MozogUnsplash/Milad Fakurian/
StoryEditor

Periodickú tabuľku vedel naspamäť už v šiestich. Mladý génius má vyššie IQ ako Stephen Hawking či Albert Einstein

Michal Čiernik30.08.2022., 17:00h

Chlapec poznal periodickú tabuľku, keď mal len šesť rokov a čítal ešte pred nástupom na základnú školu. Otec Eddie povedal, že každý večer pozerajú The Chase, britskú televíznu kvízovú šou, a je unesený čo všetko jeho syn uhádne. Treba však dodať, že chlapec trpí autizmom.

Lajkuj Brainee.sk na

Detský génius, ktorý cestoval do The Quaker Meeting House v Edinburghu, aby absolvoval IQ test, získal skóre 162. Tento výsledok ho zaradil medzi jedno percento ľudí. Kevin Sweeney sa teraz radí nad teoretického fyzika Stephena Hawkinga, ktorého IQ bolo 160, a Alberta Einsteina, ktorý sa síce nikdy oficiálne nezúčastnil testu, ale predpokladá sa, že je rovnaký, tvrdí DailyMail.  

Jeho otec spolu s matkou Laurou (39) povedali, že vždy vedeli, že Kevin je génius. „Získal maximálne skóre pre niekoho v jeho veku. Na teste neboli žiadne iné deti, všetko boli dospelí.“ Kevinovi rodičia dúfajú, že aj napriek synovmu autizmu mu táto skúsenosť pomôže otvoriť dvere v budúcnosti. „Sme takí hrdí, vždy sme vedeli, že je naozaj šikovný. Vždy sme ľuďom hovorili, že je génius, a ja to slovo nepoužívam na ľahkú váhu,“ dodal Kevinov otec. 

Uhádol správnu otázku ešte predtým, ako sa objavili možnosti

„Pri sledovaní relácii Kto chce byť milionárom uhádol správnu otázku v hodnote 250-tisíc libier ešte predtým, ako sa objavili možnosti. Keď sa v inej relácii pýtali na cenu cestovného v autobuse v Harry Potterovi, bol pevne presvedčený, že odpoveď ktorú dali, bola nesprávna. V priebehu niekoľkých sekúnd našiel správnu stranu v správnej knihe a dokázal, že mal pravdu,“ opisuje zážitky s Kevinom jeho otec. Napriek jeho intelektu na úrovni Einsteina je vášňou malého chlapca hudba a spev.

Pozvali ho do prestížnej Mensy

Milovník kvízov, ktorý rád pozerá televíznu šou Milionár, bol teraz pozvaný do prestížnej Mensy. Ide o najväčšiu a najstaršiu spoločnosť pre ľudí s vysokým IQ. Hrdý otec Eddie Sweeney (40) povedal, ako veľa táto správa znamenala pre Kevina, ktorý nedokázal zadržať svoje vzrušenie. „Kevin behal po záhrade, keď dostal výsledky. Znamenalo to pre neho oveľa viac, ako sme si predstavovali,“ povedal.

image

Má IQ 145, jeho rovesníci chodia na základku. On získal titul z kvantovej fyziky

Mensa má po celom svete 145-tisíc členov. Na Slovensku je členom Mensy okolo 700 ľudí. Pre vstup do tohto prominentného klubu je povinnosťou mať IQ 130 a viac. Podľa Andreja Aleksieva, predsedu slovenskej Mensy, namerali v skupinovom teste najviac 176 bodov IQ. Nad 160 sa už považuje za genialitu. Ravenov test však nejde nad hranicu IQ 180 a všetky testy nad 180 začínajú byť veľmi individuálne a trošku skreslené.

Členovia Mensy zdieľajú svoje vedomosti a záujmy s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi. V roku 1946 ju v Oxforde založili vedec a právnik Lancelot Lionel Ware spolu s austrálskym advokátom Rolandom Berrillom. Najinteligentnejšou ženou na svete je Marilyn vos Savant, ktorá sa do Guinseovej knihy rekordov zapísala s IQ 228.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 22:11