť tabakové spoločnosti taktiež zodpovedať za vzdelávanie verejnosti, aby za sebou ľudia nezanechávali odpad a nedopalky neodhadzovali do verejného priestoru. Nadácie Catalana Rezero odhaduje, že výdavky za čistenie miest od cigariet stoja úrady v priemere 12 až 21 eur ročne na jedného občana. 

image

Na Slovensku máme unikát: Prvú cestu na svete, ktorá je vyrobená z cigaretových ohorkov

Kto najviac vapuje?

Elektronické cigarety sú častokrát propagované ako bezpečnejšie  alternatívy pre horiace cigarety. Avšak nedávna komplexná štúdia lekárskeho časopisu BMJ hovorí, že nie je možné určiť, či sú pre dýchací systém menej škodlivé ako bežné cigarety.

Svetová zdravotnícka organizácia zase tvrdí, že takzvané e-liquidy používané v elektronických cigaretách ako náplne – či už obsahujú nikotín alebo nie – zvyčajne obsahujú prísady (príchute), ktoré môžu byť pre ľudské zdravie toxické.

Podľa Eurostatu najviac vapuje jednoznačne Francúzsko, 6,6 percent obyvateľov tam holduje e-cigaretám. Najmenej ľudí vapuje v Rumunsku, len 0,3 percent. U Slovákov toto percento predstavuje 1,2 percent. 

Fajčenie je hlavnou príčinou rakoviny

WHO odhaduje, že tabak je jednou z najväčších hrozieb pre verejné zdravie na svete, ktorá ročne zabíja viac ako osem miliónov ľudí.  V Európe možno 757 677 prípadov rakoviny pripísať fajčeniu tabaku a podľa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny by sa im dalo predísť.

image

Vapovanie je horšie, ako sme si doteraz mysleli. Má devastačný vplyv na cievy a srdcové ochorenia

Aj napriek značnému pokroku v dosahovaní znižovania počtu fajčiarov, je v posledných rokoch počet fajčiarov v EÚ stále príliš vysoký. Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre zdravie a bezpečnosť potravín tvrdí, že konzumácia tabaku je „najväčším zdravotným rizikom, ktorému sa dá vyhnúť a najvýznamnejšou príčinou predčasných úmrtí v EÚ“.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:58