Analýza zistila, že ženy mali celkovo lepšie kardiovaskulárne zdravie ako muži, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu.Unsplash/mahrael Boutros/
StoryEditor

Lesbičky a bisexuálky majú väčšie riziko infarktu ako hetero ženy. Môžu za to dva dôležité faktory

Michal Čiernik18.05.2023., 16:00h

Ženy, ktoré sa identifikujú ako lesbičky alebo bisexuálky, môžu mať podľa novej štúdie American Heart Association (AHA) vyššie riziko srdcových chorôb. Na druhej strane, gej a bisexuálni muži sú zvyčajne vystavení nižšiemu riziku srdcových chorôb ako heterosexuáli.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvá štúdia svojho druhu publikovaná v Journal of the American Heart Association odhaľuje zložitý vzťah medzi sexualitou a rizikovými faktormi kardiovaskulárnych chorôb. Výskumníci sa domnievajú, že môže existovať množstvo vysvetlení pre rozdiely v riziku srdcových chorôb medzi heterosexuálmi a LGBTI+ ľuďmi.

„Vzhľadom na predchádzajúce dôkazy možno tieto zistenia aspoň čiastočne vysvetliť životnými podmienkami, ako je chudoba, zhoršené pracovné podmienky, problémy s duševným zdravím, diskriminácia a/alebo zlé minulé skúsenosti so zdravotníctvom,“ Cituje New York Post hlavného autora štúdie Omara Deraza.

Takmer 170-tisíc účastníkov

Do výskumu sa zapojilo 169 400 dospelých z celého Francúzska, z ktorých 54 percent boli ženy. Štúdia sa zameriavala na faktory ako strava, úroveň aktivity, spánkový režim, krv. tlak a hladina cholesterolu. Výskum nazvaný štúdia CONSTANCES začal s náborom účastníkov v roku 2012 a každý účastník absolvoval klinické vyšetrenia a laboratórne testy na začiatku obdobia štúdie a potom každé štyri roky až do roku 2020.

image

Analýza zistila, že ženy mali celkovo lepšie kardiovaskulárne zdravie ako muži, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu.

Unsplash/mahrael Boutros/

Analýza zistila, že ženy mali celkovo lepšie kardiovaskulárne zdravie ako muži, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu. V porovnaní s heterosexuálnymi ženami však mali tie ženy, ktoré sa identifikovali ako lesbičky alebo bisexuálky, celkovo vyššie riziko srdcových chorôb.

image

Učiteľka pustila deťom v škole animák od štúdia Disney. Kvôli gej postave ju jedna mama nahlásila úradom

Naopak, gayovia a bisexuálni muži mali výrazne lepšie kardiovaskulárne zdravie ako heterosexuálni muži, ak žili v mestských oblastiach. Výskumníci naznačili, že homosexuálni muži žijúci na vidieku môžu byť vystavení väčším stresovým situáciám, ako je diskriminácia, problémy so spánkom alebo iné obavy, ktoré by mohli ovplyvniť ich kardiovaskulárne zdravie.

Výsledky potvrdzujú zistenia predchádzajúcich výskumov

V prieskume National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) mali bisexuálne ženy podľa výskumu zverejneného vo februári 2023 horšie skóre kardiovaskulárneho zdravia ako heterosexuálne ženy. Väčšinou problémov štúdia pripisovala fajčeniu cigariet a vyššiemu indexu telesnej hmotnosti (BMI).

V roku 2020 American Heart Association zistila širokú škálu zdravotných stresových situácií medzi sexuálnymi menšinami, ako je diskriminácia, násilie, odmietanie rodiny. Medzi rasovými alebo etnickými menšinami zase išlo o vyššiu mieru chudoby, neisté bývanie a menej možností zdravotnej starostlivosti.

image

Lesbický pár vymenil zdravotníctvo za OnlyFans. Baby zarábajú štyrikrát viac

Nový výskum je obmedzený tým, že jednotlivci v skúmanej populácii sa identifikujú len ako homosexuáli, bisexuáli alebo heterosexuáli. Ďalej zahŕňajú iba obyvateľov Francúzska, relatívne bohatej krajiny s dobrou zdravotnou starostlivosťou.

„Aj keď tieto údaje nemusia byť plne použiteľné pre iné krajiny, ide o dôležitý výskum populácie, ktorá je výrazne nedostatočne zastúpená v klinických a epidemiologických štúdiách,“ povedala Connie W. Tsao, odborná asistentka medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte. „Aby sme sa mohli plne zaoberať diskrimináciou a rozdielmi, ktoré majú vplyv na zdravie, musíme lepšie pochopiť jedinečné skúsenosti všetkých jednotlivcov a populácií vrátane sexuálnych menšín,“ dodala Tsao.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:16