V Spojených štátoch popravili prvú otvorene transrodovú osobu.Twitter/boletodecombi/
StoryEditor

V USA prvýkrát popravili transrodovú osobu. Porota ju jednomyseľne neodsúdila, na smrť ju poslal sudca aj napriek tomu

Michal Čiernik04.01.2023., 11:00h

Amber McLaughlin, prvá otvorene transrodová žena popravená v USA, zomrela smrtiacou injekciou v utorok v Missouri.

Lajkuj Brainee.sk na

McLaughlin bola vyhlásená za mŕtvu o 18:51 vo diagnostickom a nápravnom centre v Bonne Terre, v Missouri, 3. januára. V roku 2006 bola odsúdená za vraždu prvého stupňa zo zabitia Beverly Guenther. Sudca ju odsúdil na smrť napriek tomu, že porota pri rozhodovaní uviazla na mŕtvom bode, uvádza NBCnews.

Guvernér Missouri Mike Parson v utorok 3.1. neuznal jej posledné odvolanie proti rozsudku. „McLaughlin je násilný zločinec,“ uviedol Parson vo vyhlásení.

McLaughlin sa potichu rozprávala s duchovným poradcom po jej boku, keď jej vstrekli smrteľnú dávku pentobarbitalu. Párkrát sa zhlboka nadýchla a potom zavrela oči. O niekoľko minút ju vyhlásili za mŕtvu. „Je mi ľúto, čo som urobila,“ povedala McLaughlin v záverečnom, písomnom vyhlásení. „Som milujúci a starostlivý človek.“

Amber McLaughlin, vtedy ako Scott McLaughlin, bola so svojou obeťou v mileneckom vzťahu.

Policajti našli v noci 20. novembra 2003 zlomenú rukoväť noža pri aute Beverly Guenther a krvavú stopu v jej kancelárskej budove. Políciu zavolali susedia Beverly potom, čo sa nevrátila domov z práce. McLaughlin neskôr priviedol políciu na miesto blízko rieky Mississippi v St. Louis, kde bolo vyhodené jej telo. Štát udelil McLaughlin v roku 2016 nový trest, v roku 2021 však federálny odvolací súd obnovil trest smrti.

image

Kauza s bitkou kvôli dúhovej vlajke na koncerte má dohru. Útočník bude nakoniec stíhaný na slobode

McLaughlin vo svojej žiadosti o milosť tvrdila, že porota nepočúvala otázky týkajúce sa jej duševného zdravia. Jej žiadosť o milosť obsahovala podrobnosti o traumatickom zneužívaní v detstve, ako barbarské zneužívanie pestúnmi, ktorí na ňu bežne používali paralyzér. Podľa petície o milosť trpela depresiami. Internetová žiadosť o milosť, ktorú podporila organizácia Missourians for Alternatives to the Death Penalty, označila rozhodnutie za „hrubé zneužitie súdnej moci“.

image

Nový rok, starý Matovič. Prepnutí aktivisti deťom nahovárajú, že aj s pipíkom môžu byť pipinou, napísal na Facebooku

Neboli presvedčení, že Amber si zaslúži najprísnejší trest, aký môže súdny systém ponúknuť. Ale kvôli právnej medzere v Missouri mohol súdny sudca zrušiť porotu v mŕtvom bode a uložiť rozsudok smrti pre Amber. McLaughlin začala svoju premenu vo väzení asi pred tromi rokmi.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:51