Ľuboš Blaha je povinný sa zdržať ďalších verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií.Tasr/jaroslav Novák/
StoryEditor

Blaha protiprávne zasahuje do práv prezidentky, musí prestať s útokmi a klamstvami, potvrdil súd

TASR01.08.2022., 11:30h

Zákaz šírenia takýchto tvrdení pritom nie je obmedzený len na sociálne siete, ale na akékoľvek verejné vystúpenia alebo komunikáciu.

Lajkuj Brainee.sk na

Krajský súd v Bratislave v plnom rozsahu potvrdil, že poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) protiprávne zasahuje do práv prezidentky Zuzany Čaputovej. Je povinný sa zdržať ďalších verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií. Proti tomuto rozhodnutiu už nie je možné podať odvolanie. TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

„Ani v politike nie je sloboda prejavu bezbrehá a nie je možné ňou prikrývať hrubé lži a urážky. Verím, že tento verdikt pomôže našej politickej kultúre a vezmú si ho za svoje všetci, pre ktorých sa osočovanie stalo bežným politickým nástrojom,“ reagovala na rozhodnutie súdu prezidentka.

Zákaz nielen na sociálnych sieťach, ale v akejkoľvek komunikácii 

Čaputová na ochranu svojej osoby pred opakovanými vulgárnymi a slovnými útokmi poslanca uplatnila v marci inštitút neodkladného opatrenia. „Okresný súd Bratislava I poslancovi vtedy nariadil zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých tvrdení, že prezidentka SR je vlastizradkyňou, agentkou cudzích mocností, alebo že má byť ovládaná Spojenými štátmi,“ priblížil Matej. 

image

VIDEO Prezidentka diskutovala na Pohode: Závidíme vám ju, hovorí zahraničná návštevníčka

Blaha podal proti tomuto opatreniu odvolanie, o ktorom Krajský súd v Bratislave vydal 21. júla rozhodnutie. „V ňom sa stotožnil s odôvodnením vydaného neodkladného opatrenia a v plnom rozsahu ho potvrdil,“ uviedol riaditeľ kancelárie. 

Ako Matej priblížil, krajský súd v plnej miere súhlasil s odôvodnením vydaného neodkladného opatrenia a potvrdil, že v predmetných výrokoch poslanca Blahu absentuje vecná, racionálna argumentácia, prípadne akákoľvek snaha o vysvetlenie a preukázanie tvrdených skutočností. „Zákaz šírenia takýchto tvrdení pritom nie je obmedzený len na sociálne siete, ale na akékoľvek verejné vystúpenia alebo komunikáciu,“ dodal. 

Blaha o slobode slova

„V kontexte systematických útokov vládnej moci na slovenskú opozíciu ma rozhodnutie krajského súdu nijako neprekvapuje. Iba to potvrdzuje, že na Slovensku už sloboda slova nič neznamená a ľudia sú na pokyn najvyšších ústavných činiteľov prenasledovaní za svoje názory,“ uviedol Blaha v stanovisku, ktoré TASR poskytol hovorca strany Ján Mažgút. 

Samotné rozhodnutie o jeho odvolaní ešte neobdržal, k ďalším právnym krokom sa vyjadrí až po tom, ako mu bude doručené rozhodnutie. Nepáči sa mu však, že prezidentka sa k nemu dostala skôr ako on. Podľa neho to vyvoláva ďalšie otázniky nad tým, do akej miery prezidentka zneužíva svoje právomoci a do akej miery možno ešte o Slovensku hovoriť ako o právnom štáte. 

Je presvedčený, že z politického hľadiska ide o ďalší dôkaz toho, že hlava štátu nevie zniesť ani elementárnu politickú kritiku. Odkazuje, že pravda sa umlčať nedá. Útoky prezidentky na slobodu slova opozičných poslancov označil za malicherné, úzkoprsé a detinské. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:09