Nemecké mesto Kolín nad Rýnom je sexuálne najliberálnejšie na svete.Čtk/
StoryEditor

Známy magazín zostavil rebríček najliberálnejších miest na svete. Prvenstvo si zaručene drží toto mesto

kh22.05.2023., 09:00h

Nemecký Kolín nad Rýnom je sexuálne najliberálnejšie na svete. Aspoň podľa rebríčka, ktorý zostavil magazín Lust.

Lajkuj Brainee.sk na

Prieskum porovnával množstvo pochodov hrdosti na počet obyvateľov či dostupnosť antikoncepcie a dospel k záveru, že v Kolíne je „sex novým náboženstvom“.

„Kolín je najslávnejší svojim karnevalom a svojou katedrálou. Ale pre mnohých obyvateľov tohto kozmopolitného, ​​tolerantného mesta je novým náboženstvom sex,“ píše magazín Lust vo svojom hodnotení miliónového nemeckého mesta. Vypichol, že sa v Kolíne ročne koná na dvadsaťtri udalostí spojených s miestnou LGBTI+ komunitou a štyri veľké pochody hrdosti.

image

V meste funguje sedemnásť gay barov a devätnásť sexshopov.

Profimedia.cz/

Tiež tam funguje sedemnásť gay barov a devätnásť sexshopov. „Mesto na Rýne je skutočným vzorom osvietenosti a otvorenosti, obzvlášť v sexuálnom zmysle slova,“ myslia autori rebríčka. Ten však vznikol nielen na základe počtu gay barov na počet obyvateľov, ale aj podľa ďalších kritérií, uvádza iDnes.cz.

image

Lesbičky a bisexuálky majú väčšie riziko infarktu ako hetero ženy. Môžu za to dva dôležité faktory

Patrí medzi ne aj prístup, aký má legislatíva daného miesta k trans ľuďom. Teda či ľudia môžu legálne zmeniť pohlavie. Ďalej hodnotiteľa zaujímalo, či sú uzákonené sobáše rovnopohlavných párov, či majú miestny prístup k antikoncepcii alebo či je prostitúcia legálna. „Vo chvíli, keď sú menšiny ako LGBTQI komunita či ženy obmedzované vo svojich možnostiach vývoja, o spoločnosti vo všeobecnosti to povie mnohé,“ vysvetľuje magazín, prečo rebríček vôbec zostavil.

New York až na jedenástom mieste

Minuloročný víťaz New York je tento rok až jedenásty. Vyrástla mu konkurencia. „Občania Kolína celým svojim srdcom vítajú podobne naladených návštevníkov zdieľajúcich ich hodnoty. A skôr než aby v Kolíne trvali na rovnoprávnosti, oslavujú jedinečnosť každého jednotlivca,“ vyzdvihuje Lust.

Denník The Times tiež pripomína, že kolínska radnica má už od roku 2010 vlastnú „LGBT kanceláriu“ a že tamojší „Pride“ alebo pochod hrdosti je jeden z najväčších v Európe. Vôbec najviac gay barov (82) a sexshopov (99) na počet obyvateľov majú však stále v New Yorku. Na druhom mieste je tento rok kalifornské mesto West Hollywood, prakticky časť Los Angeles.

Dve nemecké mestá v prvej desiatke

Tretie miesto obsadil holandský Amsterdam a štvrté Madrid. „Berlín skončil na piatom mieste. Dve nemecké mestá sa tak dokázali dostať do prvej desiatky. Okrem vysokého počtu sexshopov a LGBTQI udalostí ťaží Kolín aj Berlín z relatívne stabilnej právnej situácie pre sexuálne menšiny a sexuálnych pracovníkov. Zrejme neprekvapí, že vôbec prvý sexshop vznikol v Nemecku!“ upozorňuje Lust.

image

Vieš, kto vynašiel pojem sexuálna práca? Carol Leigh bola priekopníčka, ktorá sa navždy zapíše do histórie

Odkazuje na obchod nemeckej leteckej akrobatky a vojnovej pilotky Beate Uhseovej. Tá svoju podnikateľskú dráhu začala najskôr distribúciou antikoncepcie a brožúr o sexe, než v roku 1962 otvorila prvý svetový sexshop.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:02