Podľa práva šaríja sa na dotyčnej žene vykonáva trest za to, že mala predmanželský sex.Youtube/voice Of America/
StoryEditor

Sex až po svadbe. Inak ti hrozí pokuta alebo väzenie. Bali spísňuje zákony a týkať sa budú aj turistov

ptt04.12.2022., 14:02h

Ak sa chystáš so svojou partnerkou alebo partnerom na dovolenku do Indonézie, dávaj si bacha na to, aby vás polícia náhodou neprichytila pri tom ako si vyznávate city. Mohli by si preveriť, či ste vzatí a v prípade, že by odpoveď bola nie, hrozila by vám pokojne aj basa.

Lajkuj Brainee.sk na

Indonézsky parlament by mal tento mesiac schváliť nový trestní zákonník. Prepracovaný kódex zavedie tresty za urážku prezidenta či štátnych inštitúcii a trestať bude aj vyjadrovanie akýchkoľvek názorov, ktoré sú v rozpore s indonézskou štátnou ideológiou. Až jedným rokom väzenia potom bude potrestaný sex mimo manželstva, píše sa na iDnes.cz.

„Sme hrdí na to, že máme trestní zákonník, ktorý je v súladu s indonézskymi hodnotami,“ povedal agentúre​ Reuters v rozhovore tajomník indonézskeho ministra spravodlivosti Edward Omar Sharif Hiariej. Podle neho sa zákonník pripravuje už niekoľko desaťročí a Schválený by mal byť 15. decembra.

Pokiaľ bude ale schválený, vzťahovať sa bude nie len na indonézskych občanov, ale aj na cudzincov. Podnikatelia tak už teraz vyjadrujú obavy z toho, aké škody by tieto pravidlá mohli zanechať na imidži Indonézie ako destinácie pre dovolenku a investície.

„Pre podnikateľský sektor bude zavedenie tohoto zvykového práva znamenať právnu neistotu a donútia investorov prehodnotiť investície v Indonézii,“ uviedla Shinta Widjaja Sukamdani, predsedkyňa indonézskej asociácie zamestnávateľov (APINDO). Dodala, že ustanovenie týkajúce sa morálky spôsobí viac škody než úžitku, hlavne pre podniky pôsobiace v odvetví cestovného ruchu a pohostinstva.

Podľa posledného návrhu z 24. novembra hrozí za mimomanželský sex až jeden rok väzenia. Nahlásiť ho však môžu iba niektoré osoby, najmä blízki príbuzní. Za urážku prezidenta, ktorú môžu oznámiť iba on, hrozia až tri roky.

Niektoré budúce zmeny sa potom dotýkajú aj trestu smrti. Nemení sa naopak kriminalizácia potratov, s výnimkou obetí znásilnenia. V zákonníku zostáva aj odňatie slobody za „čiernu mágiu“.

Späť k Suhartovi

V zemi, kde je na vzostupe konzervatizmus, má tento návrh podporu niektorých islamských skupín. Odporcovia však tvrdia, že ide len o obracanie liberálnych reforiem prijatých po páde autoritárskeho vodcu Suharta v roku 1998.

Predchádzajúci návrh kódexu mal byť schválený už v roku 2019, ale vyvolal celonárodné protesty. Desaťtisíce ľudí vtedy demonštrovali proti viacerým zákonom. Najmä proti tým, ktoré meli regulovať morálku a slobodu prejavu. Demonštranti už vtedy tvrdili, že niektoré zákony výrazne obmedzujú občianske slobody.

image

Podľa práva šaríja sa na dotyčnej žene vykonáva trest za to, že mala predmanželský sex.

Youtube/voice Of America/

O revidovanej verzii trestného zákonníka sa diskutuje už od roku 1945, kedy Indonézia vyhlásila nezávislosť od Holandska, pre ktoré bola krajina do toho roku kolóniou.

Tajomník ministra spravodlivosti všetku kritiku odmietol s tým, že konečná verzia návrhu zaistí, aby regionálne zákony boli v súlade s národnou legislatívou. Nový kódex podľa neho neohrozí demokratické slobody.

Indonézia, najľudnatejšia moslimská krajina na svete, je známa pre stovky predpisov, ktoré diskriminujú ženy, náboženské menšiny i LGBTI+ osoby.

Ešte v polovici novembra hostila krajina summit krajín G20. Na ňom sa ich postavenie na svetovej scéne výrazne zlepšilo. Teraz zástupcovia podnikateľského sektoru tvrdia, že návrh zákonníku vysiela zlý signál o najväčšej ekonomike juhovýchodnej Ázie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 18:34