Vlajka od spoločnosti Imperial State Crown, bude pokrytá viac ako 3000 drahokamami.Scott Heppell/Tasr
StoryEditor

Všetko, čo vieme o blížiacom sa pohrebe Alžbety II. S čím panovníčku pochovajú a kto bude kráčať za rakvou?

Michal Čiernik13.09.2022., 14:00h

Pohreb kráľovnej Alžbety II. sa bude konať 19. septembra o dvanástej hodine nášho času. Pozri si, čo všetko vieme o poslednej rozlúčke s britskou panovníčkou.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred samotným pohrebom sa dubová rakva presúvala z hradu Balmoral do paláca Holyroodhouse v Edinburghu, kde bola uložená na jeden deň na odpočinok v Trónnej sále. V pondelok sa s peším sprievodom presunula z paláca do Katedrály svätého Gilesa. Kráľovná tam zostane do utorka (13. septembra), kedy sa vydá na svoju poslednú cestu lietadlom RAF do Buckinghamského paláca. Najdlhšie slúžiaca panovníčka Spojeného kráľovstva bude ležať štyri dni vo Westminster Hall v Londýne od stredy (14. septembra) do pondelka (19. septembra).

Kedy?

Pohreb sa bude konať v pondelok 19. septembra a jeho začiatok sa očakáva o dvanástej hodine nášho času. Potvrdenie bohoslužby bolo oznámené cez víkend a jeho súčasťou bude aj sprievod Londýnom, počas ktorého sa tisíce smútiacich definitívne rozlúčia s obľúbenou hlavou štátu.

Kde?

Pre britského panovníka to bude prvýkrát, čo sa takáto bohoslužba uskutoční vo Westminsterskom opátstve. Pohreby kráľov a kráľovien krajiny sa zvyčajne konajú v Kaplnke svätého Juraja vo Windsore.

Hoci sa pohrebná služba koná vo Westminsterskom opátstve v Londýne, kráľovnú pochovajú v asi 32 kilometrov vzdialenej spomínanej Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor v Berkshire. Bude uložená vedľa svojho zosnulého manžela princa Philipa, ako aj jej sestry princeznej Margaret a rodičov kráľa Juraja VI. a kráľovnej Alžbety, kráľovnej matky.

Rozhádaní princovia bok po boku za rakvou

Bolo oznámené, že William a Harry budú zrejme počas sprievodu kráčať bok po boku za rakvou svojej babičky. Zatiaľ nie je známe, či sa na bohoslužbách zúčastní niektoré z 12 kráľovniných pravnúčat, vrátane princov Georgea a Louisa z Walesu a princeznej Charlotte z Walesu. Okrem nich sa však očakáva účasť celej kráľovskej rodiny. Na pohrebe by sa prípadne mohli zúčastniť aj členovia zo zahraničných kráľovských rodín vrátane Dánska, Švédska, Španielska a Belgicka.

Dress code kráľovskej rodiny

Vojenskú uniformu budú mať na sebe iba platní členovia kráľovskej rodiny, ktorí sa svojich titulov nevzdali alebo im neboli odobraté, tvrdí Mirror. Tým pádom je zrejmé, že princa Harryho v slávnostnej uniforme neuvidíme. Verí sa však, že princ Andrew bude mať na sebe vojenskú uniformu počas záverečnej bohoslužby pri kráľovninej rakve. Napriek tmou, že mu čestné tituly odobrali po odchode z verejného života, ktorý vyvolal rozruch okolo jeho priateľstva s pedofilným miliardárom Jeffreym Epsteinom. Predpokladá sa, že Andrewovi je to pri tejto príležitosti dovolené ako zvláštny prejav úcty k jeho zosnulej matke.

Zástupcovia krajín musia využiť komerčné lety

Hlavám štátov bolo povedané, aby pri prílete do Spojeného kráľovstva využívali komerčné lety a z bezpečnostných dôvodov im bolo zakázané používať vlastné vozidlá a vrtuľníky. Usmernenie tiež zakazuje vyvesenie akýchkoľvek vlajok „na akomkoľvek letisku pri prílete alebo odlete“. Podľa oficiálnych dokumentov, ktoré má k dispozícii Politico, budú všetci zahraniční lídri autobusmi prevezení do Westminsterského opátstva.

Pozvanie dostalo aj Slovensko

Hoci oficiálny zoznam ešte nebol zverejnený, očakáva sa, že na pohrebe sa do Westminsterského opátstva zúčastní 2000 hostí. Slovensko bude zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová. Na pozvanie britskej strany sa na ňom zúčastní aj so svojim partnerom Jurajom Rizmanom. 

image

Alžbeta II. slúžila počas 2. svetovej vojny. Volali ju princezná automechanik, koniec vojny tajne oslávila medzi ľuďmi

S čím bude kráľovná pochovaná?

Lisa Levinson, vedúca komunikácie v Natural Diamond Council verí, že telo kráľovnej bude pochované s nie príliš drahým majetkom. „Jej Veličenstvo bola v srdci neuveriteľne pokorná žena, ktorá pravdepodobne nebude mať na sebe žiadne drahé šperky. Predpokladá sa, že bude mať len svoju svadobnú obrúčku z waleského zlata a pár perlových náušníc,“ povedala pre Metro.co.uk. Pani Levinsonová uviedla, že kráľovnin zásnubný prsteň, ktorý patril matke princa Philipa, princeznej Alice z Battenbergu, pravdepodobne dostane princezná Anne.

image

Milovala ich celý život. Čo sa stane so psami a koňmi kráľovnej Alžbety II.?

Na jej rakve bude zavesený kráľovský štandard, vlajka, ktorá predstavuje panovníka a Spojené kráľovstvo. Vlajka od spoločnosti Imperial State Crown bude pokrytá viac ako 3000 drahokamami a údajne bude mať hmotnosť vyše dvoch kilogramov.

19. september ako štátny sviatok

Deň pohrebu bol oficiálne vyhlásený za štátny sviatok pre Spojené kráľovstvo, čo znamená, že veľa ľudí môže mať deň pracovného voľna. Vláda však zamestnávateľom odporučila, že je na nich, aby sa rozhodli, či zamestnancom voľno povolia.

image

Zjednotení v žiali. Britské médiá vyzdvihujú údajné prímerie princov a bratov Williama a Harryho

Zatvorené budú aj všetky školy a niektoré obchody. Reťazec Primark zavrie všetkých 191 predajní. Ďalších päť veľkých supermarketov v Spojenom kráľovstve, Sainsbury‘s , Tesco , Asda , Morrisons a Waitrose, údajne pracuje na plánoch zatvorenia všetkých svojich väčších obchodov na približne štyri hodiny počas pohrebu.

image

Bola len figúrkou či pila štyri drinky denne. Najväčšie mýty o kráľovnej Alžbete II., ktoré nie sú vôbec pravdivé

Zavrie aj britská pošta

Royal Mail z úcty k zosnulej kráľovnej uviedol, že v deň pohrebu pozastaví svoju službu. „Sme hrdí, že v najbližších dňoch bude Royal Mail hrať dôležitú úlohu pri doručovaní sústrastných správ z celého sveta kráľovskej rodine,“ povedal generálny riaditeľ Royal Mail Simon Thompson. ​„Chceme však upozorniť našich zákazníkov, že služby budú v deň pohrebu pozastavené,“ dodal.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 02:55