Šport, ktorý bol vynájdený v Spojených štátoch, bol populárny asi desať rokov na začiatku 20. storočia,.Flickr.com/the Library Of Congress/
StoryEditor

Hod líškou, skákanie cez sudy na ľade, či automobilové pólo. Pozri si zoznam bizarných zabudnutých športov

Michal Čiernik09.08.2022., 13:00h

Buď boli príliš barbarské, príliš nebezpečné alebo príliš nudné. Pozri si zoznam dávno zabudnutých a zakázaných zvláštnych športov, ktoré by v dnešnej spoločnosti asi neprešli.

Lajkuj Brainee.sk na

Auto pólo

Auto pólo je šport, ktorý bol priamo odvodený od póla, pri ktorom hráči sedia v automobiloch namiesto na koňoch. Šport, ktorý bol vynájdený v Spojených štátoch, bol populárny asi desať rokov na začiatku 20. storočia, ale potom stratil svoju príťažlivosť.

Cieľom tohto športu, ako aj pri iných formách póla, bolo streliť čo najviac gólov úderom lopty cez bránky široké 4,5 metra. Každý tím pozostával z dvoch áut a autá používané oboma tímami mali výrazne odlišné farby. Dvaja hráči jazdili na každom aute, kde jeden hráč bol zodpovedný za riadenie vozidla a druhý hráč bol zodpovedný za úder do lopty. Použité palice boli podobné ako pri krokete, ale mali oveľa ťažšiu troj kilovú hlavu. Lopta mala veľkosť basketbalovej lopty. Tento šport bol krátky čas populárny, väčšinou kvôli akcii a nehodám, ale jeho nebezpečný aspekt viedol k jeho zániku. 

Barrel Jumping

Skákanie cez sudy je šport, v ktorom sa korčuliari pokúšajú preskočiť sudy zoradené vedľa seba na maximálnu vzdialenosť. Bolo to súčasťou rýchlokorčuliarskych podujatí, pretože rýchlosť korčuľovania je veľmi dôležitá pre dosiahnutie maximálnej vzdialenosti.Tento šport sa začal v 20. rokoch 20. storočia. Súťažilo sa na úrovni majstrovstiev sveta až do 60. rokov 20. storočia, žiaľ, dnes už ho vôbec neuvidíš. Tento šport dosiahol svoj vrchol popularity, keď bol vysielaný v televízii ako súčasť ABC Wide World of Sports od 60. rokov minulého storočia.

Bladderball

Bladderball bola tradičná hra, ktorú hrali v rokoch 1954 až 1982 v areáli univerzity Yale univerzitní študenti. Hra pripomínala formu mafiánskeho futbalu. Súčasťou každého tímu mohol byť ľubovoľný počet ľudí a jediným cieľom tohto športu bolo získať veľkú nafúknutú koženú loptu akýmikoľvek prostriedkami. Hru navrhol Philip Zeidman, študent Yale. Neexistoval žiadny bodovací systém, jediným cieľom bolo získať loptu. Neexistovali žiadne pravidlá týkajúce sa toho, čo predstavuje víťazstvo a bolo veľmi bežné, že oba tímy, ktoré sa zúčastnili hry, sa vyhlásili za víťazov. Bladderball bol zakázaný univerzitnou administratívou v roku 1982 kvôli nárastu násilia okolo hry. Študenti univerzity urobili tri pokusy o oživenie hry v rokoch 2009, 2011 a 2014, ale všetky tri pokusy boli ukončené v priebehu niekoľkých minút od začiatku hry.

image

Študenti univerzity urobili tri pokusy o oživenie hry v rokoch 2009, 2011 a 2014, ale všetky tri pokusy boli ukončené v priebehu niekoľkých minút od začiatku hry.

Flickr.com/invinceble The Luminos/

Ponor do diaľky

Áno, čítaš správne. Udalosť z ranej histórie plávania, ktorá dosiahla svoju najvyššiu popularitu koncom 19. a začiatkom 20. storočia.  Americkou asociáciou plávania je tento šport definovaný ako „potápanie sa zo stacionárneho vzletu do stojatej vody z výšky 30 centimetrov nad vodou. Po dopadnutí do vody sa športovec kĺže tvárou nadol po dobu 60 sekúnd bez toho, aby telo poháňal rukami a nohami. Potom sa zmerala vzdialenosť od plavcových prstov na rukách späť na štart a určil sa víťaz.“ Toto nezvyčajné športové podujatie sa kedysi konalo na olympijských hrách v roku 1904 ako súčasť plaveckého programu, ale nie je prekvapením, že ho už nikdy nevideli na najväčšej športovej scéne sveta. Podujatie bolo naďalej súčasťou majstrovstiev v plávaní, hoci v 40. rokoch minulého storočia sa naň takmer zabudlo. V roku 2012 sa však snažili tento šport priviesť naspäť k životu a prekonať 110 rokov starý svetový rekord. Svetovým rekordom 79 stôp tri palce, ktorý stanovil Angličan v roku 1902.

Stredoveká loptová hrá zo Strednej Ameriky

Mezoamerická loptová hra je starodávny šport, ktorý hrali obyvatelia starovekého Mexika. Tento šport, v jeho rodnom jazyku nazývaný ōllamaliztli, sa už nehrá, ale od neho odvodený šport s názvom Ulama hrávajú aj dnes domorodí obyvatelia tohto regiónu. Pôvod, pravidlá a hra o mezoamerickej loptovej hre nie sú veľmi jasné, ale existuje niekoľko teórií, ktoré boli navrhnuté na základe vyobrazení, malieb a športov, ktoré sa z nich vyvinuli. Cieľom bolo neustále udierať do lopty bokmi a zabrániť tomu, aby lopta spadla na zem.  Hralo sa na dlhej a úzkej hracej ploche lemovanej šikmými stenami, ktoré predlžovali dĺžku ihriska. Použité ihriská boli rôznej veľkosti na rôznych miestach, ale tvar zostal rovnaký. Odhaduje sa, že použité lopty mali priemer približne 20 centimetrov s hmotnosťou až tri kilogramy a boli vyrobené z pevnej gumy.

Vikingská hra Knattleikr

Knattleikr je stará hra, o ktorej je známe, že ju hrali Vikingovia z Islandu. Nikto dnes nepozná presné pravidlá hry, ale existuje niekoľko informácií o pravidlách o podobnej hre, ktorá sa kedysi hrala. Pre hru Knattleikr boli hráči rozdelení do tímov. Hralo sa s tvrdou loptou. Hráči používali palicu na odpal lopty. V boji o loptu bol povolený telesný kontakt, najsilnejší tím mal preto viac šancí na výhru. Hracia plocha bola pokrytá ľadom. Predpokladá sa, že Vikingovia mohli použiť piesok alebo decht pod svojimi topánkami na účely trakcie.Dnes ho znovu predstavili nadšenci severskej kultúry. Dnes sa objavuje len zriedka, na historických festivaloch a len v podaní nadšencov do severskej mytológie. 

image

Knattleikr je stará hra, o ktorej je známe, že ju hrali Vikingovia z Islandu. 

Flickr.com/guy Ross-clift/
image

Znásilnenia a krvavé hry v aréne. Po dvoch rokoch znovu vypustili býkov do ulíc Pamplony

Barbarská hra Goose Pulling 

Ťahanie husi, tiež známe ako jazda na husi, bol starý šport, ktorý sa pôvodne hrával v niektorých častiach Holandska, Anglicka, Belgicka a Severnej Ameriky od 17. do 19. storočia. Krvavý šport, zahŕňal hus, ktorá bola zavesená za nohy na tyči alebo na lane natiahnutom cez cestu. Muž na koni v plnom cvale sa pokúsil chytiť hus za krk tak, aby jej odtrhol hlavu. Použitím živej husi sťažili tento šport tým, že pokryli krk husi množstvom oleja, aby sa ťažko uchopila. Tiež neustále hýbanie sa husi sťažovalo jazdcom odtrhnúť jej hlavu. Cenou bol niekedy mŕtvy vták alebo nejaký druh alkoholu. Po občianskej vojne v Amerike ťahanie husí zaniklo, no na juhu sa v 70. rokoch 19. storočia stále praktizovalo. Dnes tento šport v upravenej forme pokračuje v Belgicku, Holandsku a Nemecku, pričom namiesto živých husí sa používajú mŕtve. 

image

Dnes tento šport v upravenej forme pokračuje v Belgicku, Holandsku a Nemecku, pričom namiesto živých husí sa používajú mŕtve.

Pixels.com/eloisa Mannion/
image

Vedel si, že na Slovensku máme metlobalové družstvá? Zlatú strelu má na sebe pripevnenú rozhodca

Hod líškou

Bol jedným z najpopulárnejších krvavých športov počas 17. a 18. storočia v určitých častiach Európy, väčšinou ho praktizovali príslušníci vyšších tried. Tento šport sa konal na uzavretom pozemku, kde ľudia hádzali živé líšky a iné zvieratá do výšky pomocou popruhov. Vyhrával tím s najvyšším hodom. Šport sa zvyčajne odohrával v kruhovej aréne. Dvaja účastníci stáli šesť metrov od seba, pričom držali konce lana. Zviera potom bolo vypustené do arény a vyplašene behalo medzi "športovcami". V momente, keď prebehlo cez lano, hráči veľmi silno zatiahli za konce a vymrštili zviera vysoko do vzduchu. Najvyššia zaznamenaná výška bola 7,5 metra. Poľský kráľ  August II. Silný usporiadal v Drážďanoch súťaž v hádzaní. Použili 647 líšok, 533 zajacov, 34 jazvecov a 21 divých mačiek a každú z nich vyhodili a zabili.

image

Najvyššia zaznamenaná výška bola 7,5 metra.

Wikipedia.com/fox Tossing/

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 03:26