Kadyrov, vodca, diktátor a hrdý otec talentovaných detí, ktorým udeľuje najvyššie štátne vyznamenania.Youtube/nick Diaz Army/
StoryEditor

Kadyrovová dostala od Kadyrova čestný rád Kadyrova. Toto nie je slovná hračka, ale realita

aha07.12.2022., 11:30h

Za mentalitou Kim Čong-una nemusíme jazdiť tak ďaleko. Čečenský vodca Kadyrov vo svojej krajine udeľuje vyznamenania, ktoré nosia meno jeho otca. Prednedávnom ho udelil aj svojej 22-ročnej dcére za prácu, ktorú vykonáva na radnici.

Lajkuj Brainee.sk na

Správy z Čečenska začínajú pripomínať scény z absurdného divadla. Napríklad tá z konca novembra, podľa ktorej Ramzan Kadyrov ocenil svoju dcéru Chadidžat rádom pomenovaným po svojom otcovi, ktorý pred dvadsiatimi rokmi dohliadal na podrobenie čečenského regiónu Moskvou, píše sa na webe iDnes.cz.

Dvadsaťdvaročná Chadidžat Kadyrovová podľa oficiálnych informácií dostala najvyšší poriadok Čečenskej republiky za svoju prácu na radnici v Groznom, kde pôsobí ako riaditeľka odboru pre predškolské vzdelávanie.

Neuveriteľne talentované deti

„Za krátku dobu sa prejavila ako talentovaná hodnostárka, ktorá organizáciu práce povzniesla na novú úroveň. Je známa ako spravodlivá a chápavá vedúca, ktorá vie riešiť tie najzložitejšie otázky,“ zložil hold druhorodenej dcére čečenského diktátora minister informácií a spojov Ahmed Dudajev.

Rád Achmata Kadyrova už skôr dostala jej o rok staršia sestra Ajšat, ktorá bola vlani vymenovaná ministerkou kultúry. Tá bola v minulosti ovenčená aj titulmi „Za ochranu ľudských práv“ či „Za zásluhy o Čečenskú republiku“, alebo Rádom priateľstva Doneckej ľudovej republiky.

Nesmierne hrdý tatko

Ramzan Kadyrov má minimálne štrnásť detí, z toho šesť dcér. Jeho manželka Medni bola v polovici novembra z rozhodnutia Vladimíra Putina ocenená titulom Matka-hrdinka, ktorý ruský prezident obnovil podľa sovietskeho vzoru tento rok v auguste. Nárok naňho má každá žena, ktorá privedie na svet aspoň desať detí.

Čečenský prezident začiatkom októbra vyhlásil, že svojich troch maloletých synov pošle bojovať na front. O štrnásť dní neskôr skutočne zverejnil video, na ktorých jeho chlapci skutočne stoja v uniformách so samopalmi a s nasadenými helmami. Nahrávka však bola urobená v okupovanom Mariupole, v bezpečnej vzdialenosti od miesta hlavných bojov.

Krv sa nezaprie

Otec súčasného prezidenta Achmat Kadyrov pôsobil v čase prvej rusko-čečenskej vojny ako najvyššý duchovný vodca Čečenska, podporoval separatistov a Rusku vyhlásil svätú vojnu. Silnejúci vplyv wahábbizmu (puritánska radikálna vetva sunnitského islamu, ktorej cieľom je návrat k základným princípom viery, príznačná je dporom k všetkým neveriacim, pozn. red.) Achmata Kadyrova na jeseň 1999 viedol k spolupráci s novým ruským premiérom Vladimirom Putinom, ktorý sa spurný región rozhodol rozdrviť silou.

Po obsadení rozbombardovaného Grozného bol menovaný civilným správcom Čečenska, neskôr bol zvolený za prezidenta. V máji 2004 zahynul pri atentáte na štadióne v Groznom, kde sa prizeral oslavám víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:08