Pred 40 rokmi sa stal halloweensky masaker.Twitter.com/ntx Poison Center/
StoryEditor

Dali si len tabletku od bolesti. Halloweensky masaker spred 40 rokov úplne zmenil celý farmaceutický priemysel

Michal Čiernik31.10.2023., 12:00h

Nič netušiace obete, ktoré mali len nádchu a bolesť hlavy bez ďalších vážnejších príznakov náhle zomierali. Spájala ich však jedna vec.

Lajkuj Brainee.sk na

Písal sa rok 1982 a kalendár značil stredu 29. septembra. Bol školský deň, ale dvanásťročná Mary Kellermanová sa zobudila s nádchou a bolesťami hlavy. Ako uvádza History.com, rodičia jej teda povedali, aby zostala doma, dala si tabletku proti horúčke a oddýchla si. „Počul som, ako vošla do kúpeľne a zatvorila dvere. Potom som už len počul, ako niečo spadlo,“ zaspomínal si Dennis Kellerman, Maryin otec. „Otvoril som dvere na kúpeľni a moje dievčatko ležalo na podlahe v bezvedomí.“ Mary vyhlásili v nemocnici za mŕtvu z neznámych príčin.

O niekoľko hodín neskôr na neďalekom predmestí Chicaga bol chorý aj 27-ročný poštár Adam Janus. Po obede sa manželke sťažoval na bolesť hlavy. Dal si dva extra silné Tylenoly, rovnaké lieky ako si dala Mary. Tak ako ona, aj Adam sa takmer okamžite zrútil na zem a nedalo sa ho oživiť. Záchranári usúdili, že išlo o rozsiahly infarkt.

image

Nikto v dome nezostal dlhšie ako šesť mesiacov. Duch mal nájomníkom šepkať sexuálne narážky

Príbuzní Adama Janusa sa ponáhľali do domu utešiť jeho smútiacu manželku. Jeho mladší brat a švagriná, zdrvení Adamovým náhlym odchodom, požiadali o lieky proti bolesti hlavy. Dostali Tylenol. Boli ďalší, ktorí zomreli. Celkovo sedem ľudí v oblasti Chicaga náhle a záhadne zomrelo 29. a 30. septembra 1982. Jedna z nich bola matkou štyroch detí vrátane týždňového dieťaťa. Posledná obeť, letuška, bola nájdená mŕtva vo svojom byte o tri dni neskôr, otvorená fľaša voľnopredajného lieku proti bolesti bola stále na umývadle v kúpeľni.

image

Zabité deti, študenti a učitelia. Texaský masaker nebola jediná krvavá udalosť v dejinách USA

Vyšetrovatelia a toxikológovia rýchlo identifikovali vinníka. Sfalšované kapsuly extra silného Tylenolu. Niekto otvoril balenia a nahradil liek proti bolesti smrtiacimi dávkami kyanidu draselného. Jeden z najbežnejších voľnopredajných liekov proti bolesti sa tak zmenil na vražednú zbraň. Vraždy Tylenolu v roku 1982 otriasli národom. Sedem úmrtí bolo 1. októbra hlavnou správou všetkých veľkých novín

Výrobca Tylenolu, dcérskej spoločnosti Johnson & Johnson s názvom McNeil Consumer Products inicioval najväčšie stiahnutie spotrebného produktu v americkej histórii a nariadil lekárňam a obchodom s potravinami, aby stiahli z regálov 31 miliónov balení extra silného tylenolu. Do akcie sa pustila aj federálna vláda. Kongres schválil federálny zákon proti manipulácii, ktorý sľuboval až 20 rokov väzenia pre každého, koho pristihne pri manipulácii s liekmi, potravinami alebo iným spotrebným tovarom.

image

Najstrašidelnejšia cesta sveta má 17 kilometrov. Príbehy vrážd či otrokov, ktoré ťa zaručene vydesia

„Otravy tylenolom v roku 1982 boli jedným z tých kľúčových momentov, ktoré zmenili farmaceutický priemysel a zmenili federálne zákony o označovaní.“ Hovorí Dr. Alan Woolf, pediater z Bostonskej detskej nemocnice a profesor pediatrie na Harvardskej lekárskej fakulte. Napriek 40-ročnému vyšetrovaniu zo strany FBI a iných orgánov činných v trestnom konaní sa páchateľ Tylenolových vrážd nikdy nenašiel. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:20