Ukrajinci objavili ruské detské mučiarne.Profimedia.cz/
StoryEditor

Rusi zriadili na Ukrajine detské mučiarne, z ktorých mrazí. Deti vyhladovali, znásilňovali a psychicky týrali

TASR15.12.2022., 10:00h

Ukrajinskí vyšetrovatelia objavili v nedávno oslobodenom meste Cherson mučiareň, kde ruské okupačné jednotky údajne zadržiavali a týrali deti.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruské tajné služby držali deti v takzvanej „detskej cele“, kde dostávali len trochu vody a takmer žiadne jedlo, dodal Lubinec s odvolaním sa na výpovede tamojších obyvateľov. 

Z nich vyplýva, že tieto deti boli vystavené psychickému týraniu zo strany svojich ruských únoscov, ktorí im vraj povedali, že rodičia ich opustili a už sa nikdy nevrátia domov. Oznámil to v stredu ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Informuje o tom TASR, ktorá správu prevzala z denníka The Guardian.

image

Hneď, čo sa po výmene vrátil do Ruska, chce pomôcť Donbasu. Obchodník so zbraňami inváziu na Ukrajine podporuje

Nepredstaviteľné mučenie

Lubinec podotkol, že jeden 14-ročný chlapec bol väznený a neskôr mučený len preto, že si odfotografoval nefunkčnú ruskú vojenskú techniku. „Mučenie detí sme zaznamenali prvýkrát. Myslel som si, že po  Buči a Irpini už nemôžeme siahnuť na hlbšie dno. Ale skutočné dno sme videli až v Chersone,“ uviedol ukrajinský ombudsman.

Britský denník pripomína, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť. Guardian navštívil inú „mučiareň“ v juhoukrajinskom Chersone, kde boli podľa tamojších zdrojov zadržiavaní, bití či mučení elektrickým prúdom desiatky mužov. Niektorých z nich ruskí vojaci zabili.

image

Telo ženy, ktorá prišla o život pri ruskom raketovom útoku v Chersone

TASR/AP/Bernat Armangue/Tasr

„V jednej z mučiarní sme objavili samostatnú celu, kde boli držané deti. Ľudia, ktorí tam boli, vedeli, že vedľa nich sú ukrajinské deti. Sami okupanti tomu hovorili ‚detská cela‘,“ cituje komisára pre ľudské práva server Ukrainska Pravda. Väznitelia údajne deťom prakticky nedávali jedlo a vodu len každý druhý deň. Vystavovali ich psychickému nátlaku.

Obeťou aj malé deti

Rádio Slobodná Európa pripomína, že Ukrajinci našli v Chersonskej oblasti desať mučiarní. Len v samotnom meste Cherson boli štyri. Nezávislá medzinárodná vyšetrovacia komisia OSN pre Ukrajinu v septembrovej správe uviedla, že objavila prípady, keď Rusi znásilňovali, mučili a nezákonne väznili deti. 

image

Ukrajinský Banksy, ktorý žije na Slovensku: Pero je môj kalašnikov, hovorí umelec. Denne tvorí protivojnové plagáty

Obeťou bolo napríklad štvorročné dievča, ktoré ruský vojak prinútil k orálnemu sexu. Znásilneniam a mučeniam sa niekedy prizerali aj rodinní príslušníci. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:39