Takmer 200 kňazov malo roky sexuálne zneužívať stovky detí.Unsplash/ Jomarcnicolai X Canva/
StoryEditor

Sväté peklo odhalené tesne pred Veľkou nocou. Takmer 200 kňazov malo roky sexuálne zneužívať stovky detí

Michal Čiernik06.04.2023., 14:00h

Takmer 200 baltimorských katolíckych duchovných členov bolo v stredu odhalených ako sexuálnych delikventov v rámci rozsiahleho štvorročného vyšetrovania.

Lajkuj Brainee.sk na

Správa o sexuálnom zneužívaní detí v arcidiecéze Baltimore, zverejnená len štyri dni pred Veľkou nocou, opisuje, ako náboženskí vodcovia využili svoju autoritu a dôveru na sexuálne zneužívanie viac ako 600 detí za posledných 80 rokov. „Táto správa ilustruje skazené, systémové zlyhanie arcidiecézy pri ochrane tých najzraniteľnejších – detí, ktoré mala chrániť,“ uviedol vo vyhlásení generálny prokurátor Anthony Brown.

Na základe stoviek tisícov dokumentov a nevypovedaných príbehov od stoviek svedkov poskytuje po prvýkrát v histórii tohto štátu verejné vyúčtovanie viac ako 60-ročného zneužívania a utajovania, uvádza New York Post.

Takmer 200 násilníkov

Podrobne uvádza hodnoverné obvinenia zo sexuálneho zneužívania detí pre 199 súčasných alebo bývalých katolíckych duchovných, členov reholí, učiteľov katolíckych škôl a ďalších zamestnancov arcidiecézy.

156 z menovaných, z ktorých väčšina boli mužskí duchovní, spáchalo zločiny, keď slúžili alebo žili v arcidiecéze. Ostatní údajne spáchali zločiny v iných jurisdikciách, ale žili alebo pracovali v baltimorskéj arcidiecéze v určitom bode svojho života.

image

Pedofil si zmenil meno, aby ušiel pred zákonom. Zabila ho zúfalá matka, ktorej sexuálne zneužíval deti

Niektoré farnosti, školy a kongregácie mali viac ako jedného zneužívateľa súčasne. Napríklad vo farnosti svätého Marka v Catonsville v rokoch 1964 až 2004 žilo a pracovalo 11 delikventov.

Cirkev chránila tých nesprávnych

Správa tiež podrobne popisuje, ako arcidiecéza zakryla a prekrútila zneužívania a chránila násilníkov. Jeden z páchateľov, otec Laurence Brett, sa priznal k sexuálnemu zneužívaniu tínedžera na katolíckej univerzite v Connecticute v roku 1964. Pod zámienkou liečby hepatitídy bol Brett poslaný do Nového Mexika, vtedajšieho Sacramenta, kde údajne zneužíval iného dospievajúceho chlapca.

image

Baltimorský arcibiskup William Lori ponúkol svoje „najúprimnejšie ospravedlnenie v mene arcidiecézy“ v online vyhlásení v stredu spolu s prísľubom, že bude naďalej zverejňovať mená páchateľov.

Twitter/knights_of_columbus/

Neskôr bol pridelený do Baltimoru, kde pôsobil ako kaplán na katolíckej strednej škole pre chlapcov. V roku 1973 mu umožnili odstúpiť po tom, čo ho niekoľko študentov obvinilo zo zneužívania. V nasledujúcich desaťročiach sa prihlásili desiatky ďalších obetí, ale predstavitelia školy nikdy nenahlásili zneužívanie a v roku 2010 zomrel bez toho, aby čelil obvineniu.

Obvinená iba jedna osoba

V rámci vyšetrovania bola obvinená iba jedna osoba: bývalý tréner katolíckej strednej školy wrestlingu Neil Adleberg (74), ktorý bol minulý rok zatknutý a obvinený zo znásilnenia a ďalších obvinení. Prípad naďalej prebieha.

image

Daniel Gajdusek získal Nobelovu cenu. Jeho otec bol Slovák, vedecké úspechy zatienilo zneužívanie malých chlapcov

​Baltimorský arcibiskup William Lori ponúkol svoje „najúprimnejšie ospravedlnenie v mene arcidiecézy“ v online vyhlásení v stredu spolu s prísľubom, že bude naďalej zverejňovať mená páchateľov. „Správa podrobne opisuje odsúdeniahodný čas v histórii tejto arcidiecézy, čas, ktorý nebude zakrývaný, ignorovaný ani zabudnutý,“ povedala Lori.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:03