Slovenský kňaz spáchal samovraždu v Houstone.Thays Orrico/Unsplash
StoryEditor

Slovenského kňaza obvinili zo zneužívania maloletých. Vyhľadal terapeutickú pomoc, neskôr spáchal samovraždu

Nikola Michalkova06.10.2022., 08:00h

Po tom, čo kňaza zo Slovenska obvinili zo zneužívania detí, spáchal samovraždu. Stať sa tak malo v americkom meste Houston.

Lajkuj Brainee.sk na

Marian Babjak bol slovenský kňaz obvinený z nevhodného fyzického kontaktu s maloletými. Tri dni po druhom obvinení spáchal samovraždu. Podľa informácií amerických médií „zomrel v pondelok v texaskom Houstone, kde predtým v liečebnom centre vyhľadal terapeutickú pomoc.“

Prvé obvinenie zo zneužívania

V čase prvého obvinenia v novembri 2021 bol na administratívnej dovolenke. To sa týkalo dieťaťa, ktoré je momentálne už dospelé. „Po nezávislom vyšetrovaní treťou stranou Diecézna revízna rada zistila, že predmetné obvinenie nepredstavuje sexuálne zneužívanie, ale došlo k porušeniu diecéznych noriem správania,“ uvádza sa na portáli WFMJ.

Druhé obvinenie

Diecéza tvrdí, že mala dostať prostredníctvom svojho koordinátora na pomoc obetiam zneužívania druhé obvinenie, ktoré hovorilo o nevhodnom fyzickom kontakte s maloletou. Obe obvinenia pochádzali zo Slovenska, z obdobia, keď tu Babjak pôsobil predtým, ako odišiel do Youngstownu. 

image

Kňaz zo Slovenska spáchal samovraždu po druhom obvinení zo zneužívania maloletých.

Jakub Kotian/Tasr

Doviedlo ho k samovražde

Podľa informácií portáli Dnes24 mal Babjak o druhom obvinení dostať informáciu koncom septembra. Tri dni po tomto obvinení mal spáchať samovraždu.  

Kňaz zo Slovenska odišiel v roku 2016, pričom jeho posledným miestom pôsobenia bola diecéza v meste Youngstown v americkom štáte Ohio. Minulý rok bol postavený mimo službu, vzhľadom na prvé obvinenie za nevhodné správanie sa k maloletým. 

image

Kňaz nemôže byť kňazom, ak je agresorom. Nemôže, pretože je buď chorý, alebo delikvent, vyhlásil pápež

„Diecéza Youngstown je zdrvená smrťou otca Babjaka a traumou, ktorú zažijú všetci zainteresovaní,“ uvádza sa výpoveď biskupa Youngstownu Davida Bonnara na portáli WFMJ. 

„Rád by som podporil tých, ktorí prišli s obvineniami. Je dôležité, aby sme ako cirkev podporovali všetky obete zneužívania a akéhokoľvek nevhodného správania a zostali bdelí a transparentní,“ uzatvára. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 03:04