Guvernér Floridy ohlásil kandidatúru na prezidenta USA.Twitter/hraba_z/
StoryEditor

Píše zákony obmedzujúce potraty, chce zakázať diskusie na školách. Kto je Ron DeSantis - Trumpov vyzývateľ vo voľbách?

TASRmor25.05.2023., 15:00h

Republikánsky guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis v stredu oficiálne oznámil svoju kandidatúru na nomináciu Republikánskej strany v amerických prezidentských voľbách v roku 2024.

Lajkuj Brainee.sk na

DeSantis tak spravil v priamom prenose na sociálnej sieti Twitter v spoločnosti vlastníka tejto platformy, miliardára Elona Muska.

image

Do USA zrejme odosielali aj tvoje dáta. Meta dostala od Európskej únie rekordnú pokutu 1,2 miliardy eur

DeSantis, ktorý krátko predtým vyplnil dokumenty vyžadované federálnou volebnou komisiou, sľubuje, že povedie Američanov do novej éry úspechu a bude bojovať za ich slobody.

„Som Ron DeSantis a kandidujem za prezidenta, aby som viedol náš veľký americký návrat,” povedal republikán vo videu. Zábery zverejnil chvíľu pred plánovaným začiatkom živého vysielania s Muskom, ale podujatie poznačili technické problémy.

Diskusiu sa totiž pokúšalo počúvať naraz viac ako 400-tisíc ľudí a zvuk systému opakovane „spadol”, kým sa DeSantis napokon objavil vo vysielaní.

image

Americký kongresman robil drag queen. Zúčastnil sa aj súťaže krásy, napriek dôkazom svoju minulosť popiera

„Máme obrovské množstvo ľudí online, takže servery sú trochu zaťažené. Prerozdeľujeme ich kapacitu, aby sme zvládli tú záťaž; je to naozaj šialené,” povedal Musk.

Avizovaná konverzácia medzi DeSantisom a Muskom nakoniec trvala viac ako hodinu, ale technické problémy pretrvávali.

Volebný tím súčasného prezidenta USA Joea Bidena rýchlo využil tieto problémy a na Twitteri zverejnil odkaz na webovú stránku na získavanie finančných prostriedkov, pričom jednoducho uviedol: „Tento odkaz funguje.”

image

Simona pracovala v USA ako policajtka: Mestskí poliši chodia aj k vraždám a znásilneniam, krimi seriály sú mimo reality

Jedným zo súperov 44-ročného ultrakonzervatívneho DeSantisa o republikánsku nomináciu je aj bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý kandidatúru oznámil už vlani v novembri.

Trump nepísal na Twitteri od vlaňajšieho novembra, keď sa skončil jeho dvojročný zákaz v súvislosti s udalosťami na americkom Kapitole v januári 2021, ale takmer denne využíva svoju vlastnú sociálnu sieť Truth Social na útoky na DeSantisa.

Kontroverzný DeSantis

Krajne pravicový politik sa v posledných rokoch dostal do popredia vďaka guvernérskym voľbám v novembri 2022, v ktorých s prehľadom obhájil svoje druhé funkčné obdobie. Kandidát na amerického prezidenta sa v spoločnosti zviditeľnil najmä svojimi kultúrnymi vojnami a bojom s veľkými korporátmi ako Disney a Bud Light, uvádza sa na portáli People

Počas niekoľkých posledných rokov a pred ohlásením svojej prezidentskej kampane podpísal 44-ročný bývalý právnik vyštudovaný na Harvarde a Yale zákony, ktoré obmedzujú interrupcie, taktiež presadzoval, aby študenti alebo učitelia počas školy nemohli len tak diskutovať o akýchkoľvek témach, napríklad o tom, akej sú sexuálnej orientácie.

V máji guvernér podpísal aj zákon, ktorý bol namierený proti vystúpeniam šou drag queens. Údajne z dôvodu ochrany detí pred sexuálne explicitnými vystúpeniami dospelých. 

image

Donald Trump chce opäť žiť v Bielom dome. Oznámil svoju kandidatúru na prezidenta

V rovnakom období podpísal aj návrh zákona, ktorý ruší financovanie programov diverzity, rovnosti a inklúzie z verených univerzít. Návrh zákona tiež zakazuje vyučovanie rasovo kritickej teórie. Témy sa chytili hlavne konzervatívni politici, ktorí tvrdia, že vyučovanie inklúzie má na bielych študentov negatívne vplyvy, lebo ich na školách údajne učia o tom, že biele deti sú menejcennejšie než ich rovesníci z rasových menšín. 

Čo DeSantis Floriďanom naopak povolil, je nosenie zbraní na verejnosti - musia byť však skryté pred zrakom ľudí. Každý občan Floridy, ktorý môže legálne vlastniť zbrane, ich môže na verejnosti nosiť bez povolenia príslušných orgánov. Nový zákon tiež ruší povinnosť absolvovania kurzu bezpečnosti a výcviku ovládania strelných zbraní. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:24