Plagát k oceňovanému filmu Joyland, ktorý sa bude premietať v rámci festivalu.Filmový Festival Inakosti/
StoryEditor

Už zajtra začína Filmový festival inakosti. Pozri sa, na čo všetko sa môžeš tešiť

Marek Moravčík22.11.2022., 16:00h

Tohtoročný Filmový festival inakosti, ktorý sa každoročne koná v Bratislave, je venovaný pamiatke zavraždených Juraja a Matúša. V programe okrem sprievodných podujatí narazíš aj na najnovšie queer filmy z Benátok či Cannes.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento rok to bude už šestnástykrát, čo Filmový festival inakosti prinesie na strieborné plátna dúhové farby. Prehliadka filmov, ktorá sa sústredí na snímky s LGBTI+ hrdinami a témami, sa bude konať od 23. do 29. novembra.

image

Plagát k oceňovanému filmu Joyland, ktorý sa bude premietať v rámci festivalu.

Filmový Festival Inakosti/

Permanentky – cinepassy na Filmový festival inakosti sú v predaji na portáli cinepass.sk. Základná permanentka na celý festival stojí 14 eur, v ponuke je aj zlacnená permanentka pre držiteľov kariet ISCI, ITIC či EURO>26 v cene 11 €. Základný jednorazový lístok na predstavenia bude v cene 5 €. Podrobnejšie informácie o festivale sú k dispozícii na ich webe

Venované obetiam

„Teroristický útok z Teplárne zasiahol celú LGBTI+ komunitu. Nemienime sa podriaďovať cieľom teroristu a Filmový festival inakosti sa bude konať v plánovanom termíne 23. až 29. novembra 2022,“ uviedli vo svojom spoločnom vyhlásení organizátori festivalu. Zaviazali sa, že aj tento projekt bude naďalej udržiavať myšlienku Teplárne.

Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na 51 audiovizuálnych diel z 31 krajín sveta, z toho 27 celovečerných a 24 krátkych filmov. Premietať sa bude v dvoch kinosálach, a to na pôde Filmovej a televíznej fakulte VŠMU na Svoradovej ulici a v kine Mladosť na Hviezdoslavovom námestí. Oproti predchádzajúcim rokom je to zmena, festival sa totiž väčšinou konal v Kine Lumière - to je však kvôli požiaru stále verejnosti neprístupné.

Čo nové v programe?

Program bude obsahovať aj svoje stálice, na ktoré sú už diváci zvyknutí: Súčasny film, Classics, Teplé Česko-Slovensko a Kraťasy s troma pásmami krátkych filmov. V kategórii Súčasného filmu budú aj novinky; rakúsky režisér David Wagner tu predstaví svoj film Eismayer. Ide o príbeh vojenského hodnostára, ktorý sa zamiluje do mladého vojaka a musí sa vyrovnať so svojou orientáciou.

Na festivale sa premietne aj film Gianniho Amelia Pán mravcov. Ten do kinosály prinesie príbeh talianskeho básnika a dramatika Alda Braibantiho, ktorý musel pre svoj vzťah k 23-ročnému mladíkovi čeliť hnevu jeho rodiny a súdnemu procesu ako vystrihnutému zo stredoveku aj napriek faktu, že sa príbeh odohráva v Taliansku 60. rokov.  O Queer leva sa v Benátkach uchádzala aj novinka oceňovaného francúzskeho dokumentaristu Sébastiena Lifshitza. Jeho Casa Susanna rozpráva o mieste, kde sa v 50. a 60. rokoch minulého storočia tajne stretávali crossdresseri – muži so záľubou v prezliekaní sa za ženy.

Ďalej sa na festivale objavia aj iné filmy ovenčené rôznymi oceneniami, ako Joyland pakistanského režiséra Saima Sadiqa, Modrý kaftan marockej režisérky Maryam Touzan či Prázdnota a ja režiséra Adriána Silvestreho a mnoho ďalších. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:30